Kışın esir aldığı, kar ve buzlanmanın etkili olduğu Avrupa ülkelerinin tuz talebini karşılamak için Konya'nın Cihanbeyli ve Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçelerinde faaliyet gösteren tuzlalarda çalışmalar 24 saat aralıksız devam ediyor.
Son yıllarda yapılan çalışmalarla yüzde 99,9 saflık ve doğallık derecesine ulaşan, ABD ve Avrupa'nın tuz ihtiyacını karşıladığı Mısır, Tunus ve Fas'tan daha kaliteli tuzun üretildiği Tuz Gölü'nde üretim yapan firmalar, artan ihracatla birlikte adeta bayram yapıyor.
Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesindeki Koyuncu Kaldırım Tuzlası Sahibi İbrahim Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en temiz ve en kaliteli tuzunun Tuz Gölü'nde üretildiğini söyledi.
Firma olarak da dünyadaki en kaliteli 3 tuz üreticisi arasında yer aldıklarını ifade eden Koyuncu, buna karşın bu yıla kadar dünya piyasalarında hak ettikleri yeri alamadıklarını belirtti.
Koyuncu, geçen yıl sadece 60 bin tonluk tuz ihracatı gerçekleştirdiklerini, bu yıl ise Avrupa'yı etkisi altına alan kara kış nedeniyle tavan yapan tuz ihracatının üreticilerin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.
AVRUPA TUZ GÖLÜ'NÜ TANIDI
Sert kış şartları nedeniyle tuz stokları tükenen Avrupa ülkelerine gerçekleştiren ihracatın ciddi rakamlara ulaştığını anlatan Koyuncu, şunları kaydetti:
''Şu ana kadar 250 bin tona ulaştık. Hollanda, Almanya, İrlanda, Danimarka, Belçika ve Fransa gibi bir çok Avrupa ülkesine tuz ihraç ettik. Bu yıl ihracatın artmasında çetin kış şartları önemli rol oynadı. Yine Avrupa'nın Tuz Gölü'nün tuzunu tanıması da ihracatın artmasında etkili oldu. Geçen yıl ilk kez yaptığımız ihracat sayesinde Avrupa ürettiğimiz tuzun kalitesini öğrendi. Bu yıl da bunun meyvesini alıyoruz. Mısır, Tunus ve Fas gibi ülkelerde ürünün kalitesi ve firmaların güvenilirliğinin zayıf olması da Türkiye'ye olan ilgiyi artırdı.''
Hava şartlarının gelecek yıl da aynı olması durumunda bu yılki ihracat rakamlarına ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Koyuncu, Tuz Gölü'nün Mersin Limanı'na uzak olmasının ve demir yolu sıkıntısının bölgeden daha fazla ihracat yapılmasına engel olduğunu söyledi.
Koyuncu, Avrupa'nın yıllık 2 milyon ton tuz ihtiyacı olduğunu, bunun yüzde 15-20'sinin Türkiye'den karşılandığını sözlerine ekledi.
ÜRETİCİLER MEMNUN
Konya'nın Cihanbeyli ilçesindeki Yavşan Tuzlası'nda üretim yapan Cihanbeyli Madencilik Tuz Nakliyat Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması yetkilisi Yaşar Özdemir de geçen yıl Koyuncu firmasının açtığı yoldan bu yıl da diğer firmaların ilerlediğini, bu sayede Tuz Gölü'nden yapılan ihracatın arttığını bildirdi.
Geçen yıl sadece Koyuncu firmasının ihracat yaptığını anımsatan Özdemir, ''Bu yıl ise bir çok firma Avrupa'ya tuz sattı. Biz de firma olarak yaklaşık 50 bin ton ihracat gerçekleştirdik. Tuz Gölü'nde üretim yapan firmaların bu yılki ihracatı 400 bin tona ulaştı. Avrupa ve ABD'nin tuz ihtiyacını karşıladığı Mısır'da tuz sezonunun bitmesi, kış şartları nedeniyle Avrupa'da tuz stoklarının erimesi, hava şartları ve kaliteli tuz ihracatın artmasında etkili oldu'' dedi.
Özdemir, Avrupa'dan müthiş bir talep olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
''Artan ihracatla birlikte üreticinin yüzü gülmeye başladı. Para dolu çantalarla gelen ve peşin alışveriş yapan Avrupalı firmalar tuz üreticisini ihya etti. Son derece iyi bağlantılar oldu. Tuz Gölü'nün kaliteli tuzunu öğrenen Avrupa ülkelerinin önümüzdeki yıllarda da bu talebinin devam edeceğini düşünüyorum.''
HABERTÜRK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...