Parkinson hastalığı, dünyada hızla yayılan ve tedavisi olmayan nörolojik rahatsızlıkların başında geliyor. Alzheimer'dan sonra ikinci en yaygın nörodejeneratif hastalık olmasına rağmen halk arasında bu hastalıkla ilgili farkındalık oldukça düşük.
Parkinson’un en dikkat çekici belirtilerinden biri titreme olsa da, hastalık daha pek çok semptomla kendini gösteriyor. Uzmanlar, hastalığın 40’tan fazla farklı belirtisi olduğuna dikkat çekti. Bazı erken belirtiler hareketle ilgili olmayan fakat Parkinson’un gelişmeye başladığını gösteren sinyaller olabilir.
İLERİYE DÖNÜK RİSKLER VE ERKEN BELİRTİLER
Parkinson hastalığının belirtileri zamanla daha belirginleşebilir ve bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Titreme, genellikle dinlenme halindeyken ortaya çıkar ve çoğunlukla ellerde görülür fakat hastalığın ilk aşamalarında daha belirsiz belirtiler de ortaya çıkabilir. Örneğin koku alma duyusunda kayıplar, uyku sorunları ve artan depresyon hissi gibi.
PARKİNSON’UN ERKEN EVRELERİNDE YAŞANABİLECEK DİĞER BELİRTİLER
- Parkinson’un başlangıcında kas-iskelet sistemi ağrıları sıklıkla görülür.
- Sürekli bir endişe hali, kaygı bozukluğu ve toplumsal kaçınma gibi duygusal semptomlar.
- Duruşsal dengesizlik ve düşme eğilimleri.
- Kas sertliği ve eklem ağrıları, hareket kısıtlamalarına yol açabilir.
- Parkinson hastalığının habercisi olabilecek erken belirtilerden biri olabilir.
Parkinson hastalığı, ilerleyen evrelerde depresyonu da beraberinde getirebilir. Aynı zamanda hastalığın bilişsel belirtilerinden biri olan mikrografi, el yazısının küçülmesiyle kendini gösterebilir. Parkinson, sadece fiziksel değil bilişsel ve duygusal yönlerden de etkiler yaratabilir.
HASTALIĞIN ERKEN DÖNEMİNDE TEDAVİ VE YÖNETİM ÖNEMLİ
Parkinson, karmaşık ve ilerleyici bir hastalıktır, tedavi ile yaşam kalitesinin arttırılması mümkün olabiliyor. Uygulanan tedaviler, ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve rehabilitasyon, hastaların durumlarını yönetmelerine yardımcı olabilir. Parkinson’un erken teşhisi ve doğru tedavi uygulamaları hastaların yaşamını iyileştirebilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...