E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bir Yılda 724 Bin Kişi Köye Döndü 

Küresel krizin Türkiye'ye e önemli etkilerinden biri istihdam kayması. Tarım Bakanı Eker, son bir yılda 724 bin kişinin şehirden köye göç ettiğini açıkladı

10.12.2008 - 12:14
Bir Yılda 724 Bin Kişi Köye Döndü

2007 yılında her yüz çalışandan 26'sı tarımda istihdam edilirken, bu oran ekim ayı itibarıyla yüzde 2 artarak 28'e çıktı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, son bir yılda 724 bin kişinin köyüne döndüğünü açıkladı. Zaman'ın haberine göre, Tarımdaki temel meselenin çiftçilik değil köylülük olduğuna dikkat çeken Eker, "Köylü bir karış toprağı ile hem para kazanmak hem oğlunu evlendirmek hem de geçinmek istiyor. Bunlardan biri olmayınca mutsuz oluyor." dedi. Tarım Bakanı, 'kent soyluların aslına rücu ettiğini', yani tarım sektörüyle uğraşmaya başladığını anlatırken buna Hedef Alliance Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Saray Halı'nın sahibi Necati Kurmel'i örnek gösterdi.

Kriz sebebiyle işsiz kalanların köylerine döndüğüne işaret eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'in önemle üzerinde durduğu diğer bir konu da, tarımda yaşanan 'paradigma' meselesi. Bütün köylülerin çiftçi olarak görülmesinin yanlışlığına işaret eden Bakan, bu sebeple tarımdaki en önemli sorunun köylülük olduğuna işaret ediyor. Eker'e göre, köylüler ölçek ekonomisine göre geri kalmış durumda. 'İki karış' toprağı olan bir köylünün buraya ne ekerse eksin ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değil. Bu yüzden araziyi ekerken 'Devlet benim ürünümü işe yaramasa da alsın, isterse ürünü yaksın, bana paramı versin, ben de onunla hem oğlumu evlendireyim hem de cebimde para kalsın' diye düşünüyor. Bu taleplerden biri eksik kalınca da mutsuz oluyor.

VERİMSİZ TOPRAK 2 MİLYON HEKTAR

Son yıllarda küresel ısınma ve gıda ürünlerinin enerji üretiminde kullanılması ile tarım stratejik hale gelse de Türkiye'de verimsizlik en büyük açmazlardan biri. Bakan Eker bu hususun kaynağını, arazilerin miras yolu ile parçalanmasına dayandırıyor. Bazı yerlerde 1 dönüme kadar arazilerin parçalandığı Türkiye'de atomize olmuş, yani ekilse de verim alınamayan toprakların büyüklüğü 2 milyon hektar. Bakan Eker, bu kadar büyüklükteki bir arazinin verimli kullanılması halinde kuru tarımda 5-6 milyon ton, sulu tarımda ise 14 milyon ton buğday üretilebileceğinin altını çiziyor. Bu konuda bir diğer problem de, köylüye babasından, dedesinden kalan toprakların bir arada olmaması. 3 milyon 100 bin tarım işletmesi 22 milyon parsel üzerinde yer alıyor. Köylülerin bu parçalanmış tarlalar arasında gidip gelirken harcadıkları mazotun maliyeti ise 1 milyar yeni lirayı buluyor. Hükümet miras yoluyla arazilerin bölünmesinin önüne geçebilmek için Medeni Kanun'da değişiklik üzerinde çalışıyor. Ayrıca, çıkarılan bir yasal düzenlemeyle de tarım arazilerinin miras kalması durumunda 20 dekardan aşağısının bölünmesi yasaklandı. Arazilerin toplulaştırma çalışmalarına da hız verildi. 1961'den 2002'ye kadar 450 bin hektar, son beş yılda 562 bin hektarlık arazi toplulaştırıldı. Bakan Eker'in hedefi, gerekli kaynağı sağlayıp gelecek yıldan itibaren her sene 1 milyon hektarlık araziyi toplulaştırmak.

385 MİLYON YTL DESTEK SAĞLANDI

Tarım Bakanı Eker, 'köylüleri mutlu etmenin yolu gördüğü Kırsal Kalkınma Projesi' hakkında da bilgi verdi. Buna göre, 1 Ocak 2006'dan itibaren 2 bin 683 proje için 385 milyon yeni lira hibe destek sağlandı. Ayrıca 3 bin 650 civarında yine projeye alet-ekipman desteği verildi. Aynı tarihten itibaren su kaynaklarının verimli kullanılması için damla sulama sistemi kuranların maliyetlerinin yüzde 50'si karşılanmaya başlandı. Köylülere verilen destekler 2001'den sonra ilk defa kanunî bir dayanağa kavuşturuldu. Böylece 'kim ne verirse ben 5 fazlasını vereceğim' anlayışının önüne geçilerek ürüne, ülke ekonomisine ve beslenmeye katkısına göre destek miktarı belirlendi. Tarımsal desteklerde 'üvey evlat' muamelesi gören hayvancılık, hak ettiği değeri almaya başladı. Desteklerden aldığı pay yüzde 4'ten yüzde 24'e çıkarıldı.

