Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Kuzey Afrika kökenli yoğun toz taşınımının etkisi altına girdi. Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak başta olmak üzere birçok il ve ilçede hava kalitesinde düşüş ve görüş mesafesinde azalma yaşanıyor. Araçlar, evler ve tarihi yapılar tozla kaplanırken, vatandaşlar günlük yaşamda zorluk çekiyor.
DİYARBAKIR’DA GÖRÜŞ MESAFESİ DÜŞTÜ, HAVA KALİTESİ BOZULDU
Diyarbakır'da toz taşınımı nedeniyle oluşan pus, kentte yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Araçlar ve evlerin balkonları tozla kaplanırken, tarihi mekanlar da toz bulutları içinde kaldı. Kentin simgesi olan tarihi yapılar, gözle görülür şekilde etkilendi.
Mardin'de de sabah saatlerinde başlayan toz taşınımı, özellikle kent merkezi ve çevre ilçelerde görüş mesafesinin düşmesine neden oldu. Siirt'te de benzer şekilde, sabah saatlerinde başlayan toz taşınımı hayatı olumsuz etkiledi ve hava kalitesinde düşüş gözlemlendi.
ŞIRNAK'TA DAĞLAR GÖRÜNMEZ HALE GELDİ
Şırnak’ta etkili olan toz bulutu nedeniyle Cudi ve Gabar Dağları neredeyse görünmez hale geldi. Özellikle Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde etkili olan toz bulutları, araç ve ev balkonlarını kapladı. Cizre ilçesinde bazı vatandaşlar, toz taşınımından etkilenmemek için maske taktı.
METEOROLOJİDEN AÇIKLAMA: YAĞIŞ BEKLENİYOR
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Kuzey Afrika kökenli toz taşınımının bölgede yarın da etkisini sürdüreceğini belirtti. 2 Mayıs'ta beklenen yağışların, toz taşınımının etkisini sona erdireceği öngörülüyor. Yağışların hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve Şanlıurfa'da görülen Kuzey Afrika kökenli toz taşınımının yarın da etkisini sürdüreceğini belirtti.
SAĞLIK UYARISI: KRONİK HASTALAR DİKKAT!
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz taşınımının doğal bir olay olduğunu ancak insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. Özellikle kronik akciğer ve alerjik hastalığı olanların dışarı çıkmamaları gerektiğini ifade eden Şenyiğit, zorunlu dışarı çıkışlarda maske kullanılmasının önemini vurguladı. Şenyiğit, bu hastaların şikayetlerinde artış olması durumunda mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerektiğini söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...