Uzay çalışmaları kapsamında bir ilk yaşanıyor ve daha önce Güneş Sistemi’ne geçmesi beklenen yıldızlararası asteroit gözlemleri yapılıyor.
İlk olarak 19 Ekim 2017 tarihinde Hawaii’deki Pan STERRS teleskobu ile saptanan ve Güneş Sistemi’mizden geçecek olduğu belirtilen yıldızlararası asteroit, en nihayetinde sistemimize dahil oldu ve ilk gözlemler de gerçekleştirilmeye başladı.
Yıldızlararası asteroit: Oumuamua
Oumuamua ismi verilen ilk yıldızlararası asteroidin ismi, Hawaii dilinde “uzaktan gelen elçi” anlamını taşıyor. Hawaii’deki Pan STARRS teleskobu ile saptandığı için isimlendirmesi de bu şekilde gerçekleştirilmiş. İlk gözlem detayları ise Avrupa Güney Gözlemevi tarafından açıklandı.
Gökbilimciler ilk kez yıldızlar-arası Güneş Sistemi’ne uzaydan giriş yapan bir asteroidi inceliyor. ESO’nun Şili’deki Çok Büyük Teleskopu ve dünya genelindeki gözlemevleri bu benzersiz nesnenin güneş sistemimizle karşılaşmadan önce uzayda milyonlarca yıldır dolaştığını gösterdi. Nesnenin karanlık, kırmızımsı, aşırı-uzun kayalık ya da yüksek-metal-içeriğe sahip olduğu görülüyor. Elde edilen yeni sonuçlar Nature dergisinin 20 Kasım 2017 tarihli sayısında yayımlanacak.
19 Ekim 2017 günü Hawaii’deki Pan-STARRS 1 teleskopu gökyüzü boyunca ilerleyen bir ışık noktası belirledi. Başlangıçta hızla-ilerleyen normal bir küçük asteroide benziyordu, ancak ilerleyen günlerde yapılan ilave gözlemlerle yörüngesi hassas bir şekilde hesaplanabildi. Yapılan yörünge hesapları herhangi bir şüpheye yer bırakmaksızın nesnenin şimdiye kadar gözlenmiş olan tüm diğer asteroidler ya da kuyrukluyıldızlar gibi Güneş Sistemi içinde oluşmadığı, fakat yıldızlar-arası uzaydan geldiği ortaya çıkarıldı. İlk önce bir kuyrukluyıldız olarak sınıflandırılsa da, ESO ve diğer gözlemevlerinde yapılan nesnenin Güneş’e en yakın geçişini gerçekleştirdiği Eylül 2017 gözlemlerine göre herhangi bir kuyrukluyıldız etkinliği görülmedi. Nesne bir yıldızlararası asteroid olarak yeniden sınıflandırıldı ve 1I/2017 U1 (`Oumuamua) şeklinde adlandırıldı.
“Çok hızlı hareket etmemiz gerekiyordu,” diye açıklıyor Almanya, Garching’teki ESO’dan ekip üyesi Olivier Hainaut. “Oumuamua çoktan Güneş’e en yakın geçişini gerçekleştirmiş ve yıldızlararası uzaya geri dönüyordu.”
Oumuamua NASA tarafından da analiz edilecek!
1 Kasım tarihinde Mars’ın yörüngesinden geçen Oumuamua, 2018 yılında Jüpiter’in yörüngesine ulaşmış olacak. Şu an için net bir tarih açıklanmıyor. Etrafından herhangi bir toz veya gaz tabakasının bulunmadığı ifade edilen Oumuamua için, daha önce de belirtildiği gibi NASA tarafından da detaylı bir gözlem raporu hazırlanıyor ve bu hafta içerisinde resmi olarak açıklanmış olacak.
Şu an için oldukça “garip” olarak açıklanan söz konusu bu yıldızlararası asteroit, uzay çalışmaları için bir ilk niteliği taşıyor. Sıklıkla yıldızlararası asteroidlerin Güneş Sistemi’mizi es geçmesine karşın Oumuamua, Güneş’i geride bıraktıktan sonra Dünya’ya ulaşacak ve çok daha yakın bir gözlem yapılmasına imkan sunacak. Son dönemlerdeki uzay haberleri kapsamında önemli bir yer tutan yıldızlararası asteroid Oumuamua ile ilgili yaşanan gelişmeleri aktarmaya devam ediyor olacağız.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...