TARIMIN KONUŞANI ÇOK, ENTELLÜKTÜELİ YOK

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in dikkat çektiği konulardan biri de herhangi bir sohbet meclisinde herkesin üzerine birkaç söz söylediği tarımda konuya hakim insanların azlığı. Bakan, bu durumu "Tarımın konuşanı çok, entelektüeli yok." sözleriyle dile getiriyor. Koca koca profesörlerin tarım sorunlarını '1 kilo buğdayla üç yıl önce şu kadar mazot alınıyordu, şimdi bu kadar mazot alınıyor' diyerek popülist yaklaşımla ele almalarını eleştiren Tarım Bakanı, sektörün diğer sektörlerle ilişkisinin derinlemesine analiz edilmesini istiyor. Bakan'ın üzerinde durduğu bir diğer konu ise Osmanlı'nın son döneminden bugüne kadar toplumda 'sanayileşememe kompleksi'nin varlığı. Bu da dolaylı olarak tarıma zarar veriyor.

ODACININ DAHİ PSİKOLOJİSİNİ BİLİRİM

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, başında bulunduğu bakanlığın hemen hemen bütün kademelerinde çalışmış. "Ben bu bakanlığın kapısından üniversite 2. sınıfta girdim. Evrak kayıt memuru olarak çalışmaya başladım. Çaycısının da, odacısının da psikolojisini iyi biliyorum." diyor. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ni bitirdikten sonra bakanlıkta teknik eleman kadrosuna geçen Eker, burada 6 kademede ayrı ayrı görevlerde bulunmuş. İngiltere Aberdeen Üniversitesi'nde tarım ekonomisi üzerine yüksek lisansını 'kavga ede ede' tamamlamış. Eker, bunun ardından Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde yaptığı doktorada çalıştığı tezin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtiyor: "Doktorada hayvan sağlığı ekonomisiyle uğraştım. Bir hastalıkla mücadelede hangi yöntem daha ekonomiktir? Bu konuyu Türkiye'de ilk kez ben çalıştım."
 
İSTANBUL'DA DA ÇALIŞTI
 
Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olduğu dönemde, İstanbul'a davet edilen ve buraya veteriner işleri müdürü olarak atanan Eker, iki buçuk yıl sonra yeniden Ankara'ya dönmüş. Tarım Bakanlığı'nda tarımsal üretim ve geliştirme genel müdür yardımcılığı, koruma ve kontrol genel müdürlüğü ve bakanlık müşavirliği görevlerinde bulunan Eker, "24 sene çalıştım. Emekli bile oldum." ifadesini kullansa da, şimdi bakanlığın başında tarımın sorunlarını çözmek için gayret sarf ediyor. Bakan Mehdi Eker'in en renkli yanlarından birisi de edebiyata, özellikle şiire duyduğu ilgi. Bakan'ın özellikle Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Necip Fazıl'a olan hayranlığı iyi biliniyor. Eker, katıldığı dost meclislerinde Cahit Zarifoğlu'nun 'Seçkin bir kimse değilim/İsmimin baş harfleri acz tutuyor/Bağışlamanı dilerim/Sana zorsa bırak yanayım/Kolaysa esirgeme' şiirini okumadan edemiyor.
 
ZAMAN

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Abuzer Abbas 4 Aralık 2008 Perşembe 03:49

Youtube fazla sıkıştırdı galiba, ağız değişmeye başladı gibi... Eh, bizim direncimiz de buraya kadarmış demek ki... "Yasaklama çözüm olmaz" lafını etmeden önce çözüm sunmak daha yerinde olur... Memleketimizde çoğunluk gerçek anlamda İngilizce bilmediği için pek az insan Youtube'daki rezil videolara itiraz yazısı ekleyebiliyor, "flag" eklemeyi dahi bilen az...

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2009’da İhracat Düşecek
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ’’2008 yılında 125 milyar dolarlık ihracatın ...
'Kredi Kartları Kriz Riskini Taşıyor mu?'
Kriz tellalları Türkiye'deki kredi kartı borç miktarını öne sürerken, ...
Günay'dan Turizmcilere Destek Sözü!
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünyada yaşanan ekonomik krizin ...
 
SPK’DAN DERECELEME KURULUŞLARINA KREDİ NOTU RESTİ: İZİNLERİNİ İPTAL EDERİZ!
SPK, Türkiye’de faaliyet gösteren derecelendirme kuruluşlarına katı kurallar ...
Dolar Düşüşte YTL Değer Kazanıyor
Küresel piyasalar, ABD’nin 44’üncü Başkanı Barack Obama’nın ülkesinde ...
Hükümetten Bankalara Şartlı Söz!
Bankaların munzam karşılık oranını 2 puan indirerek 2.5 milyar dolar kaynak ...
 
Son 4.5 Yılda İçki Tüketimi Arttı
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan rapor, ...
KRİZ LOBİSİ NE İSTİYOR?
Medyada güçlü bir kriz lobisi oluşturuldu. Tüm haberler kriz üzerine... ...
Kriz, Sinema Sektörünü Vurur mu?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
japonya
İran
TÜFE
Sosyal Medya
Mehmet Şimşek
İlker İnanoğlu
Devlet Bahçeli
çin
islam kerimov