E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

’Big Bang’e 2 Gün Kaldı  

Evrenin oluşumundaki sırları ortaya çıkarması hedeflenen Centre Europeen Pour la Recherche Nuclearie-Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yapılacak büyük patlama deneyinde 10 Eylül’de önemli bir adım atılarak, "atomaltı parçacık çarpıştırma cihazı’’ çalıştırılacak.

8.09.2008 - 11:15
’Big Bang’e 2 Gün Kaldı

SABAH- Dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma merkezi CERN uzun süredir beklenen Large Hadron Collider-Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) deneyi için start verdi. Deney, iki bin ton ağırlığındaki devasa mıknatısla Fransa-İsviçre sınırının 100 metre altından geçen 27 kilometre uzunluğundaki tünelde gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE SADECE GÖZLEMCİ
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) isimli parçacık hızlandırıcısında, atom çekirdeğindeki protonlar çok yüksek enerjiyle çarpıştırılacak. Şimdiye kadar inşa edilen en büyük ve en yüksek enerjili parçacık hızlandırıcısı olan LHC’deki çarpışma sonucunda ortaya çıkacak parçacıkların evrenin işleyişindeki rolleri incelenecek. LHC’de protonlar, tünelin çevresine de yerleştirilen süper iletken mıknatıs parçaları tarafından yönlendirilecek. Böylece zıt yönlerde dönen iki proton ışını üretilecek. Bilim dünyası, çarpışmalar sonunda şimdiye kadar keşfedilmemiş yeni parçacıkların açığa çıkmasını bekliyor. Deney, evrenin başlangıcını oluşturan "Büyük Patlama" dan (Big Bang) sonra ortaya çıkan büyük enerji yoğunluğunu tekrar yaratarak parçacıkların yine ortaya çıkmasını sağlayacak. Böylece fizik modellerinin temelini oluşturan ve parçacıklara kütle özelliği veren "Higgs" parçacığı da gözlemlenebilecek. CERN’deki araştırmalara Türkiye’den katılan 50 bilim insanından biri olan ve bir süre önce Türkiye’ye dönen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy, CERN’deki bilimsel gelişmeleri ve izlenimlerini anlattı. Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden 6 bin 500 dolayında bilim insanının buradaki araştırmalarda yer aldığını ifade eden Sultansoy, "Türkiye, maalesef, halen gözlemci statüsündedir. Ancak son üç yılda yetkililerin çabalarıyla büyük bir canlanma başlamıştır’’ diye konuştu.

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Kutluk Kargaoğlu 1 Eylül 2008 Pazartesi 

haber kaynağı samanyoluhaber. Fettullah'ın borazanı. Amaç belli. Ve belli çevreleri türlü çorbasına çevrilen ve akp'nin kapatılma davasına misilleme olarak ortaya çıkan saçma sapan bir iddianame. Kurgulandığı yer abd, uygulamaya koyan fettullahçılar, onlara hizmet eden bir savcı ve ekibi. neredeyse kurtuluş savaşını ve 30 ağustosu da bu iddianamenin içine alacaklar. Ergenekon karşı devrimin yıldırma ve korku imparatorluğunun aracıdır.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rice:Kübaya Ambargo Sürecek
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD’nin, Gustav’a rağmen Küba’ya ...
Ahmedinejad 2. Kez Aday Olacak mı?
İran Seçim Kurulu Başkanı Alirıza Afşar, Anayasayı Koruyucular Konseyi ...
Afganistan'da Sivil Ölümleri Arttı
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Afganistan'daki NATO ya da Amerikan ...
 
McCain Anketlerde Öne Geçti
ABD'de yapılan son anketlere göre, geçen hafta düzenlediği kongrenin ardından ...
Rusya İle Venezuela'dan Ortak Deniz Tatbikatı
Rusya, ABD'nin Doğu Avrupa'ya füze kalkanı girişimi ve Gürcistan olaylarından ...
Google Nereye Koşuyor?
10 yıl önce bugün, yani 7 Eylül'de ABD'de bir garajda kuruldu. Piyasa ...
 
ABD'de, 2 Dev Bankaya El Konuldu
ABD yönetimi, emlak krizinden çok kötü etkilenen dev mortgage şirketlerine ...
BAŞBAKAN'A DAVA AÇILDI
İsrail polisi, İsrail Başbakanı Ehud Olmert hakkındaki iddialarla ilgili ...
PAKİSTAN TENİ BAŞKANINI SEÇTİ:
Pakistan'da, suikaste kurban giden eski başbakan Butto'nun kocası ve yolsuzluk ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
beşiktaş
dolar
konya
1. Lig
BBP
pkk
uefa
Ersun Yanal