Modası geçti, çıkın’ dediği tarımı avantaj gösteren IMF’ye güldüm
Geçen hafta IMF heyetinin kendisini ziyaret ederek Türkiye’nin en avantajlı sektörünün tarım olduğunu ifade ettiğini söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İçimden güldüm. 2001’den bu yana bize ’Artık modası geçmiş olan tarımdan ve tekstilden çıkın’ derken, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde avantajlı olduğu sektörün tarım olduğunu ifade etmeleri beni hayrete düşürdü” dedi
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın küresel iklim kuraklığıyla birlikte finans kuraklığı da yaşadığını söyledi. Geçen hafta IMF heyetinin kendisini ziyaret ettiğini ve önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en büyük avantajlı olduğu sektörün tarım sektörü olduğunu ifade ettiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “İçimden güldüm. 2001’den bu tarafa bize ’Artık modası geçmiş olan sektörlerden, tarımdan ve tekstilden çıkın’ derken, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde avantajlı olduğu sektörün tarım olduğunu ifade etmeleri beni hayrete düşürdü” dedi.
Hisarcıklıoğlu, IMF’nin gerçeği görmesinden mutluluk duyduğunu kaydederek, “Zengin ülkeler, tarımla uğraşan vatandaşlarına yıllık 335 milyar dolar sübvansiyon veriyor. Kendileri 335 milyar dolar verirken bizim gibi gelişmekte olan ülkelere de ’Sakın ha tarımı sübvansiye etmeyin’ dediler. Dünyada kıtlığın ortaya çıkmasıyla tarım yeniden önem kazandı. Küresel finans krizi er ya da geç sona erecek ama küresel iklim krizi giderek büyümektedir, sonu da gözükmemektedir” diye konuştu.
Artan fiyatlar ve yetersiz kalan üretimin tarımın önemini dünyaya yeniden hatırlattığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, maddi imkanı geniş ancak toprakları yetersiz ülkelerin, gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yabancı ülkelerden toprak aldıklarına veya kiraladıklarına işaret etti. Türkiye’nin tarım potansiyelini iyi kullanması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Biz de büyük tarımsal projelerin tamamlanmasında yabancı yatırımcılardan yararlanmalıyız. Türkiye tarım konusunda stratejik duruma gelmeli ve tarım üssüne dönüşmelidir” dedi.
Krueger: Türkiye’nin IMF ile anlaşması krizin olası negatif getirisini püskürtür
KÜRESEL finansal kriz ve Türkiye ile IMF ilişkileri değerlendiren IMF eski 1. Başkan Yardımcısı Anne Krueger, “Türk otoritelerinin IMF ile bir programda anlaşması, krizin olası negatif bir getirisini püskürtmede faydalı olabilir” dedi.
Tüm dünyada politika yapıcıların, krizin etkilerini görmek ve bunları en aza indirecek önlemleri almak zorunda olduklarını belirten Krueger, şunları söyledi:
“Türkiye’de cari açık tehlikesi var. Türkiye ekonomisi son 7 yılda çok iyi bir başarı elde etti. Ancak hâlâ tam olarak güçlü değil. Bunun ölçüsü ise cari işlemler açığı. Düşük döviz kuru, petrol fiyatlarındaki artış biraz işe yarayabilir. Artık IMF’de değilim ve ayrıntıları bilemiyorum ama Türk otoritelerinin IMF ile bir programda anlaşması krizin olası negatif bir getirisini püskürtmede faydalı olabilir, IMF’nin Türkiye’nin yararını gözettiği açık.”
Şahenk: IMF ile Türkiye’yi fazla ufaltmayacak bir anlaşma faydalı olur
DOĞUŞ Holding Başkanı Ferit Şahenk, Türkiye’nin sorun yaratmayacak, küçültmeyecek şekilde IMF ile anlaşma imzalamasında yarar olduğunu söyledi. Şahenk, “Dünya ufalırken Türkiye’nin de kendisini fazla ufaltmayacak, sorun yaratmayacak IMF ile bir anlaşma imzalamasında fayda vardır. Bundan 6-9 ay önce IMF ile değil, IMF’siz devam edelim diyordum. Dünyada bir genel güvensizlik ortamı varken biz IMF’yi sigorta poliçesi gibi kullanabilirsek ne mutlu” dedi.
Şahenk, asıl ekonomik krizin 2009’da yaşanabileceğini belirterek şunları kaydetti: “Esas sorun, 2009’da ekonomik büyümeyle ilgili olacak. Şimdiden buna hazırlıklı olmak lazım. Beklentilerimizi çok gerçekçi oturtmamız lazım. Belirli parametrelerde büyümemiz zor. Boşuna beklenti yaratmamak lazım.”
Ferit Şahenk, kriz döneminde işçi çıkartmaların da olabileceğini vurguladı.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |