Mayıs ayında yapılan Türk Telekom’un halka arzında, yasaya göre birden fazla değerleme yöntemi kullanılması gerekmesine karşın tek bir yöntem kullanıldığı ortaya çıktı. Söz konusu yöntemde de yanlışlık yapılarak Türk Telekom’un arz fiyatı, gerçek değerinin 5 milyar dolar altında gösterildi. Yine yasaya aykırı olarak son değerleme kararını Bakanlar Kurulu’nun da vermediğini tespit eden Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), halka arzın iptali için Danıştay’da dava açtı.
EMO’nun 24 Haziran 2008 tarihli dilekçesinde “hisselerin değer tespiti” açısından dikkat çekilen bazı aykırılıklar şöyle:
* Satışın değerlemesine ilişkin 406 Sayılı Yasa’nın 17. maddesinde “Hisselerin değeri uluslararası finans ve sermaye piyasalarında kabul görmüş değerlendirme yöntemleri kullanılmak suretiyle değer tespit komisyonlarınca tespit edilir” hükmü yer aldı.
Değerleme yasaya aykırı
* Maddede “yöntemleri” denilmek suretiyle, birden fazla yöntem kullanılması öngörülürken Türk Telekom’un arzında değer sadece 2008 yılı “Şirket Değeri/Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kâr” (ŞD/FAVÖK) çarpanına göre belirlendi.
* Satış izahnamesinde, Türk Telekom’un değer tespitinde kullanılmak üzere seçilen şirket ŞD/FAVÖK’lerinden en düşğü 4.8 ile Telenor ASA’ninki olurken konsorsiyum eş lideri İş Yatırım Menkul Değerler AŞ tarafından yayımlanan tanıtım broşüründe, Telenor’un ŞD/FAVÖK 2008 değeri (İngilizce EV/EBITDA) 6.8 olarak gösterildi.
* Buna göre, Türk Telekom’un değerinin tespiti açısından yalnızca Telenor ASA’nın ŞD/FAVÖK değerinin 4.8 yerine 6.8 olarak alınması dahi kuruluşun değer aralığının üst sınırını 18.4 milyar ABD Doları’ndan, 23.1 milyar Amerikan Doları’na çıkarttı. Bu durumda satışta belirlenen hisse bazında fiyatın 4.7 YTL değil, 6.16 YTL olması gerekecekti.
* AKP hükümeti tarafından hazırlanarak TBMM’de kabul edilen 2008 yılı bütçesinde, Türk Telekom’un yüzde 15 oranındaki kamuya ait hisselerinin satışından elde edilecek gelir 3.9 milyar YTL olarak öngörülürken, satışta elde edilen gelir 2.4 milyar YTL olarak gerçekleşti. Bu durum, Türk Telekom’a biçilen değerin düşük tutulmasından kaynaklandı.
* Türk Telekom ile ilgili 406 Sayılı Yasa’da değer tespit sonuçları hakkında nihai karar verici olarak Bakanlar Kurulu gösterildi. Buna karşın, Türk Telekom’un satış izahnamesine göre, halka arzda kullanılacak fiyat aralığı 21.04.2008 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nın ardından 23.04.2008 tarihli Değer Tespit Komisyonu Kararı’yla kesinleşti. Böylece son kararı Bakanlar Kurulu vermemiş oldu.
MURAT KIŞLALI / Cumhuriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...