İNGİLTERE’de 8 bin kişinin organ nakli için verici beklediğini ve her yıl 500 hastanın organ bulunamadığı için öldüğünü belirten ülkenin önde gelen cerrahlarından Prof. Nadey Hakim, “organ satışı”nın yasallaşmasının doğru olacağına inandığını bildirdi. Prof. Hakim, “organ mafyasının yok olmasa da gücünün azalması için” bunun gerekli olduğunu belirtti.
Harefield Hastanesi organ nakli cerrahlarından olan Prof. Hakim, “Organ nakli turizmi nedeniyle insanlar, kimin olduğunu bilmedikleri organları kabul ediyor ve ehil olmayan hekimlerin elinde ameliyat edildikleri için İngiltere’ye döndüklerinde tekrar operasyon gerekiyor” dedi.
Manchester Üniversitesi’nden Prof. John Harris de artık “organ pazarı”nın konuşulmasının vaktinin gelip geçtiğini söyledi. Harris, organ karşılığı para ödenen sistemin İngiliz ve Avrupa Birliği yetkilileri tarafından sıkı denetime tabi tutulması gerektiğinin de altını çizdi. Prof. Ptere Bell ise “Bunu tartışmalıyıyız. Ciddi bir organ sıkıntısı var” dedi ve bir böbrek için 50 bin ila 100 bin sterlin (120 bin ila 240 bin TL) arasında fiyat biçildiğine dikkat çekti. Organ satışının yasal olmasına karşı çıkanlar ise böyle bir pazarın oluşturulmasının etik olmadığını savunuyor. Parayla organ satılması yasal kılındığında, maddi sıkıntıda olanların organlarını satmak için büyük baskı altına gireceğine dikkat çekiliyor. Londra Tıp ve Dişçilik Okulu Dekanı Prof. Anthony Warrensda “Vücudumuzu pazarlamamızın doğru olmadığını düşünüyorum” diyerek pazara karşı çıkıyor.
HaberTürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...