Uluslararası araştırmacılar, Arktik’teki buzul erimesinin önüne geçilemediği takdirde, dünyanın altından kalkamayacağı ekonomik sıkıntılar yaşacağı uyarısında bulundu.
Hollanda’nın Erasmus Üniversitesi’nden Gail Whiteman ve İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden Chris Hope ile Peter Wadhams, Arktik’teki olumsuz gelişmelerin sadece kutup ayıları ve deniz foklarını olumsuz etkilemekle kalmayacağını belirtti.
Araştırmacılar, buzulların azalması sonucunda Rusya’nın kuzeyindeki Kuzey Deniz Rotası ve Kanada’nın Arktik Takımadaları’ndan geçen Kuzeybatı Geçidi’nin kullanılamaz hale geleceğini ve dünya deniz nakliyatının felç olabileceğini ifade etti.
Whiteman, Hope ve Wadhams, Arktiklerin erimesinin, gelecekte ülkelerin karşılaşacağı aşırı maliyetler nedeniyle tüm karların üzerine çıkacağını vurguladı. Kuzey Buz Denizi’nin ısınmasıyla değişecek olan iklim koşulları, gelişmekte olan ülkelerin daha zorlu hava koşulları, azalan sağlık koşulları ve düşük tarım üretimiyle karşılaşmasına neden olacak.
OKYANUSLARIN ALTINDA YATAN TEHLİKE
Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, Arktik’teki erimenin devam etmesi halinde, başta Doğu Sibirya Denizi olmak üzere, deniz tabanındaki yüksek miktardaki metan gazlarının ciddi bir tehdit oluşturabileceğine değinildi.
Açıklamada, “Buzulların beklenmedik bir hızda erimeyedevam etmesi halinde, kıyı açıklarındaki donmuş toprak metan yaymaya başlayacak. Doğu sibirya Akrtik tabakası altında 50 gigatonluk (50 milyar ton) metan rezervuarı bulunuyor. Deniz tabanı ısındıkça, metan 50 yıl içinde veya aniden yayılmaya başlayacak. Atmosferde artan metan miktarı, küresel ısınmayı hızlandıracak, güneş enerjisinin yansımasını azaltacak, Grönland buz tabakasının erime hızını artıracak... Bu değişimlerin etkisi kutup noktalarından çok uzaklarda hissediledecek” ifadesi yer aldı.
NE KADAR SÜREDE YAYILACAK?
Arktik buzullarının erimesi sonucunda ortaya çıkabilecek olan metan gazlarının ne kadar sürede yayılacağı, bilim dünyasında tartışma konusu oldu.
Discovery News’in haberine göre, makalede imzası bulunan araştırmacılar, iki model öne sürdü. Birincisinde, 50 gigaton gaz 2015-2025 yılları arasında veya önümüzde 15-35 yıl arasında atmosfere saçılabilir. Böyle bir durumda atmosferdeki sıcaklık iki derece artabilir ve küresel ısınmanın neden olacağı düşünülen toplam maliyete 60 trilyon dolar daha eklenebilir. İklim değişikliklerinin insanlığa toplam bedelinin 400 trilyon dolara mal olacağı düşünülüyor.
Araştırmacılar, okyanus akımları ve hava olaylarının değişmesinin yanı sıra, iklim değişikliğinin en çok Afrika, Asya ve Güney Amerika ülkelerini etkileyeceğini öne sürdü.
ntvmsnbc
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...