E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Milliyet… Vatan… Nereden Nereye? 

Milliyet önce kemik kitlesini kaybetti. Sonra adı yazarlarını hükümet baskısıyla kovan gazeteye çıktı. Milliyet ile özdeşleşmiş yazarların gönderilmesi bu algıyı destekledi. Aslında...

27.08.2015 - 11:36
Milliyet… Vatan… Nereden Nereye?

Türkiye basın tarihi yazılırken gazeteler başlığı altında Milliyet’e üst sıralarda yer verilecek. Kökleri cumhuriyet dönemine giden ama asıl sıçramayı 1950’lerde yapan Milliyet o gün bu gündür Türkiye basın tarihinin yapı taşı olan gazetelerden biriydi.
Çetin Emeç gibi efsanevi bir Genel Yayın Yönetmeni tarafından yönetilirken en parlak dönemini yaşayan Milliyet 1980’li yıllarda Doğan Grubu bünyesine geçip rotasını yeniden çizse de yine de Milliyet, Milliyet’ti.

Özellikle sol tandans bir kitlesi olan gazeteye yönelik en önemli eleştiri “Emekli solcuların gazetesi” olduğu yönünde oldu uzun süre. Bu, Milliyet’in üzerine yapışan bir yafta olsa da, çok haksız bir yafta değildi aslında. Artık isimlerini kendilerinin bile anımsamadığı tarihin ötesinde kalmış yazar kadrosu, heyecan yaratmayan haberleri Milliyet’in en büyük handikabıydı ama yine de Milliyet, Milliyet’ti. Hala takım gazetesiydi, hala Milliyet’te yazan bir haber ve/veya yazı önemliydi, hala Milliyet’te yazmak/çalışmak önemliydi.
Farkındaysanız hep dili geçmiş zaman kullandık.

Çünkü Milliyet artık isim olarak belki hala Milliyet ama etki ve ağırlık bakımından o bildik Milliyet değil.

ÇÖKÜŞ NEREDE BAŞLADI?
Bu çok katmanlı yanıta sahip olan sorunun ilk aslında en dikkat çeken ve asıl çöküş hikâyesinin başladığı ilk nokta medyadaki güç dengesinin değiştiği, merkezin kaydığı yeni Türkiye denen kompozisyonda tüm gazetelerin savrulduğu yere denk gelir. Burada tüm gazeteler gibi Milliyet de bocaladı. İkinci olarak ise gazetenin patronaj yapısındaki değişimdi.

Medya patronlarının işlerinin sadece medya patronluğu olmaması ve başka bağlantılarının gazeteleri birer güdümlü yayın organına dönüştürdüğü medyanın en bilinen gerçeğidir. İşte Demirören ailesi de medya acemisiydi belki ama birçok alanda iş sahibi bir aileydi. Bu; elde var bir zorunlu olarak siyasi iktidara bağımlılıktı. Ve hemen bu medya patronluğunu takip eden süreçte Yıldırım Demirören’in TFF Başkanı olması bir anlamda Milliyet ve Vatan’ın kaderini de belirleyecek son adım oldu.

Diyebilirsiniz ki; sadece Demirören ailesi mi bu durumda olan medya patronu? Haklısınız. Ama dikkat lütfen; Milliyet’in patronundan bahsediyoruz. Milliyet’in kemik kitlesi belli. Milliyet’in Sabah benzeri bir duruşa geçmesi Radikal gibi bir gazetenin başına Eyüp Can gibi bir cemaatçinin geçirilmesi kadar yıkım taşırdı içinde.

Ki öyle oldu.

Milliyet önce kemik kitlesini kaybetti. Sonra adı yazarlarını hükümet baskısıyla kovan gazeteye çıktı. Milliyet ile özdeşleşmiş yazarların gönderilmesi bu algıyı destekledi. Aslında yazarlar konusundaki çoğu karar doğruydu. Çünkü yukarıda da dediğimiz gibi gönderilen isimlerin çoğu artık okunmayan, ismi bile anımsanmayan yazarlardı. Ama işte, siyasi kamplaşma o haldeydi ki yeni Türkiye kompozisyonunda, kimse o gerçeği görecek gibi değildi. Bir yazar kovuluyorsa tek sebebi olabilirdi bu algıya göre: Hükümet baskısı.
Belki bu algı değiştirilebilirdi ancak hemen aynı süreçte öyle bir isim yazmaya başladı ki Milliyet’te, o algı kendine tutunacak sağlam bir dal bulabiliyordu. AKP demagogu olarak kanal kanal gezen Nagehan Alçı… Bir isim belki önemli değildir normalde ama sembolik anlamı bir puzzle’ın eksik parçasını tamamlıyorsa, önemlidir. Nagehan Alçı gibi bir ismin Milliyet’te yazabilmesi puzzle’ın o eksik parçasıydı.

