İnternet ve bilgisayar oyunlarında dünyada en çok kullanıcısı bulunan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de hızla yaygınlaşan bilgisayar ve internet kullanımı, beraberinde yeni sosyal problemleri de getiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 77.8 milyon nüfusun 35 milyonunun bilgisayar ve internet kullandığı Türkiye’de, bu sayının 15 milyona yakın kısmını ise 10- 24 yaş grubu oluşturuyor.
İnternet ve bilgisayar kullanımında dünyada 12’nci sırada yer alan Türkiye’de, özellikle çocuklar ve genç nüfusun bilgisayar oyunları, sosyal paylaşım siteleri gibi alanlarda çok fazla zaman harcadığı ve bu durumun bir bağımlılığa dönüştüğü belirlendi. Özel Nirvana Aile Danışma Merkezi’nden psikolog Özge Çeri, ’internet bağımlılığı’ olarak adlandırdıkları rahatsızlığı, beynin gerçekte olan ile fantazide olanı çok ayırt edememesi olarak açıkladı.
İnternet oyunlarında çocuğun her 'level' (seviye) atlayışında sanal olarak elde ettiği başarının gerçek duygusunu verdiğini anlatan Özge Çeri, bu durumun da bağımlılık yarattığını ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşürdüğünü kaydetti. Özellikle gerçek hayatta yaşadıklarından tatmin olamayan çocuk veya gençlerin bu sorunu daha çok yaşadığını belirten Çeri, şunları söyledi:
"Başka yollardan haz almaya çalışan çocuklar veya gençler için en yakın internet oluyor. Çocuğun çevresinde öfke duyduğu kişiler varsa, adam öldürmeli oyunları tercih ediyor. Bir oyundaki karakteri yavaş yavaş kendi karakteri ile iç içe oluyor ve çocuk gerçekle fantazi arasındaki sınırları kaybedebiliyor. Ders çalışma vakti, sosyal aktiviteler vakti gibi tüm zamanlarını bilgisayar başında geçiriyor. Bilgisayar başında geçen bu zaman çocuğun veya gencin sosyal ve duygusal gelişimini de çok olumsuz etkiliyor. Günde 7 saat aralıksız bilgisayar başında oyun oynayan hastalarımız oldu. Özellikle son 10 yılda internet ve bilgisayar kullanımındaki artışa paralel olarak bağımlılık rahatsızlığı da çok ciddi bir sorun oluşturmaya başladı."
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...