Dünya çapında üne sahip olan New York Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı Tamara Poddubnaya, uluslararası müzik yarışmasına katılmak üzere St. Petersburg'a gelen Tambi Asaad’a yarışma öncesi ders verdi.
Bu yıl 6. kez düzenlenen “Uluslararası Savshinsky Müzik Yarışması” için geldiği şehirde Rus piyanist Poddubnaya, yarışma öncesi Asaad’la özel olarak ilgilendi. Asaad’a notalarla nasıl uyum sağlayacağını, nasıl konsantre olması gerektiğini anlatan Poddubnaya, zamanla çok çalışarak Tambi’nin daha iyi bir seviyeye geleceğini söyledi.
Tambi, Türk vatandaşı olarak ilk kez yarışmaya katıldığı için mutlu olduğunu söyledi. Paddubnaya gibi bir hocadan ders aldığı için çok onurlu olduğunu ve ondan çok şeyler öğrenmeye çalışacağını ifade eden genç yetenek, Rus sanatçı Sergey Rahmaninov hayranı olduğunu ve parçalarını çalmayı çok sevdiğini ifade etti.
Rusya’ya daha önce de geldiğini ve akraba ve arkadaşlarını ziyaret ettiğini belirten Asaad, Türk sanatçılardan Fazıl Say’ı beğenerek dinlediğini söyledi. Asaad, gelecekte görmek istediği dünyayla ilgili olarak “Barışla dolu bir dünyada piyanoyla ve müzikle uğraşmak istiyorum. Bütün savaşların bitmesini istiyorum ve umarım gelecekte bitecek.” temennisinde bulundu.
Asaad'ın, Bursa'da eğitim aldığı müzik firmasının sahibi Rüstem Avcı, Tambi ile 15-16 ay önce tanıştıklarını söyledi. Tambi’nin ilk geldiğinde henüz piyanoyla tanışmadığını ve kısa bir süre içinde büyük seviye kat ettiğini belirten Avcı, “Biz, Tambi’nin New York Konservatuarı'nda eğitim almasını istiyoruz. Bunun için uluslararası derecelerinin olması gerekiyor. 8-10 derece bu süreci kolaylaştıracak. Biz de araştırdık, sonuçta Suriye pasaportuyla her yere gidemiyoruz. Biz de gitmeden katılabileceğimiz profesyonel yarışmalar tespit ettik. Onlardan iki tanesine gönderdik. Bir tanesi Moskova’daydı. Oradan Grand Prix ödülü aldık. Diğeri de New Jersey’deydi oradan da birincilik aldık.” dedi.
DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ
Tambiyle birlikte çıktıkları yolun henüz başında olduklarının altını çizen Avcı, “Bir sanatçı olmak daha bir bütünsel derinlik gerektiriyor. Ama şöyle bir matematiksel gerçeklik var. Tambi 10-15 yıl müzikle uğraşanlarla yarışıyor. Tambi ise 10-15 aylık. Bu yüzden ona matematiksel olarak deha denmesi boş bir şey değil. Ama deha olmakla çok büyük bir sanatçı olmuş noktasında değil. Biz o yolda ilerliyoruz.” şeklinde konuştu.
Avcı sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizim en büyük engelimiz Türk vatandaşlığımızdı. Çünkü yurtdışına çıkmadığınızda yol kat etmeniz zordu. Ben yine katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten bizim mücadelemizi vicdanında hissedip, bu sorunu çözen herkese teşekkür ediyorum. Çok güzel bir iş yapıldı. Bu memlekette popüler kültür, popüler sanat veya popülarite adına hep adımlar atılırdı. Ya da biz öyle bir algıya sahiptik. Ama piyano içinde yapılabiliyormuş. Şimdi Türkiye’de piyanoyla ilgili bir şey manşetlerde. Onun pasaporta sahip olması da film gibi bir hikaye. Gece yarısı bizi aldılar. İşte o kadar uğraştık didindik ettik, aylarca uykusuz kaldık vs.. Ama bir baktık, bir gecede yarım saat içinde hem pasaport hem de devlet daireleri açıldı. Oradan oraya bir yarım saatlik koşturmaca ile hem pasaportu hem de kimliği alabildik. Çok sevindirici bir şey, iyi bir şey. Bunun üzerinden farklı bir tartışma da yürütülüyorsa da, sosyal medyadan gördüm yürütülüyor. Bu bizim dışımızda bir şey bizim muradımız bu değil.”
Yarışmaya Tambi dışında İzmir, İstanbul ve Kıbrıs gibi bir çok kentten Türk vatandaşları da katılıyor. Yarışma 13 Aralık günü sona erecek.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...