E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Hacker’dı Site Kurdu, ABD’nin Başına Bela Kesildi 

WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Paul Assange’nin görüntüleri dünyayı sarstı...

24.10.2010 - 13:08
Hacker’dı Site Kurdu, ABD’nin Başına Bela Kesildi

Ülkesi Avustralya’da ‘çağdaş Don Kişot’ olarak gösterilen Assange’nin, ABD’ye ait 90 binden fazla belgeyi sitesinden yayınlaması, tüm dünyada şok etkisi yaptı. Durumdan memnun olmayan ABD, Assange hakkında İsveç’te “taciz ve tecavüzden tutuklama emri” çıkarttırdı. Savaş karşıtı aktivist bir anne-babanın oğlu olan Assange, fizik ve matematik tutkusuyla biliniyor

ABD ordusuna ait önce Afganistan, daha sonra da İran’la ilgili gizli belgeleri yayınlayan WikiLeaks internet sitesinin kurucusu 39 yaşındaki Julian Paul Assange, ülkesinde çağdaş Don Kişot olarak gösterilmeye başlandı.

Yayınlamaması yönünde gelen yoğun baskılara rağmen Afganistan’da yaşananlarla ilgili ortaya koyduğu 90 binden fazla gizli Amerikan belgesi, uluslararası depreme yol açtı. ABD için El Kaide terör örgütü lideri Osama Bin Ladin’den daha tehlikeli olmaya başlayan Avustralyalı Assange, son olarak ABD’nin Irak işgalinin ardından Iraklı hükümlülere uygulanan işkenceleri de gözler önüne serdi. Çünkü ABD’nin kamuoyundan sakladığı gerçekler bir anda su yüzüne çıktı.

TECAVÜZLE SUÇLADILAR

Afganistan’la ilgili belgeleri yayınladıktan sonra 21 Ağustos’ta, hakkında “taciz ve tecavüzden tutuklama emri” çıkarılan, ancak saatler sonra kaldırılan Assange, hiçbir kadınla asla isteği dışında birlikte olmadığını ve tüm bunların ABD’nin bir oyunu olduğunu açıklamıştı.



PENTAGON’U ÇÖKERTMİŞLER

Daha önce hacker’lık yapan Assange, aykırı ve muhalif tavrını ise anne-babasından almış. Çünkü Assange’nin anne babası da eski bir aktivist ve birbirleriyle Vietnam Savaşı karşıtı bir gösteride tanışmışlar. Assange, Avustralya’da geçen çocukluk dönemlerinde bilgisayar programlarına merak sararak, program kırma konusunda bilgiler edinmiş. Matematik ve fiziğe olan merakı nedeniyle bu iki bilim dalında eğitim gören Assange, arkadaşları ile birlikte Pentagon da dahil olmak üzere birçok internet sitesini hack’leyerek çökertmiş. Faaliyetleri bir süre sonra Avustralyalı yetkililer tarafından da fark edilmiş. Bu olaydan yaşı küçük olduğu gerekçesiyle para cezası ile kurtulan Assange, bir daha böyle bir işe girişmeme kararı almış.

ÇOCUĞUNUN VELAYETİ İÇİN SAVAŞTI

Tiyatrocu annesi Anne Hamilton-Byrne’nin babasından ayrılmasının ardından sayısız ev değiştirmek zorunda kalan Assange, zorlu bir eğitim aldı. Eğitim aldığı matematik ve fizik onun için adeta bir tutku haline geldi. 1989 yılında kız arkadaşıyla birlikte yaşamaya başladı ve ikilinin bir oğulları oldu. 1991 yılında hacker’lık suçlamasıyla evini polisler bastı. Kız arkadaşı bu olaydan sonra oğullarını alarak evi terk etti. İkili daha sonra uzun süre çocukla ilgili bir velayet savaşına başladı. Çocuğun annede kalmasına karar verildi.

BELGELER DÜNYAYI SARSTI

Gizliliğe olan merakı hiçbir zaman yok olmayan Assange, 2006’da İsveç üzerinden kurduğu WikiLeaks adlı siteyle ABD’ye meydan okumaya başladı. Sitede yer alan belgeler arasında, Guantanamo’da esirlere yapılan muameleler, Irak’ta Amerikan askerlerinin sivilleri öldürme görüntüleri yer alıyor. Irak’ta bir Reuters fotoğrafçısının Amerikan askerlerince zevk için öldürüldüğünü gösteren kaset ise gündeme bomba gibi düştü. Kenya’daki yargısız infazlarla ilgili internette ortaya koyduğu gerçeklerin ardından geçtiğimiz yıl Uluslararası Af Örgütü’nden ödül aldı.


Sitede 800 gönüllü çalışıyor

Sitenin bir ofisi yok ancak İsveç üzerinden işliyor. İsveç’te gazetecilerin kaynaklarını gizleme hakkı var. Siteye gelen bir belge önce o konuda uzman 5 kişi tarafından inceleniyor. Doğruluğu kanıtlanınca Belçika’ya şifreli gönderiliyor ve internete servis ediliyor. Bu ülkede bilgi işlem çalışanları da kaynaklarını gizleme hakkına sahip. Siteiçin çoğu gönüllü 800 kişi çalışıyor. Site yıllık 200 bin Euro masraflarını da bağışlarla karşılıyor. İşte WikiLeaks’ın ses getiren haberleri:

ABD’nin Afganistan’da sivilleri öldürme haberleri
Irak savaşı sırasında yaşanan işkenceler, sivillerin öldürülmesi
Guantanamo işkenceleri
Çin’deki Budist rahiplerin öldürülmesi
İzlanda’daki bankacılık yolsuzlukları
İngiltere’deki ırkçı BNP partisine ait üye listeleri
Kenya’da yargısız infazlar
KİMLİK KARTI
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ ÖDÜL VERDİ

DOĞUM TARİHİ: 1971
DOĞUM YERİ: Avustralya Queensland
EĞİTİMİ: Fizik ve matematik bilimleri
UNVANI: WikiLeaks’ın genel yayın yönetmeni ve sözcüsü
KARİYERİ: Gazeteci, programcı, internet aktivisti ve hacker’ı
MEDENİ DURUMU: Eski sevgilisinden bir oğlu var.
ÖDÜLLERİ: Uluslararası Af Örgütü İngiltere Medya Ödülü 2009, Sam Adams Ödülleri 2010

İsveç’te oturma izni alamadı

İsveç Hükümeti, kendilerine başvuran Assange’ye çalışma ve oturma izni veremeyeceğini açıklamıştı. Başvuruyla ilgili konuşan Göçmen Dairesi görevlisi Gunilla Wikström, başvurunun kabul edilmeme nedenini gizli olduğu için açıklayamayacağını, ayrıca Assange’nin başvuru dilekçesinde eksikler bulunduğunu da söylemişti. 18 Ağustos’ta ziyaret için gittiği İsveç’e çalışma ve oturma izni için başvuran Assange hakkında 2 kadına tecavüz iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.



‘ZORLA ABD’YE GÖTÜRÜLEBİLİR’

Geçtiğimiz 3 Ağustos’ta eski ABD Başkanı George W. Bush’un bir zamanlar konuşmalarını kaleme alan Marc A. Thiessen, Washington Post Gazetesi’ndeki “WikiLeaks durdurulmalı” başlıklı makalesinde, Assange’nin tehlikeli olduğunu yazmıştı. American Enterprise Institute adlı muhafazakâr politik enstitünün üyelerinden olan Thiessen, yazısında şu ifadelere yer vermişti: “WikiLeaks bir haber organizasyonu değil; bir suç kuruluşudur. ABD’nin gizli bilgilerini deşifre ediyor. O bir göçebe gibi yaşıyor. İsveç, Belçika ve İzlanda gibi, yasaların onu koruyacağı ülkelerde çalışmak tan hoş la nı yor. Baş ka bir de yiş le ne Assange’yi ne de iş ortaklarını dünyanın herhangi bir yerinde tutuklamak için izne ihtiyacımız yok

HaberTürk

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Macar Hükümetini Karşısına Alan Ebe
Macaristan’da yasalara karşı gelip evde doğum yapan binlerce kadına yardım ...
Papa’nın Ziyaretini Neden Biz Ödüyoruz?
İspanyollar hükümete bunu soruyor...
Meksika'da Parti Katliamı: 13 Ölü
Meksika'da uyuşturucu çeteleri arasındaki savaşın kana buladığı Ciudad ...
 
Kolera Haiti'yi Vurdu!
Amerika kıtasının en yoksul ülkesi Haiti'yi vuran şiddetli depremden 10 ...
Türkiye ile Yunanistan Anlaşmaya Yakın
Yunan basınında, Türkiye ile Yunanistan'ın Ege'deki konularda anlaşmaya ...
Çin'de devlet vahşeti: Anne karnında infaz!
Nüfusu 1.3 milyarı aşan Çin’de tek çocuk yasasını ihlal ettiği ileri sürülen ...
 
Rumlar Sıkıştı BM İmdada Koştu
Kıbrıs konusunda hareketli bir döneme giriliyor. Hareket, BM Genel Sekreteri ...
Çin, Mars'ı Keşfetmeye Hazırlanıyor
Çin'in Mars'ı keşfetmeye hazırlandığı bildirildi. Haberde, Çin'in şu anda ...
Kolera Salgınında Ölü Sayısı Artıyor
Haiti'deki kolera salgınında ölenlerin sayısı 200'e yaklaştı. Sağlık Bakanlığı, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
TCMB
nato
İstihdam
Binyamin Netanyahu
FED
Erdoğan
Eğitim
Anadolu Partisi
Joe Hart