Yunanistan'la başlayıp İspanya ve Portekiz'e sıçrayan ekonomik kriz Angela Merkel'i de korkuttu. Geçtiğimiz günlerde Almanya'da krizin hâlâ aşılamadığını ve çok tedbirli davranılması gerektiğini açıklayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, euro konusunda da kötümser. Merkel, ilk kez euronun zor bir durumda olduğunu itiraf etti. Merkel, euroya olan güveni artırmanın tek yolunun, Yunanistan gibi ülkelerde yaşanan sorunların temeline inmekten geçtiğini savundu. Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin uluslararası bir tehdit olduğunu savunan Merkel, Avrupa ülkelerinin çok tehlikeli bir dönemeçten geçtiğini kaydetti. Almanya Borç Ofisi, Euro Bölgesi üyesi bir ülkenin borçlarını ödeyememesinin Euro Bölgesi sisteminin çöküşünü getirebileceği yorumunu yaptı.
TAHVİL İHRACINA ERTELEME
Kuruluşun yönetim direktörü Carl Heinz Daube, "Ben 16 üyeden birinin çıkışının Euro Bölgesi'nin sonunu getireceğini düşünüyorum. Eğer bir Euro Bölgesi üyesi temerrüte düşerse bu 10 yıl sonra Euro projesinin sonunu getirir" dedi. Yunanistan'a önce mali yardım yapacağını açıklayan daha sonra vazgeçen Almanya'nın Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, ülkesinde kredi krizi oluşabileceğine dair göstergeler olduğunu, hükümetin buna karşı önlemler almaya hazırlandığını kaydetti. Öte yandan Yunanistan, bu hafta beklenen tahvil ihracını grev ve kredi notunun düşürülebileceği uyarıları sonrası erteledi. İhracın da 3-5 milyar Euro düzeyinde olabileceği belirtiliyor.
NAMUS MESELESi
Borç batağındaki Yunanistan'ın Başbakanı Yorgo Papandreu, ekonomiyi düzeltmenin namus meselesi olduğunu söyledi. Kendisinden önceki iktidarı "çapulcu" olarak niteleyen Papandreu, "Ülkemiz uluslararası alanda inandırıcı olmaktan çıkmıştır" ifadesini kullandı. Papandreu, "Kimse hesabı bizim adımıza ödemeyecek. Ülkemizin durumunu düzeltmek bizim için namus meselesi" dedi. Halka "Krizden çıktığımızda başımız dik olacak" mesajı veren Papandreu, kendinden önceki merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi'nin politikalarını da sert bir dille eleştirdi.
AB EK ÖNLEMLER iSTEDİ
AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üyeleri Atina'ya gerçekleştirdikleri üç günlük ziyaret sırasında, hükümetin şu ana kadar aldığı ekonomik önlemlerden ikna olmadıklarını açıkladı. AB Komisyonu'nun Atina'dan 3,5 - 4,8 milyar euro tutarında tasarruf sağlamaya yönelik ek önlemler istediği belirtildi. Yeni önlem paketi maaşlarda kesinti yapılması, KDV'nin yükseltilmesi, akaryakıta ek vergi uygulanmasını içeriyor. Söz konusu yeniliklerin Oli Rehn'in pazartesi günü gerçekleştireceği Atina ziyaretinden sonra netlik kazanacağı kaydedildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...