Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretimindeki artışın, kapasite kullanım oranındaki iyileşme ile birlikte değerlendirildiğinde reel sektörün giderek toparlandığını belirterek, gelecek aylardan itibaren daha olumlu bir tabloyla karşı karşıya kalınacağını kaydetti.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün yaptığı açıklamada, Nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerini değerlendirdi. Türkiye’de sanayi üretim endeksinin ekonomik büyüme ile ilgili önemli sinyaller veren bir gösterge olduğunu belirterek, "Küresel finans krizi nedeniyle sanayi üretiminde önceki yıllara göre görülen olumsuz gelişmelere rağmen açıklanan sanayi üretim endeksi verileri ekonomideki olumlu gelişmeyi ortaya koymaktadır" dedi.
Bütün dünyada sanayi üretiminde düşme eğiliminin devam ederken, Türkiye’de Mart ayından itibaren bu eğilimin durması ve yükseliş trendine girmesinin önemine değinen Ergün, gelinen noktada alınan tedbirlerin payının büyük olduğunu kaydetti. ÖTV ve KDV indirimiyle piyasada meydana gelen canlanma, stokların erimiş olması ve yeniden bazı sektörlerde üretimin başlanmış olmasının bu artış trendini de beraberinde getirdiğini ifade etti. Ortaya çıkan tabloyu bir önceki yılın rakamlarına göre değil krizin etkilerinin hissedildiği önceki aylarla mukayese etmenin daha sağlıklı olacağını vurgulayan Ergün, Nisan ayı verilerine bakıldığında sanayi üretimindeki düşüşün hız kesmeye devam ettiği ve gerilemenin durduğunun
söylenebileceğini ifade etti.
-"ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DAHA OLUMLU TABLO İLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ"-
Sanayi üretimindeki artışın, kapasite kullanım oranındaki iyileşme ile birlikte değerlendirildiğinde reel sektörün giderek toparlandığının gösterdiğinin altını çizen Ergün, şöyle devam etti:
"Artış eğiliminin sürmesi, ekonomide toparlanma sürecine ilişkin önemli sinyaller vermektedir. Önümüzdeki aylardan itibaren daha olumlu bir tabloyla karşı karşıya kalacağımızı söyleyebiliriz. Türkiye’deki sanayi üretimi istikrar kazanmaya başlamıştır. Ancak burada hızlı bir toparlanma beklemek yerine istikrarlı ve sürdürülebilir bir iyileşmeyi yakalamak önemlidir. Önemli olan bundan sonraki süreçte ekonomik aktörlerin, Türkiye’de herhangi bir karamsarlığa kapılmadan gelişmeleri dikkatlice incelemeleri ve ihtiyatlı bir iyimserlik içinde üretimin, yatırımın devam edebilmesini sağlamalarıdır."