Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın gözdeki kısa vadedeki olumsuz etkileri; korneada kuruluk, kaşıntı, yanma, batma, Ağrı, kanlanma gibi şikâyetlerdir. Bu şikâyetler birkaç günde ilaç tedavisiyle düzelebilir, orta vadede ise, konjonktivada kalınlaşma ve göz eti(pterjiyum) oluşmasına, gözleri devamlı kısarak bakmanın göz çevresinde kırışıkların artmasına ve buradaki cildin erken yaşlanmasına sebep olmaktadır.
Asıl ciddi olumsuz etkilerin ise uzun dönemde, sürekli UV ışınına maruz kalmakla ortaya çıkan katarakt ve körlükle sonuçlanabilen makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) ile ilgili Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Kıyak YILMAZ bilgi verdi.
Öncelikle güneş gözlüğünün sıradan bir takı veya aksesuar değil de bir sağlık malzemesi olduğu bilmeliyiz. Kaliteden yoksun ve sahte güneş gözlükleri birtakım göz bozukluklarına neden olabilir. Normalde ışıkta göz bebekleri küçülür, karanlıkta göz bebekleri büyür.
Güneş gözlüğü takıldığında göz bebekleri büyür ve güneş ışınları göze daha fazla geçer. Kalitesiz ya da sahte güneş gözlüğü takıldığında camdan UV ışınları yeterince emilemediğinden tüm zararlı ışınlar gözün hem merceğine hem de retina tabakasına daha fazla geçerek olumsuz etki yaratırlar.
Güneş gözlüğünün polarize, antirefle ve ultraviyole ışınlarını kırıcı nitelikte olması güneş gözlüklerinde arayacağımız özelliklerinin başında gelmelidir. Polarize güneş gözlükleri gelen ışınları daha iyi kırarak ve güneşin zararlı ışınlarını süzerek gözlerin sağlıklı olması konusunda destek sağlamaktadır. Güneş ışınlarının yüzde 99-100’ünü engelleyebilen ultroviyole koruyuculu güneş gözlükleri kullanılmalıdır.
Bununla birlikte güneş gözlüklerinin mutlaka garantili, sertifikalı, orjinal, sağlık bakanlığından onaylı olmasına da dikkat etmeliyiz.
Güneş gözlüğü gözü tüm kapatmalı mı?
Tüm gözü kaplamayan güneş gözlüğü yukarıdan ve yanlardan gelen ışınları önleyemez ve güneş ışınlarının gözlük kenarından geçerek göze ulaşmasına neden olur. Erken yaşta gelişen katarakta neden olabilen güneş ışınları, ayrıca özellikle yanlardan göze gelenler olmak üzere halk arasında et büyümesi denilen “pterjiyum”un da oluşmasında etkilidir. Uzun süre güneş ışığına maruz kalanların güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmemesi gerekir.
Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Kıyak YILMAZ, Kışın da güneş gözlüğü kullanması konusunda uyarıyor; Yazın birçok kişi güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü kullanır ve kış geldiğinde de güneş gözlükleri çekmecelere kaldırılır. Oysa kışın da güneş gözlüğü kullanmalıyız. Kışın göz ve göz çevresinin soğuk ve kuru havalarda korunması gerekir.
Göz kapağı ve göz çevresindeki cilt ince ve kırışmaya en yatkın bölge olduğu için rüzgar, güneş ve karlı soğuk havalarda uygun bir güneş gözlüğü ile hem göz sağlığımızı hem de göz çevremizi korumuş oluruz. Karlı havalarda yansıyan ışınlardan dolayı hep gözümüzü kısarak etrafa bakarız. Bu durum bir süre sonra hem baş ağrısı, hem göz çevresinde kırışıklıklara neden olur. Ayrıca güneş gözlüğü takarak özellikle rüzgarlı havalarda kaçabilecek yabancı cisimlere karşı da gözümüzü korumuş oluruz. Bu nedenle koruyucu tedbir almak adına güneş gözlüğü kışın da kullanılmalıdır.
Unutmayalım; güneş gözlüğü bir aksesuar değil önemli bir sağlık aracıdır.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |