Medical Park Samsun Tıp Merkezi, Nöroloji Bölümü'nde görev yapan Yön, “Özellikle yaz mevsimi ile beraber aşırı sıcaklar, kontrolsüz hareket ve aktiviteler, günlük yaşamdaki değişiklikler ile diyete uyulmaması bir inme hastasında, hele de eşlik eden hipertansiyon, kalp hastalığı varsa tekrar felç geçirilmesine sebep olabilir. Özellikle ileri yaştaki demans hastaları susuzluk, aşırı sıcaklara çok hassastır. Bu hastalarda beslenme yetersizliği ya da zorluğu da çok sık bir sorundur. Bu beslenme, sıvı alım yetersizliğine bağlı olarak tansiyon düşüklüğü, kanda saptanan bir sodyum, potasyum bozukluğu, hastada bilinç bozukluğu ya da yeni bir felçmiş gibi bulgu verebilir.” dedi.
Dr. Serpil Kıroğlu Yön, şöyle devam etti: “Demans hastaları için evinden, güvendiği ilgilenen kişiden ayrılık, eşinin vefatı, yaşadığı ortamda güvenlik unsurlarına dikkat edilmesi hastanın yaşam konforunu, takibini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Yine migren hastaları düzenli uyku, düzenli beslenmeye dikkat etmeli, baş ağrısını artırabilecek yiyeceklerden ve aktivitelerden kaçınmalı. Günlük yaşamdaki hareketlilikle yorgunluk, uyku bozukluğu, uzun süre bilgisayar başı kalma, bir de ilaç dozu aksatılıyorsa epilepsi hastalarında yeni bir nöbet tetiklenebilir.”
Nörolojik hastalıkların kronik ve uzun takip gerektirdiğini vurgulayan Dr. Yön, “Aynı zamanda tedavi için aldığımız ilaçların yiyecek ve diğer ilaçlarla etkileşimi de dikkate alınmalıdır. Hastaların sıvı tüketimi artırılmalı, beslenmesi düzenlenmeli, alkol ve kafein tüketimi kısıtlanmalı, sıcak havada ağır iş, yoğun aktivitelerden mümkün olduğunca kaçınılmalı, enfeksiyon riski nedeni ile aşırı kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.” diye konuştu.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...