Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in İstanbul ziyareti ve Hamas ile ilgili olarak "Türkiye, hiç kimseye baskı filan yazmaz" dedi.
Gül, Mosokova’da "Gümrük sorunu"nu görüşeceğini belirtirken de "Bu problemler teknik problemlerdir. Bunların gidirilmesi ile ilgili en üst seviyede görüşme imkanımız, karşılıklı izah imkanımız söz konusu olacaktır" dedi.
Abdullah Gül, Rusya Federasyonu’na resmi bir ziyaret için Moskova’ya hareketinden önce Istanbul Atatürk Havaalanında düzenlediği basın toplantısında ziyarete ilişkin bilgi verdi ve güncel konulara ilişkin soruları yanıtladı. Gül bu çerçevede Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in Türkiye ziyaretine de değindi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in eşlik ettiği Gül, Moskova’da siyasi, ekonomik, enerji ve askeri konular dahil, çok geniş bir yelpazede görüşmeler yapacağını anlattı.
Moskova’daki temaslarının ardından Özerk Tataristan bölgesine geçeceğine işaret eden Gül, Tataristan’ı resmen ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olacağına da vurgu yaptı.
"GÜMRÜK SORUNU GÖRÜŞECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine Moskova’daki görüşmelerin sırasında Rusya ile bir "gümrük sorunu"nun yaşandığını ve bu sorunu görüşeceğini söyledi.
Türkiye ile Rusya arasında çok boyutlu ve güçlendirilmiş bir ilişkinin bulunduğunu, bu ilişkinin giderek gelişmenin memnuniyet verici olduğunu belirten Gül, ilişkilerin o kadar geniş olduğunda sorunların ortaya çıktığını kaydetti. Gül söyle devam etti:
"Bu problemler teknik problemlerdir. Bunların gidirilmesi ile ilgili en üst seviyede görüşme imkanımızı, karşılıklı izah imkanımız söz konusu olacaktır. Gümrüklerde son dönemde bazı zorluklar çıkmaktadır, bunların gidirilmesi gerekir şüphesiz ki görüşeceğiz. "
Abdullah Gül, kendisine eşlik edecek Bakanların Rus muhatapları ile görüşeceğine dikkat çekti.
-ENERJİ İŞBİRLİĞİ-
Rusya ile enerji konusuna ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Gül iki ülke arasındaki enerji işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Gül, enerjinin ikili ilişkilerin en önemli maddelerinden birini oluşturduğuna, Türkiye’nin gaz ihtiyacının üçte ikisini, petrol ihtiyacının üçte birini Rusya’dan temin edildiğine dikkat çekti.
Gül, enerji işbirliğinin devamının öne taşıdığına işaret ederken de yeni hatların eklenmesi, yeni enerji projelerin başlatılması mümkün olduğunu belirterek işbirliği olanaklarını gündeme getireceklerini söyledi
-HAMAS MESELESİ-
Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in İstanbul’daki ortak basın toplantısında Hamas’tan hiç söz etmediğine dikkat çekilerek Türkiye’nin baskı yapıp yapmadığı yönündeki bir soru üzerine Türkiye’nin hiç kimseye baskı yapmadığını vurguladı. Gül şunları söyledi:
"Türkiye, hiç kimseye baskı filan yazmaz. Türkiye’nin yapacağı şey, mantıklı, rasyonel şeyleri izah eder. Bu çerçeve içerisinde bölgenin yararına, ülkelerin yararına ne ise, bu konudaki ikna ve bu konudaki gelecek ile ilgili görüşlerini paylaşır. Doğru olduğu şeyleri bilir. Netice de herkesin kendi bileceği bir iş."
-"TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLIYOR"-
Filistinlilerin birleşerek uzlaşı bir ulusal hükümeti kurmalarına ilişkin olarak da Gül, Türkiye’nin, ülkelerin, milletlerin içişlerine, onların içindeki partilerin işlerine karışmadığını vurgularken de "Filistinlilerin birleşmesi, birlikte hareket etmesi, ulusal hükümet kurmasından bahşettik. Bu ayrım yapılması gerektiği kanaatimdeyim" şeklinde konuştu.
Abdullah Gül, Filistin’de bir ulusal hükümetinin kurulması konusunda Mısır’ın ön planda yer almasının doğru olduğunu vurgulayarak "Ama Türkiye çok önemli bir şekilde görüşmelerin başarıya ulaşmasına katkı sağlamaktadır. Diplomatlarımız arasında çok yoğun ve sıkı bir işbirliği vardır ve bütün bunlardan duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...