Kara harekatının sona ermesi ile beraber Türkiye siyasi hayatında daha önce benzeri görülmemiş bir süreç başladı. Muhalefet partileri CHP ve MHP, kara harekatının sona erdiriliş biçimi ile ilgili sert eleştirilerde bulundular. Genelkurmay'ın bu eleştirilere cevabı sert oldu: "Yapılan bazı eleştiriler hainlerden daha çok zarar veriyor."
MUHALEFETE MUHTIRA
Genelkurmay'ın bu açıklaması, kamuoyunda ve siyaset gündeminde "Askerden muhalefete muhtıra" olarak algılandı ve böyle tanımlandı. MHP ve CHP'nin geleneksel politikaları ve hükümetteki AKP'nin mevcut konumu göz önünde bulundurulduğunda askerin bu çıkışı, büyük bir kesimin ezberini bozdu. Yaşanan son gelişmeler konusunda farklı değerlendirmeler yapılsa da, bu konudaki en iyi analizi Hürriyet yazarı Yalçın Doğan yaptı.
Yalçın Doğan, MHP ve Genelkurmay arasındaki ilişkilerin 22 Temmuz seçimlerinin ardından bozulmaya başladığını ve bunun da iki olaya dayandığını öne sürüyor. Doğan, bu olaylardan birinin Gül'ün adaylığına MHP'nin verdiği destek, diğerinin de emekli askerlerin MHP'ye siyah çelenk bırakma eyleminde yaşanan gerginlik.
VERİLMEYEN RANDEVU
Yalçın Doğan, MHP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP'ye destek vermesinin ardından, Bahçeli'nin bunun gerekçesini anlatmak için Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'tan randevu istediğini ancak Büyükanıt'ın randevu vermediğini öne sürdü.
310 GENERALE MEKTUP
Yine Yalçın Doğan'a göre kırılma noktasını oluşturan ikinci olay, emekli askerler türban desteğini protesto için MHP Genel Merkezi’ne siyah çelenk bırakmak istemesi, ancak ülkücülerin emekli askerleri tartaklaması.
Bahçeli'nin seçimlerden önce halen görevde olan 310 general ve amirale mektup yazdığını ve askeri AKP’ye karşı uyardığını da iddia eden Doğan, artık o günlerin geride kaldığını ileri sürüyor.
CHP + ORDU FORMÜLÜ
Yalçın Doğan, CHP-asker ilişkisinin ise 'ilk kez' gölgelendiğini ileri sürerken bu durumun 'fena olmadığını' da belirtiyor. Doğan, "CHP+ordu = iktidar formülü, kırk yıldır CHP’nin boynunda. CHP’yi iktidar alternatifi bile yapamayan asıl gerçek, CHP’deki hizipçi ve köhne zihniyet. Ama, bu formülün de büyük payı var.
CHP-asker ittifakı hálá geçerli. Her evde, her zaman sorun yaşanıyor. Bu da, onlardan biri. Zamanla nasıl olsa, geçer. Çünkü, temelde fark yok." diyerek, siyasette çok uzun süredir devam eden bir algılama biçiminin de son gelişmelerle değişime uğradığını belirtiyor.
Yalçın Doğan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |