Avrupa Parlamentosu'nun Alman üyesi Klinz, kurtarma programının KfW gibi bir Alman kamu bankasının Yunan tahvili almasını içerebileceğini söyledi
Almanya koalisyon hükümetinden üst düzeyli bir kaynağın verdiği bilgiye göre Avrupa devletleri, ağır borç yükü altında bulunan Yunanistan'a yardım edilmesi için prensipte anlaştı. Yardımın gerçekleşmesi halinde 11 yıllık euro bölgesi tarihinde ilk defa bir ülke kurtarılmış olacak. Konuya ilişkin görüşmeleri hakkında bilgi sahibi olan kaynak, 'Euro bölgesi içinde Yunanistan'a yardım kararı ilke olarak alındı' dedi. Kaynak, henüz nihai karara varılmadığını ve farklı yöntemlerin incelendiğini ancak en olası yöntemin 'çift taraflı yardım' olduğunu belirtti. Kaynağın açıklamaları Avrupa Birliği'nin en güçlü ekonomisi olan Almanya'nın piyasalarda euro bölgesine yönelik oluşan güven krizini aşmak için hareket etmeye hazır olduğu yönünde en güçlü işaret oldu. Almanya hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm ise konu hakkında bir anlaşmaya varıldığı yönünde basında çıkan haberlerin 'asılsız' olduğunu kaydetti. Öte yandan Avrupa Parlamentosu'nun Alman üyesi Wolf Klinz, Yunanistan'ı kurtarma programının KfW gibi bir Alman kamu bankasının Yunan tahvili almasını içerebileceğini söyledi. Klinz 'Sanırım hükümet, Yunan tahvillerinin bir kısmını alması için KfW gibi devlet kontrolündeki bir bankayı seçecektir ve bu şekilde piyasa yatışacaktır' dedi.
DESTEK DOĞRU OLUR
Nouriel Roubini, Avrupalı yetkililerin Yunanistan'a yardım etmeyi düşünmelerinin doğru yönde atılmış bir adım olduğunu ancak, IMF'den alınacak bir kredinin Yunanistan açısından uzun vadede daha yararlı olacağını söyledi. Roubini 'Yunanistan'ın resmi bir IMF programı almasını tercih etsem de Avrupa'nın yardım etmeyi düşünmesi doğru yönde atılmış bir adım. IMF'den alınan krediler belirli mali ve yapısal hedeflerin başarılması şartlarını içerir. Avrupa'nın Yunanistan'a vermeyi düşündüğü kredi garantilerini ise şarta bağlamak çok zor' diye konuştu. Roubini ayrıca, Yunanistan'daki problemlerin buzdağının görünen kısmı olduğunu söyledi.
Türkiye'yi de ilgilendiriyor
l Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli: 'Yunanistan son zamanlarda maliye politikasında çok şeffaf davranamadı. AB üyesi olduğundan beri aldığı fonları çok iyi değerlendiremedi. Yunanistan bu problemlerden sonra ileriye yönelik maliye politikasını nasıl şekillendireceğini açıkladı ama ciddi bir güvensizlik de doğdu. Güven açığını kapatmak için IMF gibi bir kuruluşun denetimi altında bu işleri düzene oturtması lazım. En büyük ticari ortağımız olan Avrupa'da işlerin rayına oturması bizim de büyüme projeksiyonlarımızı etkileyecektir.
Destek henüz netleşmedi
l Yapı Kredi Yatırım Ekonomist ve Stratejisti Murat Berk, AKŞAM'a konuştu: Yunanistan Avrupa Birliği (AB) üyesi. Ama AB'den nasıl bir destek gelecek net değil. Bugün bir toplantı var. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean- Claude Trichet'ın da katılması ümitleri biraz yükseltti. Nasıl bir somutlukta karar çıkar kestirmek zor. Yunanistan'ın durumu finansman açısından parlak değil. Diğer ülkelerin durumu o kadar kritik değil. Portekiz'in borcu yüksek ama vadesi uzun.
Krizden AB'yi sorumlu tutup, bayrak yaktılar
YUNANİSTAN'DA, 'hükümetin ekonomik reform paketini' protesto etmek amacıyla kamu çalışanlarının 24 saatlik greve gitmesi ülkede yaşamı felç etti. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) işçi kollarının (PAME) çağrısıyla yapılan greve toplumun her kesiminden geniş düzeyde bir katılım oldu. Şaşanan kaosun sorumlusu olarak Ab politikalarını gösteren eylemciler, meydanlarda AB bayrağını ateşe verdiler.
Yorgo'yu kızdıran kriz önlemleri:
l Yüksek ücret alan memurların maaşları donduruluyor.
l Bundan sonra kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması hedefleniyor.
l 12 bin avronun üzerindeki kazançlara yüzde 18'den başlayarak yüzde 40'a kadar varan vergiler getirilmesi öngörülüyor.
l Kiliseye ait mal varlıklarına da vergi getiriliyor.
l Ülkedeki 61 olan ortalama emeklilik yaşının 2015'e kadar 2 yıl artırılması planlanıyor.
İspanya'da çıkış yakın
İSPANYA Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, 'ekonomik küçülmeden çıkma noktasında olduklarını' söyledi. Meclis'te bugün yapılan, muhalefetin hükümete yönelik sorularının yöneltildiği oturumda konuşan Zapatero, dünyada son 80 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığını belirterek, başta muhalefete partileri olmak üzere İspanyol ekonomisiyle ilgili yapılan olumsuz değerlendirmelerin 'abartılı' olduğunu savundu.
Moody's: Not inebilir
MOODY'S, mali istikrar reformların kısmen uygulanması halinde Yunanistan'ın kredi notunun Baa1 seviyesine indirilebileceğini açıkladı. Kuruluşun İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ın borçlarına dair yayımladığı raporda üç ülkenin kredi profilinin farklılık gösterdiği vurgulandı. Raporda Yunanistan'ın bütçe açığının sürdürülebilir bir hal almaması halinde 'not' düşürülebilir' denildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|