Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, milletvekillerinin emekli maaşlarına yapılmak istenen kıyak yüzünden bir türlü komisyondan çıkamadı. Yasaya komisyonda eklenmek istenen madde milletvekili maaşına yüzde 50 zam getirecek. Sosyal Güvenlik Yasası vatandaşlardan ise emeklilik yaşı ve maaşına tırpan dahil çok şeyler götürüyor
Milletvekillerinin, çalışanların haklarını tırpanlayan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı"na sokmaya çalıştığı kıyak maaş düzenlemesi, koca yasayı adeta kilitledi. Sözkonusu düzenleme için TBMM Başkanı Köksal Toptan da devreye girdi. Pazar günü Meclis Başkanı Toptan"ın “kıyak” maaş düzenlemesi için olağanüstü toplantı yaptığı, toplantıda AKPli yöneticiler, milletvekilleri ve komisyon başkanlarının da hazır bulunduğu öğrenildi. Toplantıda, kıyak maaş düzenlemesinin alt komisyon raporuna konulması için Komisyon Başkanı Zekai Özcan"a baskı yapıldığı, Özcan"ın ise istifa resti çektiği belirtildi.
Edinilen bilgiye göre, Alt Komisyon Başkanı Özcan, toplantıda “Bu düzenlemeyi başka bir tasarıda ya da Plan ve Bütçe Komisyonu"nda önergeyle yapın. Ben Sosyal Güvenlik gibi bir tasarıya vekil maaşlarını artıracak bir düzenleme sokmam. Olsun istiyorsanız, benim imzamla olmayacak. Bunun müsebbibi ben olmam. İstifa ederim, başka birinin imzasıyla yaparsınız” dedi. Özcan toplantıda, çalışanların haklarını tırpanlayan tasarının, milletvekillerine maaş artışı sağlamasının kamuoyunda yaratacağı tepkiye de dikkat çekti.
Sosyal Güvenlik Tasarısı"nın, Başkan alt komisyon raporunu imzalamadığı sürece Plan ve Bütçe Komisyonu"nda görüşülmesi gecikiyor. Milletvekilleri de kıyak düzenlemesi olmadan raporu imzalamıyor.
Bakanı mahçup ettiler
Tasarıyla ilgili milletvekillerinin yaptıkları toplantı dün de sürdü. Görüşmeler devam ederken Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Bursa"da yaptığı açıklamada “Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı Salı günü büyük ihtimalle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu"nda görüşülmeye başlanacak” dedi. Bakan"ın bu sözleri sorunun çözüldüğünü düşündürdü. Ancak Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan, “Toplantılarımız hala sürüyor. Salı gününe yetişmez. En iyi ihtimalle Çarşamba gününe yetiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu"ndan geçmesi IMF 7. gözden geçirmenin tamamlanması için de büyük önem taşıyor. Tasarının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu"ndan geçmesini bekleyen Niyet Mektubu IMF"ye hala gönderilemedi.
Yasa vatandaştan çok şey götürüyor
Toplumdakİ çok geniş kesimlerin, ölüm aylığından, emzirme ödeneğine kadar haklarını tırpanlayan, açıkların faturasını vatandaşa çıkartan Sosyal Güvenlik Tasarısı"nın en belirgin hak kayıpları şunlar olacak:
* Aylık bağlama oranı toplam prim ödeme gün sayısının her yılı için yüzde 3"ten yüzde 2"ye düşecek. Yani daha az emekli maaşı alınacak.
n Kademeli olarak, kadınlarda 59, erkeklerde 61, en sonunda da 65 yaşından önce emekli olunamayacak.
* Emzirme parası için 3 ay değil 4 ay çalışılacak.
* Erkek çocuklara evlenme ödeneği verilmeyecek.
* Doğum yapan kadına ödenecek para üçte ikiden, yarıya inecek.
* 55 yaşından önce “erken yaşlanma hakkı” yok. Emekli aylığı alabilmeyi düzenleyen “erken yaşlanma” sınırı 50"den 55"e çıkarılıyor.
nÖlen sigortalının ailesine bağlanacak ölüm aylığı için 900 gün yerine 1800 gün prim ödeme şartı aranacak.
Kıyak formülü vekile yüzde 50 zam getiriyor
* Emekli olmuş ve yeniden vekil seçilmemiş milletvekillerinin eline 2 bin 600 YTL"si emekli aylığı ve buna ek olarak da 1.500 YTL temsil tazminatı olmak üzere 4 bin 100 YTL civarı para geçiyor.
* Emekli olmuş ama yeniden vekil seçilmiş mevcut milletvekilleri ise yaklaşık 8 bin YTL"lik milletvekili maaşı ve 2 bin 600 YTL"lik de emekli aylığı alıyor. Halen vekilliği sürenler 1.500 YTL"lik temsil tazminatını ise alamıyor. Yani ellerine 10 bin 600 YTL geçiyor.
* Sorun yaratan madde çıkarsa milletvekili emekli aylıkları yüzde 50 zamla 6 bin YTL"ye çıkacak.
* Ayrıca temsil tazminatı, emekli maaşının içine yedirilerek “mütemmim cüz"zü” olarak tanımlanacak. Emekli olmuş ama halen vekillik yapanlar 10 bin 600 YTL yerine 14 bin YTL alabilecekler. Böylece ellerine geçen para yüzde 32 oranında artmış olacak.
Vatan