Ve şimdi…

Bir Sabah, bir Akşam ya da Star gibi yeminli yandaşlık yapmıyor, Milliyet’i Milliyet yapan ilkelerini ve duruşunu korumaya çalışıyor ama 148 binlik satış rakamıyla ilk 10’un içine bile giremediği gibi eskisi gibi kamuoyu meydana getirme gücünden çok uzak. Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan’ın özel haberleri olmasa tamamen sıradan bir gazete haline gelecek.  Bunun bir anlamı var mutlaka.

VATAN… SAKAT DOĞDU, SAKAT BÜYÜDÜ VE…
Vatan Gazetesi, aslında heyecan yaratan, haberlerini okutan, merak uyandıran bir gazete ilk günden beri. Ancak gazete daha kuruluş aşamasında bir şaibe ve çokça söylentiyle geçti yayın hayatına.


Sabah Gazetesi’nin içini boşaltma projesi olarak algılara yerleşti ve o algı uzun süre Vatan Gazetesi’nin peşinden geldi.  

İnsan, unutmaya yazgılı bir varlık. Hele her şeyin başdöndürücü bir hızla cereyan ettiği bu cinnet yurdunda hafızaların süresi daha da kısa. Dolayısıyla Vatan’ın üstündeki bu leke artık sadece meraklı birkaç gazetecinin anımsadığı maziden öte bir şey değil.

Ama tuhaftır, sanki herkes unutsa da o laneti taşıyormuş gibi Vatan’ın yüzü bir türlü gülmedi. Ne istediği ağırlığa erişebildi, ne istediği tiraja ne de etkiye. Hep ortalarda bir yerlerde dolaştı ama takım gazeteleri arasında kendine bir türlü yer ayıramadı. Sonra bir ara kapatılıp Milliyet havuzuna aktarılacağı konuşuldu ama son anda vazgeçildi. Ankara bürosu boşaltıldı, Kemal Göktaş gibi güçlü muhabirler Milliyet’e kaydırıldı.

Ve şimdi…

103 binlik tirajıyla Bugün gazetesinin bile altında bir yerlerde varlığını sürdürüyor Vatan Gazetesi. Ama ne varlık? Muhtemelen internet sitesi olmasa kimsenin ismini anımsamayacağı bir yokluğa eşdeğer bir varlık. 

Bu haber 19852 defa okunmuştur.
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 27 Ağustos 2015 Perşembe 13:37

Milliyet'in yayın yönetmenini yok saymışsınız. bence haksızlık bu. Fikret Bila her şeye rağmen gazeteyi ayakta tutan isimdir. Keşke bunu da yazsaydınız, yorumunuz daha değerli olurdu.

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 27 Ağustos 2015 Perşembe 13:35

Objektif Bİr değerlendirme olmuş ama serpil kim?

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 27 Ağustos 2015 Perşembe 13:35

Milliyet de vatan da ne yazık ki artık sermayeden yiyor. Yazık oldu. iki gazeteyi de okurdum artık bazen milliyet alıyorum. Vatan'a elimi değmiyorum.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tam da Dediğimiz Gibi… Eyüp Can Radikal’i de Batırdı!
2010 yılında Eyüp Can Radikal'i batıracak demiştik. 2014... Radikal kapanıyor. ...
Pınar Kür’ün Derdi Ne?
Ne zamandır unutulan yazar Pınar Kür neden bir anda başörtülülere saldırma gereği duydu?
Metehan Demir’e Milyonda 1 Suikast
Turktime açıkça duyuruyor... Filler tepişirken aradaki çimenlerin ahlaksızca ...
 
Müslümanlar, Budistler, Dinler, Şiddet ya da Ahlak Eksikliği!
Hani şimdi yalan diyen, haram yiyen, bırakın karıncayı incitmeyi birbirini ...
CHP Mustafa Sarıgül'ün Tutsağı mı?
Seçimler yaklaştıkça her dönem olduğu gibi bir kez daha medya desteğini ...
Ahmet Davutoğlu… Otur… Sıfır!
Türkiye adım adım kaybederken Davutoğlu’nun “sıfır sorun” politikası da ...
 
Göstermeyince Yok mu Sayılacak? Yandaş Gazetelerin Hiçbiri Arınç'ın Öcalan'a Ev Hapsi Açıklamasını Görmedi
Dün Arınç bomba bir açıklama yaptı ve Öcalan'a ev hapsi olabileceğinin sinyalini verdi.
AKP Küskünleri Çaresiz: İyi de Kime Verelim?
Önceki analizin yayınlanması üzerine Memur-Sen’in bir yöneticisi aradı ...
AKP Tabanını Birer Birer Küstürüyor! Peki Sonuç?
AKP hükümeti iktidarının onuncu yılında ve benzeri görülmemiş bir güce ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
nato
ygs 2015
konuk oyuncu
kardemir karabükspor
serdar ortaç twitter
harç
muhsin yazıcıoğlu
dava
Soru