E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Enerji içeceği uyarısı: Zehirden farkı yok! 

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehdi Onaç, son yıllarda özellikle gençler arasında popülerliği artan enerji içeceklerine karşı uyarılarda bulundu.

14.02.2025 - 20:45
Enerji içeceği uyarısı: Zehirden farkı yok!

Son yıllarda özellikle gençler arasında popülerliğinin arttığı ifade edilen enerji içeceklerine karşı uyarılarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehdi Onaç, "Enerji içecekleri, böbrek yetmezliğine ve karaciğer yetmezliğine sebebiyet verebilir. Son dönemlerde genç nüfusumuzda kalp krizi riski de arttı. Bize başvuran hastaların çoğunluğunda bir enerji içeceği tüketimi, uyarıcı maddelerin kullanımı görülüyor. Kardiyovasküler sistem üzerinde erken kalp ölümlerinden tutun, erken yaşta kalp krizine neden olabilir. Enerji içeceği bağımlılığı tamamen bir zehir, kimsenin kullanmasını istemiyoruz" dedi.

Son yıllarda özellikle gençler arasında popülerliğinin arttığı ifade edilen enerji içeceklerine karşı uzmanlar uyarıyor. İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Mehdi Onaç, enerji içeceklerinin meydana getirdiği olumsuz etkilerinden söz etti. Uzm. Dr. Mehdi Onaç, enerji içeceklerinin yüksek kafein miktarı nedeniyle gençlerde kalp krizi riskini arttırdığına dikkat çekti. Enerji içeceklerinin kardiyovasküler, genel ve nörolojik etkileri hakkında konuşan Uzm. Dr. Onaç, böbrek ile karaciğer yetmezliği, panik atak ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olduğunu söyledi.

"Ölümcül ritim bozukluklarına sebebiyet verebilmektedir"

Enerji içeceklerinin etkileri hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehdi Onaç, "Enerji içeceklerinin son günlerde özellikle gençler arasında kullanımda artış var. Enerji içeceğinin kardiyovasküler, genel ve nörolojik etkileri bulunmaktadır. Özellikle kardiyovasküler etkilerinde, içeriğindeki yüksek kafein oranından ötürü kalp hızının artması, ileriki dönemlerde tansiyon ve aynı zamanda aritmi riskini artırmaktadır. Aritmi dediğimiz durum; gençlerde sık kullanıma bağlı olarak ölümcül ritim bozukluklarına sebebiyet verebilmektedir. Bunun sebebi içeriğindeki kafein miktarıdır. İçerdiği yüksek şeker oranından ötürü de kolesterol dengesini bozabilir, insülin direncine sebebiyet verebilir. İleriki dönemlerde, tip 2 diyabet dediğimiz duruma neden olabilir. Kötü huylu kolesterol seviyesini arttırabilir. Bunlar yine ileri yaşlarda kardiyovasküler sistem üzerinde erken kalp ölümlerinden tutun, erken yaşta kalp krizine sebebiyet verebilir" dedi.

"Gençlerde anksiyete, öfke nöbetleri ve panik atağa yol açabilir"

Enerji içeceklerinin gençlerde psikolojik rahatsızlıklara neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Onaç, "Gençlerimiz daha çok uyanık kalmak için enerji içeceği tüketiyorlar. Enerji içeceği bir noktada uyarıcı madde görevi görüyor. Bu uyarıcı madde melatonin dediğimiz uyku hormonunu azaltarak, uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle gençlerde anksiyete, öfke nöbetleri ve panik atağa yol açabilir. Enerji içeceği içildiğinde susuzluk hissi azalır. Vücudun suya ihtiyacı yokmuş gibi bir izlenim de uyandırıyor. İleri yaşlarda böbrek yetmezliğine ve kolesterol yüksekliğine neden olduğu için karaciğer yetmezliğine sebebiyet verebilir. Kafein, enerji içeceği ve alkol kombinasyonu hastaları hepatite sürükleyebilir. Enerji içeceklerinden mümkün olduğunca uzak durmak lazım. Hepatiti, karaciğer yetmezliği olarak tarif edebiliriz" diye konuştu.

