Nature dergisinde yayımlanan habere göre, ilim adamları heyeti, şizofreni konusunda dünyada gerçekleştirilen bu en kapsamlı genetik araştırmanın, hastalığın biyolojik nedenleri olabileceğini ortaya koyduğunu kaydetti.
Cardiff Üniversitesi'nden araştırmacıların öncülük ettiği ve 35 ülkeden tıp uzmanlarını bir araya getiren uluslararası ekip, çalışmanın şizofreni için yeni tedavi yolları bulunmasına zemin hazırlayabileceğini belirtti. Araştırma ekibi, 37 bini aşkın şizofreni hastasının genetik yapısını inceledi ve bu tabloyu şizofreni hastası olmayan 110 bine yakın adamın genetik haritasıyla karşılaştırdı.
Uzun yıllardır ilim adamları, dünyada 24 milyondan çok adamı etkileyen şizofreni hastalığında genetik yapının bir ölçüde rol oynadığını savunuyordu.
Bilim adamları 100'ü aşkın genin, adamları şizofreniye daha yatkın durumda bıraktığını, bu genlerden 83'ünün daha evvel hiç saptanmamış olduğunu belirledi.
Bu genlerin birçoğu beynin çevresinde kimyasal mesajların iletilmesinde rol oynuyor. Diğer bazı genler ise, vücudun bağışıklık sistemiyle ilişkili.
'Bu, bir devrim'
Araştırmaya önderlik eden Cardiff Üniversitesi'nden Prof. Michael O'Donovan, "Hastalığın biyolojik yapısının tam anlaşılamaması yüzünden uzun yıllardır şizofreni tedavisinde yeni tedaviler geliştirilemiyordu. Şimdi, yeni bir küme genetik ilişkinin bulunması, şizofreninin biyolojik temelinin ortaya çıkarılması konusunda sağlam deneyimlerin ve umuyoruz ki, yeni tedavilerin kapısını açacak" diye söyledi
Araştırmanın yazarlarından biri olan, Londra Üniversitesi (UCL) öğretim üyesi Prof. David Curtis de, BBC'ye yaptığı açıklamada "Bu çalışma, psikiyatri dalını, tıbbın başka alanlarıyla aynı kategoriye yerleştirmiş oluyor. Geçmişte, ruh ve sinir hastalıklarının 'gerçek' hastalıklar olmadığı görüşüyle mücadele edip durduk. Ama daha önceki genetik araştırmalar pek başarılı sonuçlar vermemişti. Şimdiyse, emniyet içinde, aksi giden bazen biyolojik süreçler olduğunu ortaya koyabiliyoruz" diye söyledi.
Söz konusu araştırma ekibinde yer almayan ancak gelecekteki çalışmalara katılacak olan King's College öğretim üyelerinden Dr. Gerome Breen de, BBC'ye verdiği demeçte, "Bence, bu bir devrim. Şimdi harika geniş bir araştırma alanı uzanıyor önümüzde. Tedavi yolları bulunmasını sağlayabilecek yepyeni düşünceler bunlar. Çok mühim bu, zira 1970'lerden bu yana şizofreninin ilaçla tedavisinde pek devasa bir değişim kaydedilemedi." diye söyledi.
aktifmedya
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...