İspanya'nın Barcelona kentinde 18 Şubat Perşembe gününe kadar devam edecek olan kongre ve fuar, dünyanın tüm ülkelerinden GSM operatörleri, bin 500'e yakın firmanın katılımıyla başladı. Dünya çapında yaklaşık 5 milyar cep telefonu abonesine yönelik geleceğin mobil iletişim sistemlerinin sergileneceği 4 günlük zirvede, bu yıl yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı mobil internet alanındaki son teknolojiler ele alınacak. 800'ü GSM operatörü, 200'ü cihaz üreticisi olmak üzere toplam bin 300'den fazla firmanın katıldığı kongre ve fuarı 50 bine yakın sektör profesyonelinin ziyaret etmesi beklenirken, bu yıl zirvede logonusunda ısırılmış elma simgesi kullanan Apple'dan BlackBerry ve Samsung'a, Motorola'dan Vodafone ve Google'a kadar dünya teknoloji devleri, geleceğin trendlerini paylaşacak. Türkiye'den de Turkcell başta olmak üzere General Mobile ve Defne İletişim gibi şirketler kongre ve fuara katılıyor. GSM sektörünün kalbinin attığı organizasyonda dünya iletişim pazarının, mobil uygulamalara doğru kaydığı dikkat çekti. Bu alanda şimdiden yer almak isteyen şirketler, hız kesmeden yatırımlarına devam ediyor. Sözkonusu sektörde bir adım önde yer alan Apple'a alternatif üretmeye çalışan diğer şirketler, artık cep telefonunun modeli ve markası fark etmeyen bir platform üzerinde çalışıyor. Halihazırda Nokia 'Ovi', Vodafone '360' gibi platformlar kullanıyor. Telekom devlerinin işbirliği ile bu uygulamalar aynı platform üzerinden çalışacak. Vodafone, AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, Orange ve TeliaSonera gibi dünya telekom devlerinin bulunduğu 24 şirketten olan ortak platformun adı Wholesale Applications Community (WAC) oldu. Dünya GSM Birliği'nin yaptığı açıklamaya göre şu an itibarıyla dünya çapında 3 milyar aboneye hizmet veren 24 şirketin oluşturduğu birlik, cihaz ayrımı yapmadan ortak mobil internet uygulamalarının geliştirilmesi ve dağıtımını yapacak. LG, Samsung ve Sony Ericsson gibi cihaz üreticilerinin de desteklediği birlik, önümüzdeki 1 yıl içinde mobil uygulamalar alanında standartların belirlenmesi için çalışmalar yapacak. Geçen ay iPhone kullanıcılarına sunduğu toplam mobil uygulama sayısı 140 bini aşan ve Apple Store'dan indirilen uygulama sayısı toplamda 3 milyarı aşan Apple'ın gelirleri, bu birliğin kurulmasında etkili oldu. Apple'ın resmi olarak açıklanmasa da toplam gelirlerinde mobil uygulamaların payının yüzde 30 oranını aşması, telekom şirketlerini birleşmeye itti.
Nokia ve Intel'den akıllı telefon atağı
Mobil Dünya Kongresi'nin ilk günü yeni cep telefonu modellerinin yanı sıra şirketler arasında yapılan işbirliği haberleriyle de hızlı başladı. Apple'a rakip olmaya hazırlanan 24 telekom devinin ortak hareket etme kararının ardından cep telefonu üreticisi Nokia ile işlemci sektörünün önemli ismi Intel, birlikte mobil işletim sistemi geliştireceklerini duyurdu. Akıllı cep telefonlarına yönelik olarak geliştirilecek olan işletim sistemi ile Google ve Apple'ın hızlı yükselişine karşı durmak amaçlanıyor. Microsoft'un rakibi Linux tabanlı çalışacak olan yeni mobil yazılım platformunun adının ise Meego olacağı ifade edildi. Rekabetten her fırsatta kazançlı çıkacak tüketiciler ise yeni çıkacak ürünleri merakla bekliyor.
Tabakta şarj edilen batarya
Teknoloji kapalı mekanları kablolara boğdu. Kablo kargaşasından kurtulmak isteyenler kablosuz sistemler üzerinde çalışıyor. Son olarak Amerikalı Powermat şirketi, kablosuz şarj edilebilen bataryalar üretti. Bu ürün sayesinde her türlü elektronik alet, bu cihazın üzerine koyularak 4 saat içinde şarj edilebilecek. Cep telefonu üreticileriyle de anlaşarak kablosuz şarj edilen bataryaları piyasaya sürmek isteyen Powermat, düz bir tabağı andıran kablosuz şarj cihazlarını piyasaya sürmeyi hedefliyor. Ürün mayıs ayında Avrupa pazarında olacak.
Mobil bankacılıkta revaçta
Bankacılıkta mobil para transfer sistemleri masaya yatırılıyor. Cep telefonları aracılığıyla 2 milyar dolarlık para transferi gerçekleşmesini sağlayan GSM operatörlerinin katıldığı toplantıda Turkcell Ürün ve Servis Yönetimi'nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar konuşmacı olarak yer aldı. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde mobil bankacılık çözümlerinin yaygınlaştırılması için çalışmaların artması planlanıyor.
Cep'te alüminyum devri
Samsung, Bada işletim sistemini kullanan ilk telefonu olan Wave'i tanıttı. Telefonun sadece 0,4 inç kalınlığında olması ve alüminyum gövdesine verilen kıvrımlar ele çok iyi oturmasını sağlıyor. Alüminyum gövdeye rağmen oldukça hafif olan telefonun nisan ayından itibaren satışa sunulması bekleniyor. Wave ayrıca Samsung'un Super AMOLED teknolojisi ile de öne çıkıyor. Bu ekran teknolojisinde dokunmatik sensörler ayrı bir katman olarak değil, doğrudan ekranın içinde yer alıyorlar.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...