Tarih Vakfı tarafından hazırlanan ‘Yokuşun Başı; Demokrasi Mücadelesi Tan Gazetesi’ sergisi, Cağaloğlu yokuşunun başında, yıkılan Tan Matbaasının yerine inşa edilen Halil Lütfü Dördüncü İşhanı’nda açıldı.
Zemin kattaki matbaa binasının olduğu yerdeki sergi açılışı öncesi kokteyl düzenlendi. Açılışa gelen çok sayıda davetli, dönemin Tan Gazetesi'ne ait ses getiren haberler ve o dönemin reklam çalışmalarına ilişkin belgeleri ilgiyle inceledi.
Serginin 30 Mayıs'a kadar açık kalacağını belirten Tarih Vakfı Başkanı Bülent Bilmez, aynı mekanda daha sonra Türkiye'nin basın yayın tarihi ile ilgili önemli etkinliklerin olacağı müjdesini verdi.
Tan Matbaası'nın, Türkiye demokrasi tarihinde ve basın yayın tarihinde önemli bir olayın gerçekleştiği bir mekanda böyle bir sergi açmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Bilmez, "69 yıl sonra, basın yayın tarihini konuşmak, demokrasi tarihini konuşmak anlamlı. Bugün de 1945'te yani bundan 69 yıl önce yaşanan sorunları yaşıyoruz. Bu sergiyi hazırlamaya başlarken böyle bir niyet yoktu ama serginin ortaya koyduğu şey, nitekim serginin başlığı da 'Yokuşun Başı'. Bugün aslında hem demokrasi yokuşunun basın yayın yokuşunun başında olduğumuzu görüyoruz, patinaj yaptığımızı görüyoruz." dedi.
Aradan geçen onca yıla rağmen basın tarihinde çok fazla şeyin değişmediğini vurgulayan Bilmez; "Çok fazla şey değişmedi. Hatta olumlu bazı değişimler, dönüşmeler olsa bile bunların geri dönebileceği, çok önemli umut veren şeyler yaşansa bile bazılarının bunları bir çırpıda yok edebileceğini görüyoruz. Belki de bugün değişiklik olarak kabul ederseniz, artık binalar basılmıyor da gazeteciler işten atılıyor, gazeteler kapatılıyor, çalışamaz hale getiriliyor. Dinamitlenmiyor da bir başka şekilde yine kapatılıyor, yine yıkılıyor, cezaevlerine atılıyor gazeteciler. bunu eğer değişiklik olarak görüyorsanız evet değişiklik var." şeklinde konuştu.
Serginin Kuratörü Gökhan Akçura, sergi ile yapmak istediklerinin Tan Matbaası üzerinden yeniden demokrasi ve basın yayın tarihine bakmaya çalıştıklarını söyledi. Akçura, "İnsanları 69 yıl sonra yine bu mekana getirmek ve aslında 69 yıl sonra hala hem medya tarihinde hem demokrasi tarihinde aynı noktada olduğumuzu, patinaj yaptığımızı görmemizi sağlamak istedik. Tan Gazetesi, aradan 70 yıl geçmiş olmasına rağmen hala çok güçlü bir gazete çünkü döneminde, savaş yıllarında, tek parti döneminde büyük bir baskı vardı. Bütün bu baskıya rağmen Tan Gazetesi, demokrasi yolunda büyük bir mücadele gösterdi. Yiğitçe bir mücadele vermiş bir gazete Tan Gazetesi. Ve bu mücadelesi 1945 yılında matbaanın yerle bir edilmesine kadar gitti. O dönemde, Cumhuriyet Halk Partisi, gelişmelerden memnun olmadı, mücadeleden memnun olmadı ve büyük bir provokasyon yaparak gelip matbaayı yerle bir etti. Ne yazık ki o dönemin baskısı, bir ölçüde bugün de sürüyor. Aynı biçimde değil elbette demokrat bir ülke haline geldik ama bakarsanız basın hala reaya, bu bağımsızlığı, bu gücü koruyamaz durumda. Bu nedenle Tan Gazetesi hala güncel. Aradan 70 yıl geçmesine rağmen söylediklerinin bugün de geçerli olması utanılacak bir durum ama bunu yaşıyoruz hep birlikte. Bu çok eskilerde kalması gereken bu sergi ne yazık ki hala güncel." diye konuştu.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...