ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ilk kez düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olduğu Afrika ülkelerinin liderlerine, “yolsuzluk kanseriyle” daha fazla mücadele etmeleri çağrısında bulundu.
Konuşmasında yolsuzluk ve rüşvete vurgu yapan Biden, yolsuzluğun, demokrasinin itibarını, güvenirliliğini alıp götürdüğünü söyledi.
“Yolsuzluk sadece Afrika’ya özgü değil ama bu bir kanser. Afrika’da olduğu gibi dünya üzerinde bir kanser” diyen Biden, yolsuzluğu, halkların onuruna bir hakaret ve Afrika uluslarının istikrarına doğrudan bir tehdit olarak tanımladı.
Biden, “Yolsuzluk sadece gerçek demokratik sistemlerin kurulmasını zayıflatmıyor aynı zamanda bunu engelliyor. Ekonomik kalkınmayı yavaşlatıyor ve yatırımları korkutup kaçırtıyor” diye konuştu.
Yolsuzlukla mücadele için şeffaf bir hukuk sistemine, yolsuzluğun kökünü kazıyacak güvenlik ve kolluk kuvvetlerine ve bağımsız bir denetleme dairesine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Biden, ABD’nin böyle bir sistemi takip ettiğini dile getirdi. Biden, “Bizim yardımımızı istediğiniz kadarıyla sizi yalnız bırakmayacağız. Sizi destekleyeceğiz. Biz mükemmel değiliz ama ne yaptığımızın örneği şudur ki biz bu sistemlere sahibiz ve yolsuzluğun nerede yattığını bulmaya ve sonunda üzerine gitmeye bakıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Afrikalı 4 lider zirveye davet edilmedi
Zirveye Afrikalı liderler ve devlet başkanlarının yanı sıra uluslararası şirketlerin üst düzey yöneticileri ve çok sayıda ABD’li yetkili katılıyor.
Zirveye yaklaşık 50 Afrikalı lider katılırken, ABD’nin yaptırım uyguladığı kişiler listesinde yer alan Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe ile Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ve Afrika Birliği’nin isteği doğrultusunda Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki ile Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Catherine Samba Panza üç günlük zirveye davet edilmedi.
Zambiya Devlet Başkanı Michael Sata, Cezayir Devlet Başkanı Abdelaziz Bouteflika ile ABD Başkanı Obama ile ikili görüşmesi programa dahil edilmeyen Angola Devlet Başkanı Jose Eduardo dos Santos zirveye katılmayı reddetti.
Sierra Leone Devlet Başkanı Ernest Bai Koroma ve Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf, ülkelerindeki ölümcül Ebola salgını nedeniyle zirveye katılamazken, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde’nin de Washington'a gelmeyeceği biliniyor.
Zirvenin toplantıları ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Dünya Bankası, Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Mandarin Oriental Oteli'nde gerçekleştiriliyor.
Obama zirvenin ikinci günü konuşacak
Zirvenin ilk gününde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Afrikalı liderlere şeffaf bir demokrasinin benimsenmesi konusunda çağrıda bulundu. Kerry ayrıca gün içerisinde çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Gün içerisinde ayrıca ABD’nin Afrika’daki sivil toplumu desteklemeye dönük çabalarını ele alan Sivil Toplum Forumu, Dünya Bankasında ABD’nin Afrika’yla ticari ilişkisini ele alan ve genç Afrikalı liderler ve kadınlara dönük oturumlarla sağlık, gıda güvenliği, insan kaçakçılığını ele alan toplantılar yapıldı.
Zirvenin ikinci günü ise ABD-Afrika İş Forumu düzenlenecek ve forumun kapanış konuşmasını Başkan Barack Obama yapacak. Obama, aynı günü akşam Beyaz Saray’da Afrikalı liderlere yemek verecek.
Son gün ise ABD Dışişleri Bakanlığında, Afrika’nın geleceğine dönük yatırım, barış ve bölgesel istikrar konularını değerlendirilecek toplantılar yapılacak.
Obama, son gün yapacağı basın toplantısıyla zirveyi değerlendirecek.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...