ABD'nin Baltimore kentinde, 25 yaşındaki siyahi genç Freddie Gray'in gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybetmesi protesto edildi.
Baltimore'da, siyahi Amerikalı Gray'in gözaltına alındıktan yarım saat sonra hastanelik olup, bir hafta sonra hastanede hayatını kaybetmesi üzerine düzenlenen protestoya 3 bin kişi katıldı.
"Siyahilerin yaşamı önemlidir" ve "Adalet yok, barış yok" sloganları atan eylemcilere, Freddie Gray'ın annesi Gloria Darden de Gray ve diğer yakınları da destek verdi. Protestocular, Baltimore Polis Teşkilatı'na bağlı Batı Bölgesi polis karakoluna yürüdü, kandil yaktı.
Söz konusu olayla ilgili cep telefonuyla yapılan kayıtta, 12 Nisan'da çakı bulundurmaktan gözaltına alınan Gray'in minibüse bindirilmeden önce ellerini bağlayan polise bağırdığı görülüyor. Minibüsten indikten sonra hastaneye kaldırılan Gray, omuriliğinden yaralanma sonucunda pazar günü hastanede hayatını kaybetmişti.
1 Mayıs Cuma günü tamamlanması beklenen polis soruşturmasına ait dosyanın eyalet savcılarına sunulmasından sonra, polislere ceza davası açılıp açılmamasına karar verilecek.
Gray'in ölümüne ''resmi'' tepkiler
Baltimore Emniyet Müdürü Anthony Batts, Gray'in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, polisin gözaltına alma konusundaki yöntemlerin değiştirilmesi çağrısında bulunurken, Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake de Gray'in ölmesine neden olan olayın aydınlatılması için inceleme yapılması konusunda söz verdi.
ABD Adalet Bakanlığı'ndan salı günü yapılan açıklamada ise Gray'in ölümünde, yurttaşlık hakkı ihlalinin olup olmadığının ortaya çıkarılması için federal soruşturma açıldığı bildirildi.
Gray, Ferguson, New York, Cleveland ve North Charleston kentlerindeki polis şiddeti sonucunda yaşanan siyahi vatandaşların ölüm olaylarının ardından yaşamını yitirdi.
Öte yandan, Arizona eyaletinde 8 Nisan'da da polis, takip ettiği şüpheliyi etkisiz hale getirmek için aracını üzerine sürmüştü.
Ülkede son dönemde polis şiddeti sonucunda hayatını kaybedenlerin tamamına yakınının siyahilerden oluştuğunun ortaya çıkması, ırkçı tartışmaların artmasına yol açarken, ABD adalet sisteminin sorgulanmasına neden oluyor.
(AA)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...