Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2011 yılının üçüncü çeyreğinde GSYH bir önceki yıl aynı döneme göre sabit fiyatlarla yüzde 8.2 arttı. Artış ekonomistlerin yüzde 7 olan beklentisinin üzerinde... Ekonomistlerin hesaplamalarına göre yüzde 8.2 büyümeye özel tüketimin katkısı yüzde 4.7, hanehalkı özel tüketiminin yüzde 3.1 oldu. Verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.7'lik artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri ise yüzde 1.7 arttı. Cari fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 18.7'lik artışla 957.33 milyar lira oldu. Dokuz aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla GSYH ise, yüzde 9.6'lık artışla 85.14 milyar TL olarak gerçekleşti.
İLK ÇEYREK % 12'YE REVİZE
Öte yandan TÜİK ilk çeyrek için daha önce açıkladığı yüzde 11.6'lık büyümeyi yüzde 12'ye revize etti. Büyüme rakamlarıyla ilgili en ilginç yorum ise İngiliz Sunday Times gazetesinden geldi. Gazete, Çin'le yarışan büyüme oranları ve Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ten bu yana en güçlü lideriyle Türkiye'nin, güvenli bir limandan, 'Avrupa gemisi'nin enkazını gözlemlediğini ve bu gemiye binip binmemeyi düşündüğü yorumunda bulundu.
2012'NİN HIZLI BALIĞI OLURUZ
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan: Özel nihai tüketim harcamaları ve özel sektör yatırımlarındaki güçlü artışa bağlı olarak 2011 yılı üçüncü çeyreğinde toplam iç talep büyümeye 7.7 puan katkı sağlamıştır. Önceki dönemlerden farklı olarak ihracatta gözlenen yüksek performans sonucunda net dış talep de yılın üçüncü çeyreğinde büyümeye pozitif katkı sağlamıştır. 2012 yılında, küresel ekonomiye bağlı olarak büyümenin yüzde 4 olması öngörülüyor. Türkiye, 2012'de Avrupa ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmaya devam edecektir.
% 4'ÜN ÜZERİNDE BÜYÜRÜZ
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: Bakanlık olarak yüzde 7.9 gibi bir tahminde bulunuyorduk, 8.2 olarak gerçekleşti. 2011'in tamamında Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 8'lik bir büyüme ile yine bir iyi bir büyüme performansı göstereceğini söyleyebiliriz. 2012'de bugünkü gidişat sürerse Türkiye de muhtemelen yüzde 4'ünde üstünde büyüme rakamı ile önümüzdeki yılı tamamlar.
İş dünyasını umutlandıran tablo
İhracat etkisi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Rakamlar, dünya ekonomisinin içerisinde bulunduğu durum düşünüldüğünde, 'son derece çarpıcı bir başarıyı' ortaya koyuyor. Türkiye'nin son dönemde ortaya koyduğu ekonomik tabloda ihracatın ağırlığı kendini gösterdi. Büyüme ile beraber cari açıkta yaşanan düzelmeyi de önemle not ediyoruz.
Canlılık sürer
TUSKON Başkanı Rızanur Meral: 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunan Türkiye'nin, açıklanan yüzde 8,2'lik büyüme rakamı ile kararlılığını ortaya koydu. Bizler, piyasalarda yaşanan bu canlılığın süreceğini düşünüyoruz
Kötümserlere iyi bir cevap
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci: Türkiye'nin ilk kez 800 milyar doların üzerinde bir milli gelire ulaşacağını tahmin ediyoruz. Yakın bir zamanda da Türkiye'nin trilyon dolarlık ekonomiler arasına katılacağını umut ediyoruz. Hız kesmeden büyüme bize 2012 yılı için de umut veriyor. Açıklanan son rakamların bu olumsuz tahminlere de iyi bir cevap oldu.
İç talepteki zayıflama dikkat çekici
EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: Üçüncü çeyrekte fark şu; Dış talep hep büyümeyi azaltıyordu, net ihracat negatif oluyordu ilk kez pozitif olmuş. Bu önemli, iç talep dış talebe göre daha fazla zayıflamış demek. Bu amaçlanan birşeydi. Onu görüyoruz. Tüketimde ve yatırımlarda bir miktar yavaşlama var. Son çeyrekte daha belirgin olacaktır. Türkiye bu yılı yüksek büyüme ile kapatacak.
Kendi başına büyüyen nadir ülkelerden biriyiz
ATA Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç: 2012 yılına ilişkin Türkiye için yüzde 3-4 aralığında bir büyüme rakamı beklemek gerek. Bu büyüme rakamları, Türkiye ekonomisinin kendi başına ne kadar ciddi bir ekonomi olduğunu gösterdi. Tarımdaki trend gayet olumlu görünüyor. Ama en çok katkının inşaat, imalat sanayindeki büyüme ve perakende ticaretten geldiğini görüyoruz. Türkiye kendi başına iç talebi ile bu kadar büyüyebilen ender ülkelerden bir tanesi.
1.239 $ zenginleştik
KİŞİ başına düşen gelir son 1 yıllık dönemde 17 bin 21 TL olurken, 2009 yılı son çeyreği ile 2010 yılının 3. çeyreğini kapsayan 4 çeyreklik dönemde, GSYH 1 trilyon 61 milyar TL, kişi başına düşen milli gelir ise 14 bin 386 TL düzeyinde gerçekleşmişti. Böylece son 1 yıllık dönemde kişi başına milli gelir 2.636 TL artış gösterdi. Son bir yıllık dönemde dolar cinsinden kişi başına gelir de 10.761 dolar olarak belirlendi. Son 1 yıllık dönem, bir önceki yılki dönemle karşılaştırıldığında dolar cinsinden kişi başına milli gelir 1.239 dolar artış gösterdi.
OVP'nin üzerinde olur
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan: '2011 yılında OVP hedefini aşıp yüzde 8'in üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğiz. 2012 yılında da hedefin (OVP hedefi: %4) üzerinde büyüyeceğiz. Açıklanan ödemeler dengesi verileri ise cari açığın azalma eğilimine girdiğini teyit ediyor. Kasım ve aralık aylarında cari açığımızın bu ay olduğu gibi geçmiş aylara kıyasla düşük kalacağını tahmin ediyoruz. Büyüme devam ederken cari açığı azaltacak yapısal çözümleri de gerçekleştireceğiz.'
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...