CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nın ardından 9-10 Mart tarihlerinde yapılması kararlaştırılan Tüzük Kurultayı için çalışmalara hız verildi. Parti Meclisi (PM) üyeleri, milletvekilleri ve parti örgütlerinden tüzük önerilerini genel merkeze iletmeleri istendi.
Önerilerin iletilmesi istemini içeren, CHP Genel Sekreter Akif Hamzaçebi ve Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'in imzasını taşıyan yazıda, "Siyasi yaşamdaki değişiklikler yeni ihtiyaçlar doğurmuştur" denildi. PM üyeleri, milletvekilleri ve parti örgütünden tüzük önerilerini 23 Şubat Cuma gününe kadar Genel Merkez'e iletmeleri istendi.
'PARTİ TÜZÜĞÜNDE GENİŞ İTTİFAKLARIN YAPILMASINI SAĞLAYACAK ESNEKLİĞE İHTİYAÇ VAR'
BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, parti tüzüğünde 16 Nisan referandumuyla yapılan Anayasa değişikliği ile girilen yeni dönemin gerektirdiği düzenlemelerin yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
Siyasi partilerin Cumhurbaşkanlığı seçiminden başarıyla çıkabilmek için sahip olduğu oydan daha fazlasına, en az yüzde 51 oya ulaşmaları gerektiğine dikkat çeken Tezcan, "Parti tüzüğünde geniş ittifakların yapılmasını sağlayacak esnekliğe ihtiyaç var" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de, tüzük bütünlüğünün bozulduğunu, yönetmeliklerle düzenlenmesi gereken birçok konunun tüzükte yer aldığını söyledi. Siyasi değişikliklerin yanı sıra bu durumun da yeni bir tüzüğe ihtiyaç yarattığını belirten Erkek, "Sade, daha kullanışlı bir tüzük hazırlanacaktır" diye konuştu.
Erkek, tüzükte milletvekili ve yerel yönetim adaylarının ön seçimle belirlenmesi konusunda bir düzenleme olup olmayacağı sorusuna, "CHP ön seçimsiz olmaz, buna Genel Başkanımız da büyük önem veriyor" dedi.
'CUMHURBAŞKANI ADAYINI PM SEÇSİN'
2016 yılında tüzük taslağı hazırlıkları sırasında gündeme gelen parti meclisi üyelerinin sayısının azaltılması, MYK üyelerinin genel başkan tarafından belirlenmemesi, genel başkanın atama yetkisinin Genel Sekreterlik, Genel Saymanlık ve Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısını belirlemekle sınırlı tutulmasının tartışılan öneriler arasında bulunduğu bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, parti yönetimi, Cumhurbaşkanı adayı seçiminin tüm üyelerin katılımıyla yapılmasına sıcak bakmıyor. Bu talebe, "Üyeler tarafından belirlenecek bir aday yüzde 51'i kucaklamayabilir" gerekçesiyle karşı çıkılırken Parti Meclisi'ne yetki verilmesi görüşünün ağırlıklı olduğu öğrenildi.
"Güçlü genel sekreterlik" modeline dönülmeyeceği ancak Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin sayısının daha güçlü bir yönetim oluşturma gerekçesiyle arttırılabileceği bildirildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...