6 milyar 600 milyon kişiye ev sahipliği yapan dünya yeni bir yıla girmeye hazırlanırken insanlar da yeni yılda daha iyi bir yaşam hayalleri kuruyor. Ancak kronikleşen sorunların çözülmesi o kadar da kolay değil. Şu anda 1 milyarı aşkın kişi açlıkla mücadele ediyor. Küresel ısınma gelecekte yüzlerce milyon kişiyi susuz bırakabilir. Milyonlarca insan göç edebilir ve ülkeler arasında su savaşları yaşanabilir. Yoksul ülkelere verilen yardım sözleri bir türlü anımsanmıyor. Savaş, terör, şiddet, organize suçlar, çocukların istismarı, hatta artık ortadan kalktığı düşünülen kölelik bile insanlığı tehdit etmeye devam ediyor. Zengin ülkeler de bu sorunlardan yakasını sıyırabilmiş değil. ABD'de cezaevleri dolup taşıyor. İngiltere'de şiddet suçları patladı. Japonya'da intihar oranı yükselişte.
DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ
Yoksulluk hüküm sürüyor
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) verilerine göre kişi başı gelirin 298 doların altında olduğu bu ülke dünyan en yoksul ülkesi olarak gösteriliyor. Küresel Açlık endeksinde de 39.1 puanla en çok açlık çeken ülke olarak ilk sırada yer alıyor. Bu ülkeyi açlık konusunda Burundi, Eritre, Sierra Leone, Çad, Etiyopya, Nijer ve Madagaskar izliyor.
NİJERYA
İnsani gelişimde sonuncu
140 milyonla Afrika'nın en kalabalık nüfusuna sahip ve 250'den fazla etnik grubun yaşadığı Nijerya Birleşmiş Milletlerin insani gelişmişlik endeksinde son sırada yer alıyor. Ülkedeki etnek gruplar kıt kaynaklar için sık sık çatışmaya giriyor. hafta başında ülkenin orta kesiminde çobanlarla çiftçiler arasında toprak yüzünden çıkan kavgada 30'dan fazla kişinin öldüğü, yüzden fazla kerpiç evin de yakıldığı bildirildi.
IRAK
Sığınma başvurusunda lider
Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi sonrasında oluşan şiddet sarmalı bugüne kadar on binlerce kişinin hayatına mal oldu. Afganistan'la birlikte en fazla terörist saldırıya maruz kalan ülkede imkan bulanlar canlarını kurtarmak için yurt dışına gitmeye çalışıyor. Bu yılın ilk yarısında sanayileşmiş ülkelere sığınma başvurusu yapan Iraklıların sayısı 13 bin 200'ü buldu. Bu da Irak'ı bu alanda dünya lideri yaptı.
AFGANİSTAN
Yaşanması en zor yer
2001 yılından bu yana bitmeyen savaş, NATO'nun verdiği mücadeleye rağmen Taliban ve El Kaide'nin gücünü artırması, askeri ve sivil hedeflere yönelik saldırılardaki artışın önlenenemesi, dünyanın önde gelen uyuşturucu merkezlerinden birisi haline gelmesi, kronikleşen yoksulluk, rüşvet ve yolsuzluğun yaygınlaşması Afganistan'ı dünya üzerinde yaşanması en zor ülkeler arasına soktu.
SOMALİ
Şiddetin kıskacında
Somali'yi kıskaca alan anarşi, kıtada ve uluslararası alanda etkilerini sürdürüyor. Somali açıklarında son yıllarda artan korsanlık faaliyetlerini engellemek için uluslararası donanma güçlerinin yürüttüğü çabalar çok az sonuç verdi. Somali'de korsanlık, yüzlerce genç için cazip bir istihdam alanı. Batı'nın desteklediği merkezi hükümetle iki radikal İslamcı grup arasındaki çatışmaların Kenya'ya sıçrama ihtimali var. Çatışmalar, binlerce kişiyi mülteci durumuna düşürmeye devam edecek. Somali aynı zamanda yolsuzluk ve rüşvetin en yaygın olduğu ülke.
MEKSİKA
Uyuşturucu kartelleri savaşta
Meksika'da uyuşturucu kartellerinin kaçakçılığın kontrolünü ele geçirmek için yürüttüğü savaş devletin aldığı sert önlemlere rağmen yıllardır durmak bilmiyor. Yetkililerin açıklamalarına göre karteller arasındaki bu kanlı mücadelede bu yılın başından bu yana 2 bin 500, Devlet Başkanı Felipe Calderon'un göreve başladığı aralık 2006'dan bu yana ise 14 binden fazla kişi öldü.
RUSYA
Ekonomik suçta birinci
Yüksek kalkınma hızıyla gelişmekte olan ülkeler arasında bir yıldız gibi parlayan Rusya bir yandan da kapitalizme geçişin sancılarını yaşamaya devam ediyor. Uluslararası danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers'ın 54 ülkede yaptığı araştırmada Rusya en çok ekonomik suç işlenen ülke çıktı. Ülkedeki diğer önemli sorunlar ise nüfusun azalması yüksek alkolizm oranı.
