Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, ''dünya Bankası ve IMF ile ilişkilerin ülkeye zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi lazım'' dedi.
Nafi Güral, beraberindeki bir grup iş adamıyla Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'u ziyaret etti.
Güral, burada yaptığı açıklamada, kriz kelimesini sevmediğini belirterek, şunları söyledi:
''Kriz kelimesini sevimsiz buluyoruz. Riskli, tehlikeli buluyoruz. Bunun yerine ekonomide yeni durum diye adlandırıyoruz. Şimdi ekonomideki yeni duruma baktığınızda karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. Türkiye'yi değil, dünyanın bütününü ilgilendiren bir olay. Ama dünyanın bütününü ilgilendiren bir olayda bizim daha bağışıklık kazanmış olduğumuzu görüyoruz. Biz maalesef 6-7 yıl önce böyle şeyleri yaşamıştık. Paniğe kapılmadan bunların üstesinden geleceğimizi düşünüyorum.''
Türkiye'de bankacılık sisteminin güçlü olduğuna dikkati çeken Güral, şunları kaydetti:
''Bankacılık sistemimiz şu anki sendikasyon kredileri ödeyecek güce sahiptir. Ancak bunların yenilenmesi halinde bankalar kaynaklarını borç ödemeye ayıracağı için kaynaklarında bir zayıflama olabilir. Bu da bize yansıyabilir. Bu nedenle küresel kredi sisteminin işlemesi lazım.
Dünya Bankası ve IMF ile ilişkilerin ülkeye zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi lazım. Sistemin özünde finans vardır. Finansta problem olmazsa bunların da aşırı bir problem olarak karşımıza çıkacağını sanmıyorum.''
-''MALATYA KENDİNİ YETERİNCE TANITAMIYOR''-
Malatya'nın son yıllarda sanayide ilerlemesine karşılık kendisini yeterince tanıtamadığını ifade eden Güral, şöyle konuştu:
''Malatya'daki organize sanayi bölgelerinde 200 civarında fabrika olduğunu biliyoruz. Malatya genelinde de 300 KOBİ olduğunu biliyoruz. Bunlar bu bölgenin zenginlikleri, ayrıca coğrafyasından gelen avantajları var. İnsan kaynaklarından gelen avantajları var. Son derece zengin bir kültüre sahip. Bu güzellikler önemli ölçüde hayata geçirilmiş, ve Malatya Türkiye çapında önemli iller arasında yerini almıştır. Daha iyi olması lazım.''
Hasan Hüseyin Erkoç da, küresel finans krizi ile birlikte pazar daralması yaşayan reel sektörün ayakta durmaya çalıştığını, ancak doğal gaza yapılan yüzde 22,5 zammın ardından, reel sektörün sıkıntı yaşamaya başladığını kaydetti.
Maliye Bakanlığının eylül ayından önceki vergi borçları üzerinde yeni bir yapılanmaya gittiğini aktaran Erkoç, benzer bir yapılanmayı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının da yapmasını istedi.
Güral, Erkoç'a çini, Erkoç da Güral'a kayısı ve el dokuma halı hediye etti.
Kütahya'dan gelen heyet, Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgelerinde incelemelerde bulundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...