Enerji içeceklerinin aşırı tüketildiğinde ve bağımlılık durumuna geldiğinde bir nevi 'zehir' gibi olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Mehdi Onaç, "Aslında enerji içeceği tamamen bir zehir. Kimsenin kullanmasını istemiyoruz ama kırmızı noktalar olarak tarif ettiğimiz kardiyovasküler sistem yani daha öncesinde stent öyküsü, kalp yetmezliği öyküsü ve ritim bozukluğu tanısı koyulan hastaların kesinlikle kullanmamasını istemiyoruz. Verdiği zararların bir kardiyolojik kısmı ve bir de genel kısmı bulunuyor. Böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, panik atak ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkları bulunan hastalarımızın da kullanmasını istemiyoruz. Diğer önemli hasta grubumuz ise gebe hastalarımız. Gebe hastalarımızın uzak durması gereken 3 madde var; bunların başında enerji içeceği, alkol ve sigara geliyor. Gebelerde erken doğum dâhil, diğer riskleri arttırabilir" ifadelerini kullandı.

"Doğal yollarla enerji alınabilir"

Doğal yollarla enerji alımı hakkında da konuşan Uzm. Dr. Onaç, "Gençlerimizin enerjik kalma yolu, enerji içeceği içmesi değildir. Aslında doğal yollarla sağlayabilirler. Düzenli fiziksel egzersiz yapmaları, hastalarımıza minimum 150 dakika orta tempolu koşu öneriyorum. Haftanın 2-3 günü bisiklet sürebilirler, ip atlama ve yüzme kardiyovasküler egzersizler içerisinde olmazsa olmaz. Yapılan çalışmalarda, bu tür egzersizlerin ileri yaşlarda kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı gözlenmiştir. 200 mikrogramı geçmeyecek şekilde kafein tüketimi yapılabilir. Bu da bir diğer enerji alım yöntemidir. En önemlilerinden bir diğeri ise düzenli bir uyku uyumalarıdır. Bu şekilde doğal yollarla da enerji alınabilir" dedi.

"Gençlerde kalp krizi riskini arttırıyor"

Gençlerde enerji içeceklerinin kalp krizi riskini artırdığını kaydeden Uzm. Dr. Mehdi Onaç, "Son dönemlerde genç nüfusumuzda kalp krizi riski arttı. Bize başvuran hastaların çoğunluğunda bir enerji içeceği tüketimi, uyarıcı maddelerin kullanımı görülüyor. Gençlerde çok kalp krizi ihtimali beklemiyoruz aslında ama enerji içeceği ve uyarıcı maddeler riski artırıyor. Ailede genetik bir faktör varsa, sigara kullanıyorsa ve hareketsiz bir yaşamı varsa bu hastaların enerji içeceğinden kaçınmalarını öneriyoruz. Alkolle karıştırılmasını kesinlikle istemiyoruz. Zehirden hiçbir farkı yok" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzman isim kahvaltısını paylaştı: Bu tarz kahvaltılar uzun süre tok tutar
Japon beslenme uzmanı Michiko Tomioka'nın kahvaltı önerisi, güne sağlıklı ...
Yemek yeme akımı "Mukbang" obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor
İçerik üreticilerinin büyük miktarlarda yemek yiyerek bu süreci canlı ...
Ameliyathanede stent pazarlığına Sağlık Bakanlığı'ndan müdahale
Ameliyathanede stent pazarlığına Sağlık Bakanlığı'ndan müdahale
 
Kışın bu meyveleri yemeyin: Bağışıklığı düşürüyor!
Meyveler, sağlıklı ve dengeli beslenmenin temelini oluşturur. Ancak, yapılan ...
Semizotunun faydaları saymakla bitmiyor!
Yemiş otu, kanserle mücadelede güçlü bir destek sunarken, bağışıklık sistemini ...
Düzenli yoğurt tüketmenin muhteşem bir faydası daha ortaya çıktı!
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi ...
 
İlaç krizi derinleşiyor: DEHB ilaçları bulunamıyor
Ankara Eczacı Odası Başkanı dikkat eksikliği ve hiperaktivite ilaçlarının ...
Ameliyathanede stent pazarlığına inceleme
İstanbul'da özel bir hastanede, hastanenin muhasebecisi kalp krizi geçiren ...
Domuz gribi (H1N1) hızla yayılıyor! Domuz gribinin belirtileri nelerdir?
Türkiye’de son günlerde sık görülen ve halk arasında domuz gribi olarak ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
Acun Ilıcalı
poyraz karayel
Elif Erbakan
Denver Nuggets
Kredi notu
Ahal
balyoz
Ömer Demir