ABD merkezli hakemli dergi Environmental Pollution'ın yürüttüğü araştırmaya göre, günlük yaşamımızda kullandığımız ve şampuandan makyaj ürünlerine, parfümden saklama kabına, halıdan döşeme borularına kadar yüzlerce tüketici ürününün imalatında kullanılan ftalat adlı sentetik kimyasallar ülkede 55 ila 64 yaş arasındaki insanlar arasında yılda 91 bin ile 107 bin erken ölüme neden oluyor.
Araştırmaya göre, en yüksek ftalat seviyesine sahip kişiler, herhangi bir nedenden, özellikle kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle daha fazla ölüm riski ile karşı karşıya. Araştırma aynı zamanda bu ölümlerin ABD'ye ekonomik üretkenlik kaybı nedeniyle her yıl yaklaşık 40 ile 47 milyar dolara mal olabileceğini ortaya koyuyor.
TAHLİLLERE GÖRE ERKEN ÖLÜME YOL AÇIYOR
New York Üniversitesi Langone Halk Sağlığı Merkezi Çevre Tıbbı Uzmanı Prof. Dr. Leonardo Trasande, yeni çalışma ile 55 ile 64 yaş arasındaki 5 binden fazla yetişkinin idrardaki ftalat konsantrasyonunu ölçütüğünü ve bu seviyeleri ortalama 10 yıl boyunca erken ölüm riskiyle karşılaştırdığını söyledi.
Araştırmacılar, önceden var olan kalp hastalığı, diyabet, kanser ve diğer yaygın durumlar, kötü beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve vücut kütlesi ve bisfenol A veya BPA gibi bilinen diğer hormon bozucuların seviyeleri için kontrol edildiğini açıkladı.
Diğer taraftan Prof. Dr. Trasande, ftalatların vücudu nasıl etkileyebileceğini tam olarak öğrenmek için altın standartta çift kör, randomize bir klinik araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Ancak, insanları potansiyel olarak toksik kimyasallara maruz kalacak şekilde etik olarak rastgele seçilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Trasande, bu tür bir çalışmanın asla yapılamayacağını ifade etti.
KANSERE YOL AÇIYOR
Ftalatların, yetişkin kardiyovasküler hastalığının bir göstergesi olan erkek cinsiyet hormonu testosteron ile bulaştığını zaten bildiklerini ifade eden Prof. Dr. Trasande, "kimyasal BPA, erkek bebeklerin üreme sistemlerindeki anormallikler ve yetişkin erkeklerde daha sonra kısırlık sorunlarının yanı sıra obezite, kalp hastalığı, kanser ve herhangi bir nedenden dolayı erken ölümle de bağlantılıdır” açıklamasını yaptı.
Environmental Pollution Baş Yazarı ve New York Üniversitesi Langone Halk Sağlığı Merkez Çevre Tıbbı Uzmanı Prof. Dr. Leonardo Trasande'nin bu çalışmanın plastiğin insan vücudu üzerindeki etkisine ilişkin artan kanıtlara katkıda bulunduğunu ve plastik kullanımın ortadan kaldırmak için yeni düzenlemeler yapılmasını desteklediğini belirtiyor.
ABD Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'ne göre de ftalatlar vücudun endokrin sistem olarak bilinen hormon üretim mekanizmasına saldırıyor. Bu da gelişim, üreme, beyin ve bağışıklık sistemi gibi sistemlerine ve diğer sağlık sorunlarına yol açıyor. ABD Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü küçük hormonal bozulmaların bile "önemli gelişimsel ve biyolojik etkilere" neden olabileceğini belirtiyor.
ÜREME SORUNU ORTAYA ÇIKIYOR
Önceki araştırmalar, sentetik kimyasal olan ftalatları erkek bebeklerde genital malformasyonlar ve inmemiş testis ve yetişkin erkeklerde düşük sperm sayısı ve testosteron seviyesi gibi üreme sorunlarıyla ilişkilendiriyordu.
Bu araştırmanın ardından bilim insanları, plastiklerdeki kimyasalların bebeklerin beyinlerine zarar verdiğini ve derhal yasaklanması gerektiğini açıkladı.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), çocukların emeklemesi, birçok şeye dokunması ve ardından elllerini ağızlarına götürmesi davranışı nedeniyle ev tozlarındaki ftalat parçacıklarının çocuklar için yetişkinlerden daha büyük bir risk olabileceği açıklamasında bulunuyor.
KAYNAK: POSTA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...