TBMM’de beş yıldır yasalaştırılmayı bekleyen 1540 maddelik Türk Ticaret Kanunu (TTK) önceki gün 10 saatte görüşülerek kabul edildi. Kanun uyarınca artık kamyon edebiyatı tarih olacak, kamyon, dolmuş ve otobüslerin arkasındaki yazılar kaldırılacak. Otobüs, tren, uçak gibi toplu taşım araçlarında sucuklu döner, haşlanmış yumurta, lahmacun gibi kokulu yiyecekler yasaklanacak.
HAYATA YANSIYACAK ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER
Prof. Dr. Ünal Tekinalp başkanlığındaki komisyon tarafından 2000 yılından itibaren hazırlanmaya başlanan, 9 Kasım 2005 tarihinden beri de yasalaştırılmayı bekleyen yeni TTK, şirketlerden tüketicilere, küçük yatırımcılardan, şirketlerin küçük ortaklarına, uluslararası şirketlere kadar herkesi yakından ilgilendiren hükümler içeriyor. Bilinçli tüketicilerin haklarını koruyabilmeleri için önemli düzenlemeler içeren yeni yasanın getirdiği yenilikler arasında otobüs yolculuğundan, sigorta sistemine ve kredi kartlarına kadar önemli maddeler yer alıyor.
BEBEK EK PRİM OLMADAN SİGORTALI
Anne veya babadan biri hastalık veya sağlık sigortası yaptırmışsa, doğan bebek ek prim olmaksızın sigorta kapsamına girecek. Kredi kartı ve taksitli satış gibi borçlarda faiz anaparaya eklenerek tekrar faiz yürütülemeyecek. Şirket yöneticilerinin maaş, prim, temettü, ikramiye, sigorta, tatil gibi aldıkları tüm paralar internet sitesinde yayınlanacak. Aksi takdirde bu ödemelere ilişkin kararlar iptal edilebilecek. Ticari işletmelerin tüketicileri aldatıcı şekilde profesör dişçi, ellerinde doğal güç bulunan akupunkturcu gibi sıfat kullananlara 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
YOLCU BİLETİ İADE: Uçak, otobüs, tren ve gemi yolculuklarında sefer herhangi bir sebeple ertelenirse bilet parası yolcuya iade edilecek.
BİLETİN ÜÇ KATI CEZA: Bilette belirtilen yerin başka kişiye verilmesi, aracın erken hareket etmesi ve eski araçla seyahat halinde biletin 3 katı tazminat ödenecek.
SUCUKLU DÖNER YASAK: Şehirlerarası yolculuklarda soğan, sarmısak, sucuklu döner, haşlanmış yumurta, çiğ köfte, lahmacun gibi yiyecekler yenilemeyecek.
GÜRÜLTÜLÜ MÜZİK: Toplu taşıma araçlarında, özellikle gece yarısından sonra yolcuların uyuduğu saatlerde yüksek sesle müzik çalınmayacak.
YAĞI DÖKÜLEN CEZA ÖDEYECEK:Yolcuların tehlikeli malı bildirmemesi halinde araçta doğacak zarara karşı, kilo başına 35 liraya kadar tazminat ödenecek.
HASAR GÖREN EŞYAYA TAZMİNAT: Eşyaların kaybolması veya hasar görmesi durumunda taşıyıcı 6 bin liraya kadar tazminat ödeyecek.
AVUKAT, DOKTORA SİGORTA ZORUNLULUĞU: Doktor, avukat gibi meslek grupları, bir hata yaptıklarında zararı tazmin etmek için mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak.
KATİLE SİGORTADAN PARA YOK: Hayat sigortası olan bir kişiyi öldüren mirasçısı sigortadan para alamayacak.
Halktan para toplayana ceza
Şirket kurmak için halktan para toplayan SPK’dan izin alacak. İzin almayanlara 6 aya kadar hapis cezası verilebilecek.
HABERTÜRK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...