CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, gümrük müfettişlerinin, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na konuyla ilgili 7 dosya gönderdiğini söyledi. Anadol, 23 ve 24 Mart 2006 tarihli soruşturma raporlarında, Kadoğlu İç ve Dış Tic. AŞ, Askar Petrol İnş. Otom. San. Tic. Ltd. Şti, Değer Uls. Tic. Ltd. Şti, Tefirom İnş. Enj. Tur.Taş.San.Tic.Ltd.Şti, Delta Petrol Ürn. Tic. AŞ, Kızıl Petrol Ürn. Dış. Tic. AŞ ve İstanbul Tetra Pet. Ürn.Nak.San.Tic.AŞ’nin, Irak Devlet Petrol Pazarlama Kurumu SOMO’ya ihraç etmek üzere İskenderun’dan aldıkları LPG’yi yasadışı olarak yurtta bırakıp, Irak’ta boşalttığı yükün su olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
SAVCILIK İZİNLERİ DURDURDU
Raporlarda, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun “teşekkül halinde kaçakçılık” ve TCK’nın “evrakta sahtekarlık” hükümleri uyarınca takibat talep edildiğini belirten Anadol, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulan bu firmaların izinlerinin durdurulduğunu anımsattı.
Anadol, eski Gümrük Müsteşar Vekili Cihat Ancın döneminde Dış Ticaret Müsteşarlığı’na, akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için bir dizi çözüm önerildiğini ancak müsteşarlığın bunları kabul etmediğini kaydetti. Ancın’ın görevden alınarak, yerine Mehmet Şahin’in getirildiğini hatırlatan Anadol, şöyle konuştu:
FİRMA ORTAKLARI KİM?
“Gümrük Müsteşar Vekili Şahin başkanlığında Gümrük Müsteşarlığı’nda 16 Haziran 2006’da yapılan toplantı sonucu, gümrük müfettişlerince düzenlenen soruşturma raporlarının Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiş olmasıyla birlikte, halen Gümrük Müsteşarlığı’na ulaşan bir mahkeme kararının bulunmaması ve hukukun genel prensibi karşısında sair mevzuatta da aykırı bir hüküm olmaması nedenleriyle söz konusu firmaların işlemlerine devam etmesine karar verilmiştir.”
Anadol, İskenderun’dan aldıkları 520 ton LPG’yi boşaltıp, Irak’a su götürdükleri SOMO tarafından bildirilen, teşekkül halinde kaçakçılık ve evrakta sahtekarlık suçlarını işlediği belirlenen bu firmalara, ilgili kuruluşlara gönderilen yazıların yanıtı beklenmeden yeniden akaryakıt ihraç izninin nasıl verildiğini sordu. Tüzmen’in imzaladığı onayda, Özkan’ın muhalefet şerhine neden yer verilmediğini, bu firmalarla ilgili devam eden inceleme olup olmadığını öğrenmek isteyen Anadol, “Bu firmaların sahipleri ve ortakları kimlerdir?” sorusunu yöneltti.
BU KAÇINCI SUÇLAMA?
* BDDK RAPORU: 2002 seçimlerinden önce Dış Ticaret Müsteşarı ve Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı olan Tüzmen, EGS Dış Ticaret şirketine Eximbank’tan usulsüz kredi verilmesine ilişkin emniyeti suistimal suçlaması içeren bir murakıp raporu hazırlandı. Başbakan’ın onayıyla yapılan inceleme sonucunda hazırlanan rapor, BDDK tarafından işleme konulmadı ve zamanaşımına uğratıldı. Bunun yerine aynı konuda bir başka murakıba yeniden inceleme yaptırıldı ve Tüzmen’in durumu bu raporda “zimmet” suçlaması açısından değerlendirildi ve aklandı.
* CIA RAPORU: Başbakanlık Teftiş Kurulu, Dış Ticaret Müsteşarı’yken ’görevini kötüye kullandığı’ iddiasıyla Kürşad Tüzmen’e soruşturma açtı. Tüzmen, sınır ticareti kapsamında 4 firmaya 2.7 milyon ton ham petrol ithalat izni vererek, bu şirketlere 123 milyon dolar çıkar sağlamakla suçlandı. Meclis Araştırma Komisyonu, Tüzmen’in, bu konuda Irak Petrol Bakanı Raşid ile imzaladığı 16 Ocak 2000 tarihli gizli anlaşmayı CIA’nın raporunda buldu. Sözkonusu soruşturma henüz sonuçlanmadı.
* KARDEŞİ ÜZERİNDEN RÜŞVET: CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, akaryakıt kaçakçılığı iddialarıyla ilgili Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e 1 milyon dolar verildiğini öne sürdü.
* ÖDÜLLÜ BÜROKRATA CEZA: Sahra Kimya soruşturmasıyla ilgili raporu hazırlayan müfettişe kınama ve maaş kesim cezası verilirken, Teftiş Kurulu Başkanı da benzer bir cezaya çarptırıldıktan sonra görevinden alındı. Aynı kişiler AB Komisyonu tarafından kaçakçılığı önleyici çalışmaları nedeniyle ” teşekkür “ belgesi ile ödüllendirilmişti.
* CNR FATURASI: Tüzmen’in Paris’te kaldığı otel faturasının Ceyda Erem’e ait CNR Fuarcılık şirketi tarafından ödendiği ortaya çıktı. Ancak bu konuda bir soruşturma açılmadı ve Tüzmen işlemin yanlış olmadığını savundu.
* PEŞKEŞ: İstanbul’da 80 dönümlük araziyi İTO yerine Tüzmen’e yakınlığıyla bilinen Ceyda Erem’in CNR firmasına kiralanması, peşkeş” diye nitelenmiş, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kopuz, “İDTM adına 80 dönümlük araziyi kiralamak istedik, vermediler, ancak CNR’ın patronu Ceyda Erem’e kiraladılar. Ceyda Hanım isteyince akan sular durdu. Bu kiralama işlemi tamamen hukuk dışıdır” demişti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...