CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyine düzenlediği operasyon için, ''Halk, bu operasyonun ABD'nin baskısı ve etkisiyle zamanından önce sona erdirildiği kanısındadır'' dedi.
CHP, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyine düzenlediği operasyon için, TBMM'de genel görüşme yapılmasını istedi.
CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında, TBMM Başkanlığına yaptıkları genel görüşme başvurusu hakkında bilgi verdi.
Önergede, 17 Ekim 2007 tarihinde Hükümetin önerisi üzerine, TBMM'nin büyük bir çoğunlukla Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'a yönelik bir sınır ötesi operasyon yapmasına karar verdiği belirtildi.
Bu konuda alınan kararda, Türkiye'nin PKK teröristlerinin Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyetine ve faaliyetlerine son verilmesi için yoğun siyasi ve diplomatik girişimlerde bulunduğu, bu girişimlerden beklenen sonuçların alınamaması üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Irak'ın Kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla, Irak'ın PKK teröristlerinin yuvalandığı kuzey bölgesiyle mücavir alanlarına gönderilmesinin kararlaştırıldığı belirtildiği bildirildi.
Kararda sınır ötesi harekatın hudut, şümul, miktar ve zamanının hükümetçe belirleneceğinin de ifade edildiği belirtilen önergede, şunlar kaydedildi:
''Bu metinden açıkça, Türkiye'nin hedefinin PKK teröristlerinin Irak'ın kuzeyindeki faaliyetlerine son vermek olduğu anlaşılmaktadır. Esasen daha önce 7 Ekim 2003 tarihinde Mecliste kabul edilen hükümet tezkeresinde de 'Türkiye'nin milli birliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden terör unsurlarının Irak'ta yuvalanmalarının önlenmesi, Türkiye için birinci öncelikli hayati konudur.
Bu amaçla Irak'ın PKK/KADEK terör unsurlarından temizlenmesinde ve Irak topraklarının ileride teröristler için melce olmaktan çıkartılması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasında Türkiye kesin kararlıdır' denilmekteydi. Bu metinlerden, hükümetin niyetinin Kuzey Irak'tan PKK'nın tasfiyesi olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır.
Hal böyleyken, 22 Şubat 2008 tarihinde başlayan sınır ötesi operasyonun PKK'yı Kuzey Irak'tan tümüyle tasfiye etme amacının gerisinde kalan, kapsamı, zamanı ve hedefi sınırlı bir operasyon olarak gerçekleştiği görülmüştür. Operasyonun bitmesinden çok kısa bir süre önce ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, bu operasyonun birkaç gün içinde sonuçlandırılması, aksi takdirde Amerika'nın askeri istihbaratı keseceği yolunda beyanlarda bulunduğu görülmüş ve Gates'in aynı görüşleri Ankara'da devlet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde tekrarladığı anlaşılmıştır.
Gates'in Ankara'dan dönerken gazetecilere, operasyonu sona erdirme talebini dört kere tekrarladığını vurgulaması dikkat çekici olmuştur. Bu görüşmelerden birkaç saat sonra ABD Başkanı George W. Bush'un da aynı doğrultuda bir demeç vererek TSK'nın bir an önce Irak'tan çekilmesini istediği görülmüştür.''
-''HÜKÜMETİN SESSİZ KALMASI KUŞKULARI ARTTIRDI''-
Önergede, operasyonun, Gates'in ziyaretinden ve Bush'un beyanından birkaç saat sonra sona erdirilmesi, kamuoyunda ABD'nin etkisiyle bu yola gidildiği kuşkusunu uyandırdığı ifade edildi.
TSK'nın, 29 Şubat 2008 günü geri çekilmeye başladıklarının önce Irak hükümet yetkilileri tarafından açıklanması ve saatlerce hükümet yetkililerinin bu konuda sessiz kalmasının halkın kuşkularını arttırdığı kaydedilen önergede, ''Neticede, Kuzey Irak'a yönelik operasyonun PKK'nın tamamen tasfiyesini veya Türkiye'ye bir daha saldıramayacak derecede etkisiz kılınmasını sağlayacak bir hedefe yönelik olmadığı anlaşılmaktadır'' denildi.
Önergede, TSK'nın çetin şartlarda ve çok sayıda şehit verme pahasına yüksek başarıyla gerçekleştirdiği bu operasyonun, maalesef hükümetin hedefi ve kapsamı kısıtlı tutması neticesinde, Meclisten yetki alırken dile getirdiği amaçlara tümüyle ulaşılmasına imkan vermeden sonlandırıldığı ifade edildi.
Hükümetin Meclisten aldığı yetkiyi niçin sınırlı amaçlı bir operasyonu gerçekleştirmek için kullandığı, Türkiye'nin müttefiki ABD'nin niçin PKK'nın Kuzey Irak'tan tasfiyesi amacına ulaşılmamışken operasyonun sona erdirilmesini talep ettiği, Irak Hükümetinin Türkiye'nin operasyonuna niçin karşı çıktığı, Gates'in Ankara'da operasyonun bir an önce sona erdirilmesi talebine devlet yetkililerinin ne cevap verdikleri gibi konuların TBMM'de kapsamlı olarak görüşülmesinin bir zaruret haline geldiği dile getirildi.
Önergede, TBMM'de bu amaçla, Anayasa'nın 98. İçtüzüğün 102. ve 103. maddeleri uyarınca genel görüşme açılması istendi.
-''HALKIN ÖNÜNDE AÇIK BİR GÖRÜŞME YAPILMASI...''-
Kemal Anadol, ''Kapalı görüşme öneriniz olacak mı?'' sorusu üzerine, Hükümetin, kapalı oturuma gerek görmesi halinde buna bir itirazlarının olmayacağını, ancak görüşmelerinin hepsinin kapalı olmaması gerektiğini söyledi.
''Halk, bu operasyonun ABD'nin baskısı ve etkisiyle zamanından önce sona erdirildiği kanısındadır'' diyen Anadol, bu konuda halkın aydınlatılması gerektiğini ifade etti.
CHP Grup Başkanvekili Anadol, ''Hükümet sınırlı bir bilgi isterse kapalı oturum, onu bilemem. Ama bizim öyle bir niyetimiz yok. Halkın önünde açık bir görüşme yapılması, dünya kamuoyu da merak ediyor... gerekmektedir'' diye konuştu.
''Genelkurmay Başkanlığının açıklamaları yeterli olmadı mı sizin için?'' sorusuna Anadol, ''Bizim için değil, kamuoyu için sorular burada açıktır. Gates 4 defa niye tekrarladı TSK'nın derhal çekilmesini. Bizim yetkililer de açıklasın Gates'le ne konuştuklarını. Gates'in istemlerine karşı ne yanıt verdiler. Bunu bizim de bilmemiz lazım, kamuoyunun da bilmesi lazım'' yanıtını verdi.
-''DİYANET İŞLERİ BAŞKANININ AÇIKLAMALARI-
Kemal Kılıçdaroğlu da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun, ''Hükümet karar alırken, Diyanete danışmalı'' yönündeki açıklamalarını nasıl değerlendirdiklerinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
''Diyanet İşleri Başkanı, aslında saygı duyduğumuz bilim insanıdır. Kamuoyuna bugüne kadar yansıyan görüşleriyle de oldukça tutarlı bir bürokratik kimlik sergiliyordu. Ama bugün gazetelere yansıyan demeci bizi de şaşırttı. Herhalde Sayın Bardakoğlu, bu sabah yatağından farklı bir şekilde kalkmış.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |