ABD Başkanı Bush, Rusya'nın Gürcistan'daki güçlerini bu ülkeden çıkarması gerektiği yönünde sert bir açıklama yaptı. Bush, 'Soğuk Savaş'ın bittiğini' belirterek, 'derebeylik ve gözdağı vermenin kabul edilebilir olmadığını' söyledi. Tiflis'e giderek, Gürcü lider Mihail Saakaşvili'ye Fransa'nın girişimiyle oluşturulan geçici ateşkes anlaşmasını imzalattıran ABD Dışişleri Bakanı Rice da Gürcistan'ın "toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını" desteklediklerini vurguladı. Rice, Rusların Gürcü topraklarından çıkması gerektiğini belirtti.
Bu yöndeki bir çağrı da Rusya'nın Soçi kentinde Rusya lideri Dmitri Medvedev ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel'den geldi. Alman lider, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyulmasını istedi. Ancak Medvedev, Güney Osetya'da yaşananların ardından bu bölge ile Abhazya'nın Tiflis yönetimi altında yaşamasının mümkün olmadığını kaydetti.
'Soğuk Savaş artık bitti, Rusya derebeylik yapmasın'
ABD Başkanı George Bush, Rusya'nın Gürcistan'daki güçlerini bu ülkeden çıkaracağını taahhüt etmesini istedi. Bush, yaptığı açıklamada, ABD ile ihtilaflı bir ilişkinin ne ABD ne de Rusya'nın çıkarına olduğunu, "Soğuk Savaş'ın bittiğini" belirterek, "derebeylik ve gözdağı vermenin, 21. yüzyılda dış politika yürütmenin kabul edilebilir yolları olmadığını" ve "Rusya'nın son günlerdeki eylemleriyle özgür dünya ülkeleriyle olan ilişkilerine ve güvenilirliğine zarar verdiğini" söyledi.
ABD Başkanı, Teksas'taki çiftliğine gitmeden önce yaptığı açıklamada, Gürcistan'daki ayrılıkçı bölgeler nedeniyle Moskova ile Tiflis'in karşı karşıya gelmesiyle ilgili gelişmeleri öğrenmek için ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates ile yakın temasta olacağını kaydetti. ABD Başkanı Bush, Gürcistan'ın demokrasiyi seçtiğini söyledi ve "Onları bir kenara itmeyeceklerini" kaydetti. Bush, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmelidir." diye konuştu.
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından getirilen geçici ateşkes anlaşmasını resmen imzaladı. Saakaşvili'nin imzasının ardından Paris'ten Sarkozy'nin Medvedev ile konuştuğu ve Rusya liderinden anlaşmanın imzalanması ve Rus askerlerinin eski pozisyonlarına çekilmesi konusunda taahhüt aldığı açıklaması geldi. İki taraf da Sarkozy'nin bizzat gerçekleştirdiği ziyaretlerde geçici ateşkes anlaşmasını prensipte kabul etmişti. Tiflis'te Gürcü liderle görüşen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise anlaşmanın Gürcistan'ın çıkarlarını koruduğunu söyledi. Fransa'nın öncülüğünde oluşturulan ateşkes anlaşmasına değinen Rice, "Gürcistan'ın çıkarlarının korunmadığı bir metne imza atmasını istemeyiz. Bu anlaşma Abhazya ya da G. Osetya'nın geleceğine ilişkin bir metin değil. Bu anlaşma, Rus askerlerini Gürcü topraklarından çıkarmaya ilişkin bir metin." dedi. Anlaşma ile Rus askerleri, Gürcü topraklarından çıkacak; ancak G. Osetya'daki barışı koruma görevine devam edecek. Bununla birlikte Rus askerleri, bölge dışında kısıtlı da olsa devriye gezme imkânına sahip olacak. Anlaşmada, Gürcistan'ın "toprak bütünlüğüne saygıya" yönelik bir ifade bulunmuyor. Bunun yerine Gürcistan'ın "bağımsızlığı ve egemenliği" ifadeleri geçiyor. Yetkililer, Abhazya ve G. Osetya'nın geleceğine BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde karar verileceğini vurguluyor. Konsey kararlarında Gürcistan'ın uluslararası sınırları tanınırken bu iki bölge Gürcistan içerisinde görülüyor. Amerikalı yetkililer, anlaşmanın mükemmel olmadığını ancak anlaşma ile Rusların Gürcü topraklarından çıkacağını ifade ediyor. Saakaşvili, imza öncesi yabancı gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında, Rusların, Gürcistan'da ilerlemeye devam ettiğini anlattı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...