Vergi barışı adı altında hazırlanan "Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması" hakkındaki tasarıya bir önerge ile eklenen "örtülü af" eleştiriler üzerine hükümete geri adım attırdı.
Hükümet, yurtdışındaki paraların yurtiçine getirilmesine yönelik tasarıya gümrük kaçakçılığıyla ilgili süren davaların düşmesini sağlayacak bir düzenleme getiriyordu.
Kamuoyunda "Varlık Barışı" olarak adlandırılan tasarı, geçtiğimiz hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü.
ORİJİNALİNDE YOKTU
Tasarının, orijinal halinde yurtdışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve bir belge ile ispatlanan taşınmazların 3 ay içinde Türkiye'ye getirilmesi halinde, bu varlıklarla ilgili vergi, gümrük ve ceza kanunları kapsamında takibat yapılmayacağı güvencesi veriliyor, yüzde 2 vergi yeterli sayılıyordu.
Aynı şekilde, Türkiye'de bulunan servetlerin şirket sermayesine eklenmesi halinde yüzde 10'luk vergi alınması öngörülüyordu. Kayda giren servetlerle ilgili vergi incelemesi yapılmayacağı devletin kesin taahhüdü idi.
Bunun yanı sıra, yasa yürürlüğe girdikten sonra başka nedenlerle başlayacak vergi incelemesine engel bir durum yoktu. Bu sıkışık durumu aşmak için mükelleflere ek güvence sunuldu.
Yurtdışından getirilen servetler ile yurtiçinde kayda alınan varlıkların tutarı, vergi incelemesi sonucu ortaya çıkan matrah farkından (gizlenen gelir) düşülecekti.
Bu güvence yasa yürürlüğe girdikten sonraki incelemeleri kapsarken geçtiğimiz hafta Komisyon'da verilen bir önerge ile "devam etmekte olan vergi incelemeleri" de kapsama alındı. Bir başka deyişle vergi kaçıran ve bu konuda davası süren kişiler de tasarıya dahil edildi.
Bu sayede, hakkında naylon faturayla ilgili dava açılanların yurtdışından getirdikleri paralar da bu davalardan kurtulmasını öngörüyordu.
Maliye Bakanı Unakıtan, "Vergi incelemeleri devam edenleri de kapsıyordu, biraz fazla kapsamış. Olmaz öyle şey. Genel Kurul'da bir takım değişiklikler olacak" diyerek geri adım atılacağının sinyalini verdi.