TURKTIME / Bilim insanları, zararlı bakterilerin, mikropların antibiyotiklere karşı direnmesinin uzun vadeli halk sağlığı için yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) daha büyük bir risk olduğunu söylüyor.
Oxford Üniversitesi'nden mikrobiyoloji profesörü Tim Walsh, mevcut koronavirüs salgınını 'kısa, keskin bir deprem' antibiyotik direncini ise "büyük tsunami" olarak tanımlıyor.
Bir yıldan kısa bir süre içinde Kovid 19'dan 2 milyondan fazla kişi yaşamını yitirirken, antibiyotik direncinden ise bir buçuk milyon kişi hayatını kaybetti.
Antibiyotiklere karşı artan direnç, tüm şiddet tıbbi sorunları tedavi etmeyi tehdit ediyor. Basit rahatsızlık geçirenler bile ölümcül enfeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya olabilir.
Direnç, zararlı bakterilerin veya mikropların antibiyotiklerle ortadan kaldırılmadığında ortaya çıkar. Bu durum çok daha karmaşık, pahalı, zaman alıcı olacak ve sağlık bakım sistemlerini daha da zorlayacaktır. Bu sorunun daha da kötüleşmesine izin vermek, insanlığın affedilemez bir başarısızlığı olacaktır.
ÇÖZÜM BİLİMSEL YENİLİKTE YATIYOR
Kovid 19 salgını insanlığı hazırlıksız yakalarken, yıllardır bilen antibiyotik direnci için durum böyle değil. İki kriz arasında bazı benzerlikler var. Kişisel bencillik de iki krizide daha da kötüleştirdi.
Maske takmamayı seçmenin salgını uzatma riski, bir antibiyotik kürünü tamamlayamama veya gereksiz olduğunda bunları talep etme gibi dirençli bakterilerin gelişmesi için ideal bir durum ortaya çıkardı.
Çözümü ise bilimsel yenilikte yatıyor. Yönetimlerin bu konuda daha kapsamlı politikalar ortaya koyması gerekiyor. Ayrıca vatandaşlarında bu ilaçları yanlış kullanmalarının tehlikeleri konusunda eğitmesini gerektirecektir.
Alexander Fleming'in 1928'de ilk antibiyotik olan penisilini keşfetmesi, bilim tarihinin en önemli anlarından biriydi. Günümüzde ise bilim insanlarının odaklanması gereken en önemli sorunlardan biri antibiyotik direnci.
Kovid 19 salgınına karşı verilen mücadele kısa zaman içerisinde sonuç verecektir, ya Antibiyotik direncine karşı verilecek mücadele ne zaman sonuç verecek?
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...