Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2016 yılı ve sonrası için planlarını açıkladı. Açıklamanın en dikkat çekici kısmı ise Ay'da bir köy kurulması projesi.
Takip edenlerin bileceği üzere 2024'te Uluslararası Uzay İstasyonu'nun görev süresi sona eriyor. ESA, alçak dünya yörüngesine yerleştirilmiş ve üzerinde yaşanabilen bu yapay uydunun emekliliğinin yaklaşmasına paralel yeni projeleri de değerlendirmeye başladı.
ESA başkanı Jan Wörner'in, tüm projelerin sadece yörüngede uçarak gerçekleştirilemeyeceği görüşü üzerine, yeni bir uzay istasyonundan ziyade Ay yüzeyinde yaşanabilir bir alan inşa etme fikrine dayanan farklı bir proje geliştirildi.
Elbette yeryüzünde olsa böyle bir tesisi inşa edilmesi kolay olabilirdi, ancak Ay'ın yerçekiminin dünyaya oranla 6 kat daha düşük seviyede olduğunu düşünürsek, bunun zor bir girişim olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu sebeple tesisin temel inşası, bilim insanlarından önce Ay yüzeyine gönderilecek robotlar tarafından yapılacak. Akabinde de araştırmacılar Ay'a gönderilmeye başlanacak.
Aşağıdaki videoda gördüğümüz gibi, 200 bilim insanının çalışacağı tesisi 3 boyutlu yazıcıların üretmesi planlanıyor. ESA'nın projesine göre 2020'li yılların başında Ay'a gönderilen robotlar tesislerin üretimine başlayacak. Tahminen 5 yıl dolayında sürmesi planlanan tesislerin tamamlanmasının ardından 2030 yılı itibarı ile üssün faaliyete geçilmesi öngörülüyor.
Biraz da bu tesisin ne anlama geldiğinden bahsedelim. Ay üzerine bir tesis kurmak, gelecek projeler için milat anlamına geliyor. ESA, Ay yüzeyine kurulacak tesisle birlikte, dev teleskoplar aracılığıyla uzayı ve güneş sistemini daha iyi incelemeyi hedefliyor. Bir başka hedef ise Mars yolculuğu. Ay'ın bir üs olarak kullanılması, buradan Mars yüzeyine insanlı yolculukların gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Bilim dünyasının yakın gelecek yol haritasındaki en büyük projelerden birisi olarak kabul edilen Mars One projesinde önemli bir adım daha atıldı.Haberin detaylarına geçmeden önce, bilmeyen okurlarımız için kısa bir hatırlatma yapalım:Mars One projesinin hedefi, Mars'ta koloniler kurmak suretiyle Kızıl Gezegen'e dünyadan yaşam transferi yapmak. Bilinen tarihte şimdiye kadar dünya dışında herhangi bir gezegene yerleşim taşınmadığı için bu bağlamda insanlık tarihinde bir ilk olacak projenin 2025 yılında tamamlanıp, 2026'da ilk koloninin dünyadan kalkışı ve 2027 itibarı ile Mars'a inişi hedefleniyor.
Tabii bunun ertesinde diğer koloniler de -eğer işler beklendiği gibi giderse- peyder pey gönderilecekler. 'İşler beklendiği gibi giderse' diyoruz; çünkü projenin 2011 yılındaki başlangıcından bu yana takvimde 3 kere ötelenme yaşandı. Ki zaten bu kadar önemli bir projenin arkasında 'neden doğrudan NASA yok?' sorusu da herkesin kafasını karıştıran (ve tabii pek çok komplo teorisi doğuran) bir diğer mevzu. Evet; sanırız artık haberimize geçebiliriz:İşte 2011 yılında bu amaçla kurulan -kar amacı gütmeyen- Mars One Vakfı, kolonist olmak için kendilerine ilk etapta başvuruda bulunan 2761 katılımcı arasında yaptıkları elemeler ertesinde sayıyı 100'e düşürdü. Mars One'dan yapılan açıklamaya göre, kalan 100 aday her biri 10 kişiden oluşacak toplam 10 tane gruba ayrılarak hem grupsal hem münferit bazda çok sayıda teorik ve pratik teste ve mülakata tabi tutulmak suretiyle 40 kişiye düşürülecekler. Sonra zorluğu giderek arttırılacak benzer testler neticesinde bu sayı kademeli olarak 30>24>4 kişiye inecek ve bu 4 kişi bir nev'i öncül kuvvetler olarak Mars'a gönderilecek ve tarihe geçecekler. Planlanan takvimin tutması halinde bundan sonraki aşamada her 18 ayda bir yine 4 kişilik gruplardan oluşacak olan kolonistler Mars'a yollanmaya devam edecekler.
Mars One projesine buradan erişebilirsiniz. Mars'ın yüzeyine 3 boyutlu yolculuk yapmak isteyen okurlarımızı ise buraya alalım.Bu arada hazır 'komplo teorisi' demişken, ay yolculuğundan da bahsetmemek geçmek olmaz tabii. Ne de olsa en ikircikli konulardan birisi de bu... Son olarak da (gerçi yukarıda belirttik ama) Mars One projesine yönelik çok sayıda komplo teorisi olduğunu bir kez daha söylemekte fayda var. Google'a bir sorun isterseniz, okuyacaklarınıza epey bir şaşıracağınızı garanti ediyoruz.
ESA'nın bu projesiyle, Amerikan Ulusal Havacılık Dairesi NASA da yakından ilgileniyor. NASA gelecek yıllarda planladığı Mars yolculuğu için bu üssü yakıt ve yiyecek ikmali için kullanmayı hedefliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...