CHP ve DSP, Hakimler ve Savcılar Kanununun iptali için Anayasa Mahkemesine dava açtı. CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe, başvuru sonrası yaptığı açıklamada, yürütmenin, yargıyı tamamen etkisi altına almaya çalıştığını söyledi. Ünlütepe, “Bu ise çoğunluğun diktatörlüğünü, yani bir parti devletine doğru gidişatı göstermektedir. Hukuk devletinden uzaklaştığımızı göstermektedir” dedi.
CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe, Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun son dönemde yapılan değişiklerle ilgili olarak bazı maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesinde dava açtıklarını söyledi. Hukukun üstünlüğünün hukuk kurallarını uygulayan devletlerde mümkün olduğunu belirten Ünlütepe, “Hukuk devletinin temel kurallarından biri de yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesidir” dedi.
Hakim ve Savcılar Kanunu 22’nci dönemde Parlamentoda tartışıldığını ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından “Anayasaya aykırılık” gerekçesiyle iade edildiğini hatırlatan Ünlütepe, yasanın 23’ncü dönemde bir oldu bitti ile yasallaştırıldığını kaydetti.
İlgili yasa ile avukatlıktan yargıçlığa geçişte ve mesleğe kabulle ilgili yeni düzenlemeler yapıldığını ifade eden Ünlütepe, şunları söyledi:
“Bunlar Anayasamızın ilgili hükümlerine aykırıdır. Mülakat Kurulu, Bakanlığa bağlı bürokratlardan oluşan bir kuruldur. Hepimiz biliyoruz ki, Adalet Bakanına bağlı bürokratların özgürce hareket edebilmeleri sınırlıdır.
Hukuk devletinin olmazsa olmazlarından birisi yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesidir. Yazılı sınavı kazanmış olan yargıç ve savcı adayları, bağımsız bir kurulca Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca mülakatlarının yapılmasının daha uygun olduğu kamuoyunca tartışılmakta ve kabul görmektedir.”
-PARTİ DEVLETİNE DOĞRU GİDİYORUZ-
CHP’li Ünlütepe, yasanın uygulamaya geçmesinin hemen ardından pek çok milletvekilinin “hakim ve savcı” isimlerini Adalet Bakanı’na ulaştırdığını duyduklarını anlatırken, bu durumdan Bakan Mehmet Ali Şahin’in de “rahatsızlık” duyduğunu belirttiğini aktardı.
Yürütmenin, çoğunluğuna güvenerek yasama organını etkisi altına aldığını belirten Ünlütepe, “Yürütme, şimdi de yargıyı da tamamen etkisi altına almaya çalışmaktadır. Bu ise çoğunluğun diktatörlüğünü yani bir parti devletine doğru gidişatı göstermektedir. Hukuk devletinden uzaklaştığımızı göstermektedir” dedi.
Dava dilekçesinde, avukatlıktan hakim adaylığına geçiş, yazılı yarışma ve mülakatın yapılış şekli, suç teşkil etmese bile disiplin cezasını gerektiren eylemden dolayı meslekten çıkarmaya imkan veren düzenlemelerle 15 Ekim 2006 tarihinde idari yargı hakim adaylığı yazılı sınavında belirlenen kadrodan bir katı fazla sayının içinde olup mülakatta başarısız olanların yeniden mülakata alınmasına dair geçici 1. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talep ediliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...