Antik çağda parfüm üretimiyle öne çıkan Antalya'nın Kemer ilçesi yakınlarındaki Phaselis Antik Kenti'nde yürütülecek yüzey araştırmasında farklı dallardan bilim insanları, bölgede antik çağda hangi bitkilerden ne çeşit parfümler üretildiğinden, halkının kenti terk etmesine neden olan sivrisineklere kadar geniş kapsamlı bir çalışma yürütüyor.
Phaselis Antik Kenti'nde geçtiğimiz yıl başlatılan çalışmalara bu yıl da farklı uzmanlıklarda bilim adamlarının katılımı ile devam ediliyor. Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü tarafından koordine edilen yüzey araştırmaları sırasında, antik kentin sadece arkeolojik yapısı değil, fauna ve florası da incelenecek.
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Arslan çalışmaya ilişkin bilgi verdi.
Farklı bilim dallarından 20'nin üzerinde uzmanın çalışmalara katıldığını söyleyen Arslan, "Yapacağımız araştırmalarda antik kentin flora ve faunasından sualtı arkeolojisine kadar her alanda çalışacağız. Ekibimizde arkeologlar, tarihsel coğrafya alanında çalışanlar, tarihi yapılardaki yazıları inceleyen epigraflar, sikke ve madalyonları inceleyen nümizmatlar, jeofizikçiler, sualtındaki faunayı inceleyen bilim adamları da var. Kentin içinde ayrıca biyologların çalışmaları devam edecek" dedi.
"Bölgeye gelen caretta caretta kaplumbağalarından bölgedeki lagündeki balık çeşitlerine kadar kente eski halini kazandırmayı planlıyoruz" diyen Arslan, "Bunu yaparken de orada bir araştırma istasyonu kurmak istiyoruz. Bu istasyonda yılın 12 ayı bilimsel araştırmalar yapacak ekipler duracak. Yaz ayları boyunca da bölgenin tarihsel coğrafyası çalışılacak. Bu çalışmaları her sene yapacağımız yayınlarla yerli ve yabancı camiaya duyurmayı planlıyoruz" diye konuştu.
ANTİK ÇAĞIN PARFÜMLERİ PHASELİS'TENDİ
Prof. Dr. Murat Arslan, antik çağda Phaselis'in parfüm üretimiyle öne çıktığını ifade etti. Burada üretilen parfümlerin Atina ve Rodos'a gönderildiğini belirten Arslan, "Amacımızıdan birisi de hangi bitkilerden ne çeşit parfümler üretiliyordu, bulmak. Deneysel olarak bu bitkilerin tekrar bulunmasını ve endemik olarak üretilmesini sağlamak istiyoruz" dedi.
Parfümlerin üretildiği imalathanelerin bugüne kadar bulunamadığına işaret eden Arslan, yapılan araştırma neticesinde parfüm yapımında kullanılan bitkileri tespit ederek Phaselis'e özgü kokuyu deneysel olarak üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.
SİVRİSİNEKLER VE EŞEK ARILARI İNCELENECEK
Prof. Dr. Murat Arslan, yüzey araştırmaları sırasında bölgeye özgü sivrisinek ve eşekarılarına yönelik de çalışma yapacaklarına dikkati çekti. Antik çağdan itibaren kentlerin genellikle göl ve nehir kenarlarında kurulduğunun altını çizen Arslan, Phaselis'in de bir lagün çevresinde kurulduğunu anlattı. Lagünün dolması nedeniyle bölgede yoğun bir sivrisinek varlığının ortaya çıktığını anlatan Arslan, bunun da sıtma salgınına neden olduğunu ve bölgede yaşayanların zaman içinde antik kenti terk ettiklerini söyledi.
Antik kaynaklarda kentin terk edilmesindeki önemli nedenlerden birinin de eşekarısı olduğunu söyleyen Arslan, geçmişte bölgeyi ziyarete gelen bazı turistlerin eşekarısı sokması nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını anlattı.
TRTHABER
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...