Libya’dan İtalya’ya giderken alabora olan göçmen gemisinde 700 değil 950 kişi olduğu, 250 kişinin ambarda kilitli olduğu ortaya çıktı. Akdeniz ve Ege’de yine yüzlerce göçmeni taşıyan iki göçmen teknesi daha battı.
Avrupa, göçmen karşıtlığıyla suçlanmaya ve çatışma alanına dönen ülkelerinden kurtulmaya çalışan insanlara sırtını dönmekle suçlanırken, dün Libya ile İtalya arasındaki ‘Sicilya bölgesinde’ tekne alabora olunca hayatını kaybeden kaçak göçmenlerin sayısıyla ilgili durumu daha da vahimleştirecek bir iddia ortaya atıldı. Sağ kurtarılan Bangladeşli bir göçmeni kaynak gösteren İtalyan savcılar, teknede önceki haberlerin aksine 700’e yakın değil 950 göçmen olduğunu belirtti. İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica’da çıkan açıklamaya göre, geminin ambarına insan kaçakçıları tarafından kilitlenen 950 kişinin 40-50’si çocuk, 200’ü de kadındı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi de faciadan şu ana kadar 28 kişinin kurtulduğunu, 24 kişinin de cesedinin denizden çıkarıldığını belirmişti.
‘Bu bir soykırım’
Bu arada facianın nasıl yaşandığına dair detaylar da ortaya çıkıyor. Kaçakların bindirildikleri balıkçı teknesinin Trablus’un doğusundan hareket ettiği, Libya’nın 113 km açığındayken uydu telefonuyla Roma'daki İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından yardım talebinde bulunulduğu belirtildi. Facianın, yakından geçen bir gemiden yardım talep etmek için göçmenlerin hep birlikte bir tarafa yüklenmesi sonucunda teknenin dengesinin bozularak ters yüz olmasıyla yaşandığı kaydedilmişti. Öte yandan Malta Başbakanı Joseph Muscat ise yüzlerce kaçak göçmenin ölümünü ‘soykırım’ olarak niteledi. CNN’e konuşan Muscat, “Bu bir soykırım. Gerçekten de soykırımdan aşağı kalır yanı yok” ifadelerini kullanırken şu tepkiyi gösterdi: “Suç çeteleri insanları botlara bindiriyor. Hatta bazen silah zoruyla… İnsanları tam anlamıyla ölüme yolluyorlar, başka bir şey değil.”
AB bakanları acil toplandı
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin “Çok kez ‘bir daha asla’ dedik. Şimdi AB’nin bu trajedilere çözüm bulmasının zamanı geldi ve geçiyor” uyarısı yapmasının ardından AB Dışişleri Bakanları, yasa dışı göçmen krizini görüşmek üzere dün Lüksemburg’da olağanüstü toplantıda bir araya geldi. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Akdeniz’deki son günlerdeki trajik gelişmelerden derin keder duyuyoruz. Gerçekler çok katı ve bu nedenle eylemlerimiz de cesur olmalı. İnsan hayatı söz konusu ve AB bir bütün olarak eyleme geçmek için ahlaki ve insani sorumluluk altında” ifadesi kullanılmıştı.
Yüzde 30: İtalya İçişleri Bakanlığı, İtalya’ya yılbaşından bugüne kadar gelen kaçak göçmen sayısını açıkladı. Bakanlık açıklamasında, geçen yıl aynı dönemde bu sayının 20 bin 800 olduğunu ve bir senede yüzde 30’luk artış yaşandığını vurguladı.
Korkunç bilanço
Akdeniz’de yıl başından bu yana göç yolunda boğularak hayatını kaybedenlerin göçmen sayısı bin 500’ü geçti. Ancak yaşanan son ‘trajedi’ ile bu sayının artmasından endişe ediliyor. Geçen yılın aynı döneminde ise 90 civarında göçmen hayatını kaybetmişti. Sadece bir haftada Akdeniz’de kurtarılan göçmen sayısı ise 13 bin 500’e ulaştı. Bu yıl, göçmenlerin yüzde 95’i Libya’dan İtalya’ya teknelerle ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti. 28 kişi, Türkiye’den Yunanistan'a, yaklaşık 15 kişi de Fas’tan İspanya’ya geçmek isterken boğularak öldü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) ise yıl başından bu yana Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya ulaşan göçmen sayısının 35 bini geçtiğini bildirdi. Geçen yıl 219 bin göçmen Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşmış, yaklaşık 3 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti.
Ölen göçmenler 9 milletten
Cezayir
Mısır
Bangladeş
Somali
Nijerya
Senegal
Mali
Zambiya
Gana
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...