TURKTIME / Vücudunuz yeterli hemoglobine sahip değilse, dokularınız ve kaslarınız etkili bir şekilde çalışabilmek için yeterli oksijeni alamaz. Bu da, anemi adı verilen bir duruma yol açar. Farklı anemi türleri olmasına rağmen, demir eksikliği anemisi dünya çapında en yaygın olanıdır.
DEMİR EKSİKLİĞİNİN YAYGIN NEDENLERİ NELERDİR?
Yetersiz beslenme nedeniyle yetersiz demir alımı
Enflamatuar barsak hastalığı
Hamilelik sırasında artan demir gereksinimi
İç kanama yoluyla kan kaybı
Demir eksikliğinin belirtileri aşağıdaki nedenlere bağlı olarak değişebilir;
Aneminin şiddeti
Gelişimi
Yaşınız
Sağlık durumunuz
İşte demir eksikliğinin 10 belirtisi
1. OLAĞANDIŞI YORGUNLUK;
Çok yorgun hissetmek, demir eksikliğinin en yaygın belirtilerinden biridir. Bu belirti, yeterli demire sahip olmayan kişilerde yaygındır.
Bu yorgunluk türü, vücudunuzun oksijenin taşınmasına yardımcı olan hemoglobin adı verilen bir protein yapmak için ihtiyaç duyduğu demirden yoksun olması nedeniyle oluşur.
Yeterli hemoglobin olmadan, dokularınıza ve kaslarınıza az oksijen ulaşır, buda kaslarınızı ve dokularınızı enerjiden mahrum bırakır.
2. SOLUK CİLT;
Soluk renk, demir eksikliğinin bir diğer yaygın belirtisidir. Kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin kana kırmızı rengini verir. Bu nedenle demir eksikliği olan kişilerde cilt sağlıklı rengini kaybedebilir. Demir eksikliği olan kişilerde bu solgunluk vücudun her hangi bir yerinde ortaya çıkabileceği gibi bir bölge ile sınırlı da olabilir.
3. NEFES DARLIĞI;
Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin vücuda oksijen taşımasını sağlar. Demir eksikliği sırasında hemoglobin seviyeleri düşük olduğundan, oksijen seviyeside düşük olacaktır. Bu durum, kaslarınızın yürüme gibi normal aktiviteleri yapmak için yeterli oksijen almayacağı anlamına gelir.
Yürümek, merdiven çıkmak veya egzersiz yapmak gibi normal, günlük işleri yaparken nefes nefese kalıyorsanız, bunun nedeni demir eksikliği olabilir.
4. BAŞ AĞRISI VE BAŞ DÖNMESİ;
Demir eksikliği özellikle kadınlarda baş ağrısına neden olabilir. Kırmızı kan hücrelerindeki düşük hemoglobin seviyeleri beyne yeterli oksijen ulaşmadığı anlamına geldiğinden baş ağrısı oluşabilir.
5 KALP ÇARPINTISI;
Kalp çarpıntısı olarak da bilinen durum, demir eksikliği anemisinin başka bir belirtisi olabilir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olan proteindir. Demir eksikliğinde, düşük hemoglobin seviyeleri, kalbin oksijen taşımak için fazladan çalışması gerektiği anlamına gelir. Aşırı durumlarda, kalp büyümesine veya kalp yetmezliğine yol açabilir.
6. KURU VE HASARLI SAÇ VE CİLT;
Kuru ve hasarlı cilt ve saçlar demir eksikliğinin belirtileri olabilir. Demir eksikliği kandaki hemoglobin seviyesini düşürür, bu da saç büyümesine neden olan hücreler için mevcut oksijen miktarını azaltabilir. Cilt ve saç oksijenden yoksun kaldığında kuru ve zayıf hale gelebilir.
7. DİL VE AĞIZDA ŞİŞLİK VE AĞRI;
Bazen sadece ağzınızın içine veya çevresine bakmak demir eksikliği anemisine sahip olup olmadığınızı gösterebilir. İşaretler, dilinizin şişmesi, iltihaplanması, soluklaşması veya garip bir şekilde pürüzsüz hale gelmesidir.
8. KIRILGAN TIRNAKLAR;
Demir eksikliğinin çok görülen bir belirtisi de, kırılgan tırnaklardır. Genellikle ilk işaret, kolayca ufalanan ve çatlayan tırnaklardır. Demir eksikliğinin ilerleyen evrelerinde, tırnak ortasının battığı ve kenarlarının kalkarak kaşık gibi yuvarlak bir görünüm verdiği kaşık şeklinde tırnaklar oluşabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...