Kıbrıs Rum yönetimi Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Özel Temsilcisi Özdil Nami ile bugün yaptığı görüşmeyi, KKTC'nin, Aşağı Pirgos Rumlarının Güzelyurt'taki Ay Mamas Manastırı'nda yapılacak ayine, Yeşilırmak Kapısı'ndan geçerek gitmelerinin, ''teknik olarak mümkün olmadığı'' yanıtını vermesinin ardından, yarıda bıraktı.
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bu gelişmenin,3 Eylül'de başlayacak kapsamlı müzakereleri'' tehdit edeceğini düşünmediğini'' ifade ederek, ''3 Eylül tarihi uzun ve yoğun çabaların sonunda tespit edilebildi. Böyle küçük olaylarla tehlikeye atılmaması gereken bir süreç'' dedi.
Nami ve Yakovu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın 3 Eylül'de yapacağı görüşmenin hazırlığını yapmak üzere bugün Lefkoşa ara bölgede biraya geldi.
Görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun'un Kıbrıs Türk tarafının, Aşağı Pirgos Rumlarının Ay Mamas manastırı'nda ayin yapmak için Yeşilırmak'tan geçme taleplerine olumsuz yanıt verdiğini açıklamasının ardından, Yakovu, toplantıyı terk etti.
''Bu tabii ki üzücü bir haber'' diyen Yakovu, bunu ''kışkırtıcı bir karar'' olarak nitelendirdi ve ''Nami ile programlanmış toplantısına devam edemeyeceğine karar verdiğini ve toplantıyı terk ettiğini'' söyledi.
Yakovu, Rum gazetecilerin, ''bunun iki lider arasında 3 Eylül'de yapılacak doğrudan görüşmeler öncesinde kötü bir işaret olup olmadığı'' yönündeki sorusuna,''Soğukkanlı olmaya devam etmeliyiz'' karşılığını verdi.
Yakovu, Hristofyas'ın bu durum hakkında bilgilendirildiğini de kaydetti.
-ERÇAKICA'NIN AÇIKLAMASI-
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca da, konuya ilişkin olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Ay Mamas Manastırı'ndaki ayine Pirgo Rumlarının Yeşilırmak güzergahından geçiş yaparak gelmeleri teknik olarak mümkün olmadı. Biz bu konuda pozitif düşündüğümüzü, teknik zorluklar olduğunu daha önce açıklamıştık'' dedi.
Rumların Yeşilırmak'tan geçmesi halinde, güzergahın uzun olması nedeniyle, eskort sağlanması, kayıt işlemleri, KKTC'de dolaşımları ve geri dönüşleri gibi teknik konularda sorunlar olduğunu ve buna imkan bulunamadığını kaydeden Erçakıca, ancak Ay Mamas ayinin geçen yıl yapılan koşullarda yapılacağını ve ek kolaylıklar da sağlandığını bildirdi.
Bugünkü Nami-Yakovu görüşmesinin gündeminin bu olmadığını, esas gündemin 3 Eylül görüşmesinin ön hazırlığını yapmak ve iki lider tarafından kendilerine görev olarak verilen yeni kapıların açılması için çalışma yapmak olduğunu kaydeden Erçakıca, bu kapılar arasında Yeşilırmak kapısının da bulunduğunu söyledi.
Bu gelişmenin, 3 Eylül görüşmesini ''tehdit edeceğini düşünmediğini'' ifade eden Erçakıca, ''3 Eylül tarihinin uzun ve yoğun çabaların sonunda tespit edilebildiğini, böyle küçük olaylarla tehlikeye atılmaması gereken bir süreç olduğunu'' vurguladı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...