Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker sanayisinin zor bir dönemden geçtiğini söyledi.
Türkşeker’in bazı fabrikalarının 3 grup halinde özelleştirilmesinin planlandığını anımsatan Atalay, sosyal amaçlarla, bölgesel kalkınma ve istihdam sağlama gibi kaygılarla kurulan fabrikalardan 15-18’inin kapanmak zorunda kalacağını, pancar tarımı ve sektörel istihdamın daralacağını, 6 milyon kişinin bu gelişmelerden olumsuz etkileneceğini ifade etti.
Türkiye’nin, pancar şekeri üreten ülkeler arasında dünyada 4. sırada bulunduğuna işaret eden Atalay, özelleştirme ile Türkiye’nin bu avantajını kaybedeceğini, büyük şeker üreticisi ülkelerin, çok uluslu nişasta bazlı şeker üreticisi şirketlerin, tohum veya şeker tüccarı dev kartellerin pazarı haline geleceğini öne sürdü.
Pancar şekerinin tamamen doğal bir tatlandırıcı olduğunu vurgulayan Atalay, pancar şekerinin, genetiği değiştirilmiş organizmalı tatlandırıcılar veya kimyasal tatlandırıcılar gibi insan sağlığı ile oynamadığını, çevre için hiçbir olumsuz tehdit içermediğini kaydetti. Atalay, "1 dekar pancar tarımının sağladığı istihdam 93 saat iken, nişasta bazlı şeker üretiminde kullanılan mısırda bu süre 12 saattir. Yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer sağlayan sektör, bugün maalesef özelleştirme kararı, karalama kampanyaları, haksız rekabet ortamı ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır" diye konuştu.
Ergün Atalay, Türk-İş olarak, sektörün geleceğiyle ilgili Şeker-İş Sendikası’nın çabalarına tüm güçleriyle destek vereceklerini belirtti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...