Okutan, erkeklerde kalp krizi riskinin 40'lı yaşlardan 30'lu yaşlara düştüğünü, bunun nedeninin günlük hareketlerin azalması ve hazır gıda tüketimin artması olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ramazan Okutan, Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu ve kardiyoloji bölümü doktorlarıyla birlikte kalp hastalıklarında güncel tedaviler konusuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de kalp hastalığının görülme sıklığının arttığını belirten Prof. Dr. Okutan, göller bölgesinde (Antalya, Isparta ve Burdur) yaklaşık 3 bin kalp sorunu yaşayan hasta olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de ise her bin kişiden 14'ünde kroner kalp hastalığının görüldüğünü belirten Okutan, bazılarının ise hastalığının farkında olmadığını ifade etti. Okutan, kalp hastaların dörtte birinin hastalığının farkına varmadan ani ölümle karşılaştığını, bunun ise 'akşam yattı, sabah uyanamadı, sandalyede yığılıp kaldı' gibi sözlerle tanımlandığını söyledi.
Kalp damar hastalıklarının tanısının önemine dikkat çeken Okutan, yürürken kalbi ağrıyan bir kişinin biraz dinlendikten sonra ağrısının geçmesi üzerine normal hayatına döndüğünü, ancak bunun bir kalp sorunu belirtisi olduğunu ifade etti. Kalp damar hastalıklarını belirleyen risk faktörleri olduğunu belirten Okutan bunları şöyle açıkladı: "Genetik miras var mı? Erkek cinsiyetinde risk daha fazla. Eskiden bu yaş 40'ın üzerindeydi. Ama risk faktörü erkeklerde 30'lu yaşlara kadar düştü. Bunun nedeni egzersiz ve günlük hareket son derece azalmış durumda. Ayrıca kolestrol ve kalorisi yüksek yiyeceklere ulaşmak kolay ve ucuz. Ayrıca sigara, kan yağlarının yüksek olması gibi etkenler kalp hastalığı riskini artırıyor. Bu risk faktörlerini gözden geçirip mutlaka kalple ilgili muayene olmak gerekir."
Prof. Dr. Okutan, kalp hastalığının erkeklerde kadınlara görülme sıklığının yüzde 65 olduğunu ifade etti. Kadınlarda ise menopozla birlikte kalp hastalığı riskinin arttığını söyleyen Okutan, bu döneme kadar kadınlarda hormonların kalp riskine karşı koruma sağlağını kaydetti.
Toplantıda Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu ve kardiyoloji bölümü doktorları da gazetecilerin kendi alanlarıyla ilgili soruları cevaplandırdı.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...