ÇİN
İklim değişikliği tehdidi
Dünya Bankası'nın 2010 Dünya Kalkınma Raporu'na küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında dünyanın en yoğun nüfuslu olan ülkesi Çin de bulunuyor. Denizlerin yükselmesi ülkenin doğu kıyılarını etkilerken, su kıtlığı da özellikle kuzey bölgelerde etkili olacak. Bu durum Çin'in 1 milyar 300 milyonluk nüfusunu beslemesini zorlaştıran bir etki yaratabilir. Çin'in giderek önem kazanan bir diğer sorunu da nüfusta cinsiyet dengesinin bozulması ve erkek nüfus oranının artması.
BULGARİSTAN
Mafyanın pençesinde
Bulgaristan'da mafyanın etkinliği ve yüksek sayıdaki yolsuzluk olaylarının bir türlü önlenememesi üyesi olduğu Avrupa Birliği'nin de tepkisini çekiyor. Avrupa Birliği yetkilileri geçen yıllarda bu nedenle Bulgaristan'a yönelik fonları durdurma kararı da aldı. Ülkede yolsuzluğun en üst düzeylere kadar çıktığı belirtiliyor. Geçen yıl bir bakan da mafya bağlantısı nedeniyle istifa etmişti.
GÜNEY AFRİKA
AIDS'in en yaygın olduğu ülke
Bu yıl FIFA Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapacak olan ülkede 5 milyondan fazla kişi HIV virüsüne sahip. Hükümet 2011'e kadar AIDS hastalarının yüzde 80'ini tedavi altına almayı hedefliyor. Ancak hükümetin ARV adlı ilacı yüzde 80'lik bir kitleye ulaştırmaya maddi olanakları yeterli olacak mı ve ne kadarlık bir bütçe AIDS ile mücadeleye ayrılacak tam olarak bilinmiyor. Bir önceki devlet başkanı Thabo Mkebi AIDS'e karşı sarmısak ve pancar ile mücadeleyi savunuyordu.
KOLOMBİYA
Cinayet çok yaygın
İstatistiklere göre Kolombiya'daki cinayet oranı binde 0,617847 ile dünya üzerindeki en yüksek oran. Kolombiya aynı zamanda dünyada en fazla adam kaçırma ve rehin alma olaylarının görüldüğü ülke. ABD' ile yakınlaşan ve bölgede yeni üsler inşa etmesi için anlaşma imzalayan Kolombiya yönetimi Başta Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez olmak üzere Latin Amerika'daki sol iktidarların tepkisini çekiyor.
ABD
Cezaevleri doldu taştı
Dünyanın en gelişmiş ülkesi olarak kabul edilen ABD' bugün dünyada en yüksek cezaevindeki nüfus oranına sahip. Bu ülkede yaşayan 100 bin kişiden 760'ı 2008'de cezaevinde tutuklu veya hükümlü olarak kalıyor. ABD'deki cezaevi nüfusu, 2 milyon 310 bin kişi. Bunların yüzde 21'i tutuklu veya mahkumiyeti kesinleşmemiş kişiler, geri kalanı ise mahkumiyeti kesinleşmiş hükümlü. Cezaevindeki nüfusun toplam nüfusa oranı 15 yılda yüzde 50 arttı.
İNGİLTERE
Avrupa'nın şiddet şampiyonu
İngiltere'deki resmi suç istatistikleri Avurapa7da en yoğun şiddet suçlarının bu ülkede işlendiğin ortaya koyuyor. 1997 sonrasındaki 10 yıllık dönemde şiddet suçlarının sayısı 1 milyon 1559 bine yaklaştı. Bu her 100 bin kişi için 2 bin 34 şiddet saldırısı anlamına geliyor. Her iki dakikada bir şiddet saldırısının gerçekleştiği belirtiliyor. Batı Avrupalı komşuları arasında en yüksek cinayet oranına sahip olan İngiltere bazı şiddet suçlarında ABD ve hatta güney Afrika'dan bile daha kötü durumda.
HAİTİ:
Çocuklar köle oldu
Pan American Development Foundation adlı bur kuruluşun yakın zamanlarda yaptığı bir çalışmaya göre
Haiti'de çoğu kız on binlerce çocuk evlerde köle olarak çalıştırılıyor. Bu rakamın 225 bin civarında olabileceği tahmin ediliyor. Ev işlerinde kullanılan ve çoğunluğu kız olan bu çocuklar fakir aileleri tarafından varlıklı olanların evlerine gönderiliyor. Bu çocukların sık sık tecavüze uğradığı belirtiliyor.
JAPONYA
İntihar oranı artıyor
Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Japonya'da yaşam beklentisi ve kişi başına düşen milli gelir dünya ortalamasının çok çok üzerinde. Ancak ülkedeki refah yüksek intihar oranını düşürmeye yetmiyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Japonya'daki intihar oranı ABD'dekinden 3 kat daha fazla. Uzmanlar bu yüksek oranın en önemli nedeninin uzun yıllardır süren ekonomik düşüş olduğu düşüncesinde.
LİBYA
Su kuyuları kuruyor
Kuzey Afrika, Arap yarımadası ve Asyadaki bazı ülkeler şimdiden su bulma sıkıntısı yaşıyor. Küresel ısınma bu sorunu daha da büyütecek. Su ihtiyacını yeraltındaki fosil su kaynaklarından karşılayan Libya'da fosil su kuyularının 30 yıllık bir zaman dilimi içinde kuruyabileceği tahmin ediliyor. Susuzluğa karşı büyük mücadele içinde olan Libya Türkiye'den su almak istiyor.(referans)