Türkiye'de elektrikli araç kullanımı ülkenin "2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi"yle uyumlu olurken elektrikli araç sektöründe kısa sürede ciddi bir gelişim ve değişim yaşandı. Avrupa Birliği'nin her 10 araca 1 soket önerisi bulunurken Türkiye'de ortalama her 7 elektrikli araca 1 şarj soketi düşüyor.
UZUN YOLDA BATARYA YÖNETİMİ
Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, elektrikli araç kullanıcılarının da içten yanmalı motorlu araç sahipleri gibi ilk etapta araçlarının teknik kontrollerini yapmaları gerektiğini söyledi.
Bayram, doğru lastik seçimi, ilk yardım çantası, yedek şarj kablosu ve aracın şarjının tam dolu olmasının yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar arasında yer aldığını ifade etti.
Daha önce uzun yol deneyimi olmayan elektrikli araç kullanıcılarının özellikle seyahatten önce rota planlaması yapması gerektiğini belirten Bayram, "Varış noktası kesin belli ise, çıkış noktasından varış noktasına kadarki mesafeyi göz önünde bulundurması, aracının maksimum menzil verisinin yüzde 15 altını baz alması ve rotasında varsa mevcut rampa çıkışlarını hesap ederek bu rota üzerindeki hızlı şarj noktalarını listelemesi şarttır." diye konuştu.
Bayram, elektrikli araç kullanıcılarının planladıkları her şarj noktasına en az yüzde 20 şarj seviyesiyle ulaşmalarını önererek olası aksaklıklara karşı bu noktalara yakın konumda bulunan ikinci bir şarj istasyonunun da alternatif olarak planlamaya dahil edilmesinin faydalı olacağını söyledi.
KISA VE SIK ŞARJ ÖNERİSİ
Trafik yoğunluğu yaşanabilecek tatil rotalarındaki şarj istasyonlarının belirli bir kapasiteyle hizmet verdiğini ve yoğun güzergahlardaki şarj noktalarında oluşabilecek kalabalığın önüne geçmek için araç kullanıcılarının şarj ünitesi başında geçirdikleri süreyi minimumda tutmaları gerektiğine işaret eden Bayram, şöyle devam etti:
"Şarj seviyesinin yüzde 100 olmasını beklemeden, yüzde 75 seviyesine ulaşıldığında aracı şarjdan alarak bir sonraki istasyona geçmek ve her şarj noktasına mümkün olduğunca yüzde 30 ila 70 arasında bir batarya seviyesinde ulaşılması öneriliyor. Özellikle bazı bölgelerde enerji dağıtım şebekesindeki sorunlar nedeniyle şarj istasyonları geçici olarak devre dışı kalabilir. Ayrıca internet altyapısının zayıf olduğu bölgelerde mobil veri erişiminde kesintiler yaşanabilir. Bu gibi durumlara karşı her zaman alternatifli bir şarj planı yapılmalı, gerekirse ana yoldan çıkılarak şehir merkezlerindeki AVM'lerde bulunan istasyonlar da planlamaya dahil edilmelidir."
Bayram, gelişen batarya teknolojileri sayesinde elektrikli araç kullanıcılarının bazı durumlarda şarj istasyonuna uğramadan da seyahat edebileceğine dikkati çekerek, "Günümüzde elektrikli otomobil batarya teknolojisi ortalama 450 kilometre menzil verisi verebilmektedir. Elektrikli araç kullanıcısı için minimum 300 kilometrelik rotalar tek şarj ile gidilebilecek rotalardır. Sürücüler, doğru araç kullanım stili ve gereksiz enerji tüketimi yapmayarak maksimum menzile ulaşabilir ve şarj istasyonlarındaki yoğunluğa takılmayabilir." ifadelerini kullandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...