Naki Bakır, "Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Çin ve diğer birçok ülkeye göre avantajlı hale gelen Türkiye’nin bu ülkeye ihracatını hızla artırma yolunda tarihi bir fırsat olarak algılandı" dedi.
NAKİ BAKIR'IN YAZISI ŞÖYLE:
Türkiye için ‘tarihi fırsat’ beklentisi
ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı ve küresel ticarette köklü değişime yol açması beklenen 185 ülkeye yönelik yeni gümrük tarifesi, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Çin ve diğer birçok ülkeye göre avantajlı hale gelen Türkiye’nin bu ülkeye ihracatını hızla artırma yolunda tarihi bir fırsat olarak algılandı.
En büyük rakibi Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanacak gümrük tarifesini yüzde 34 olarak belirleyen ABD, bu oranı Hindistan için yüzde 26, Japonya için yüzde 24 ve AB ülkeleri için yüzde 20 düzeyinde belirlerken Türkiye’ye yüzde 10’luk vergi dilimi ile en düşük gümrük vergisine tabi ülkeler arasında yer verildi.
Türkiye’nin en büyük dış ticaret partneri olan AB ülkeleri mahreçli ürünlerde gümrük vergisinin yükseltilmesinin olumsuz yansımalarına karşılık Türkiye’nin kendisine uygulanacak düşük tarife dolayısıyla bundan avantajlı çıkacağı, Türk ihracatçısının ABD pazarındaki payının artabileceği kanısı güçlendi.
ABD'NİN DIŞ TİCARETİNDE DÜŞÜK PAY
2024 yılında Türkiye’nin ABD’ye ihracatı önceki yıla göre yüzde 10 artışla 16,3 milyar dolar, bu ülkeden ithalatı ise yüzde 3 artışla 16,2 milyar dolar oldu. Geçen yıl ABD ile ticarette Türkiye 121 milyon dolar dış ticaret fazlası elde etti. Türkiye’nin geçen yılki 261,1 milyar dolarlık ihracatında yüzde 6,2 pay alan ABD’nin 344 milyar dolarlık toplam ithalattaki payı da yüzde 4,7 düzeyinde gerçekleşti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...