Siber dolandırıcılar, dijital hareketliliğin yoğun olduğu tatil ve bayram günlerinde internet kullanıcılarının kişisel verilerini elde edebilmek için fırsat kolluyor.
Uzmanlar, asılsız linkleri, bire bir kopyalanan sahte siteleri, sosyal medyada konum paylaşımını, ortak ağa açık cep telefonlarını, tanıdıktan geldiği zannedilen e-postaları ve halka açık Wi-Fi'leri siber zorbaların internet kullanıcılarını dolandırmak için kullandığını aktardı.
Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, bayram ve tatil dönemlerinde çocuklar ve yetişkinlerin zamanını gereğinden fazla ekran karşısında geçirdiğini söyledi.
ASILSIZ LİNKLERE İTİBAR ETMEYİN
Özellikle oyunlardaki içeriklerin barındırdığı risklere dikkati çeken Dilci, "İçeriği tasarlayan, karşı tarafı kontrol etmeyi amaçlayabiliyor. Dijital mecralardaki oyun içeriklerine ve içerisinde verilen mesajlara ailelerin dikkat etmesi gerekir. Çünkü çocukta zararlı alışkanlıklara sebep verebilir." dedi.
Dilci, dijital hırsızlıkların dönemsel değişiklik gösterdiğini dile getirerek, "Şu an moda olan hırsızlık türü, siber dolandırıcıların asılsız linkleridir. Bu linkler üzerinden sahte 'bayram ikramiyesi' mesajlarıyla 50 yaş üzeri kişileri hedef alıyorlar. Siber dolandırıcılar, bireyin sağlık problemini takip ediyorlar. Sağlığına derman aramaya çalışan kişinin sosyal medya paylaşımlarını takip ediyorlar. Dijital ayak izlerinden dolandırıcılık eylemlerinde bulunuyorlar." diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...